Megéri most beszállni az e-kereskedelembe? Beszéljenek a számok!

Dátum

Megosztás

Gondolkodtál már webshop indításán? Ki nem?! Vagy előfordult már veled is az, hogy azért nem vágtál bele egy üzleti lehetőségbe/vállalkozásba, mert úgy gondoltad, hogy már túl telített az adott piac, és neked már nem jut hely? Nem vagy egyedül! Első érzésünk, gondolatunk az e-kereskedelemmel is ez lehet, hogy már minden piaci szereplő ott van akinek kell, és egyébként is, mintha tele lenne. Hiszen mennyi webáruház működik még Magyarországon is. Lássuk is, hogy mit mondanak a számok, statisztikák! 

A cikket vendégszerzők írták. Az FBA Titans csapata, Szalavics Ádám és Tari Péter, akik a MinnerAkadémián Amazon FBA szakértőként és tanárként vannak fent, és aktív Amazon FBA üzletet üzemeltetnek. 

A legtöbben tudják, hogy nagy lehetőség van az online értékesítésben, legyen szó akár fizikai termékekről, akár szolgáltatásokról, azonban sokan tévesen úgy vélik, hogy már nincs értelme belefogni, mert csak egy újabb webáruház lennénk a sok közül.

Ebben a cikkben megmutatom neked, hogy miért merem biztosan állítani azt, hogy az e-kereskedelemben még hatalmas potenciál van, sőt csak most kezd el igazán bővülni. Elsőként nézzük meg, hogy mit mondanak a számok/statisztikák!

E-kereskedelmi statisztikák (pl. webáruházak).

Magyarországon még mondhatjuk, hogy igazán gyerekcipőben jár az online értékesítés és az e-kereskedelem, azonban a növekvő tendencia a hazai piacon is jól érzékelhető. Bizony! Még mindig! Ugyanis míg 2012-ben 177 milliárd forint volt a magyar online kiskereskedelem nettó forgalma, addig 2017-ben már 545 milliárd forintra nőtt (Forrás: ado.hu).  

További pozitív adat a GKi Digitaltól, hogy már 3 millió potenciális aktív online vásárló van hazánkban. Miközben a kiskereskedelem egésze 2017-ben is „csak” hozzávetőleg 6%-kal bővült, addig az online piac csaknem 18%-kal tudta növelni forgalmát, és ezzel már a teljes magyar kiskereskedelmi forgalom 4,3%-a származik internetes értékesítésből. Azt is mondhatjuk, hogy még csak. A bővüléshez az is hozzájárul, hogy egyre gyakrabban vásárolunk online.

Globálisan még jelentősebb az elektronikus kereskedelem növekedése, ugyanis míg 2016-ban 1845 milliárd dollár volt a teljes online értékesítés forgalma a világon, 2017-re ez az érték már 2304 milliárd dollárra nőt. Ez az ütemű növekedés csak tovább folytatódik. Szakértők azt becsülik, hogy 2020-ra a globális online értékesítés forgalma elérheti a 4135 milliárd dollárt (Forrás: Statista, amasty.com)

Jól látszik tehát a statisztikákból, hogy az elektronikus kereskedelem továbbra is jelentős növekedésben van, és mindig jönnek új piaci szereplők. 

Miért lehet ez? Mitől növekszik ez a piac? 

A fő ok a vásárlási szokásaink változása, ugyanis egyre többen vásárolunk, egyre nagyobb értékben, és egyre több alkalommal az interneten. Magyarországon átlagosan évente 11,2-ször vásárolunk online. 

Miért vásárolnak egyre többen?

Azért, mert egyre nagyobb a bizalmuk az online vásárlás iránt. Nem félnek attól, hogy ellopják az adataikat, vagy a pénzüket, és emellett nagyon kényelmes számukra, hogy nem kell elmenniük, hanem kényelmesen házhoz szállítják nekik a rendelt termékeket.

Bár ez a bizalom még nem teljes az online értékesítőkkel szemben, így sokkal jobban szeretnek vásárolni olyan felületeken, ahol sokan teszik. Ezért részesítik előnyben a nagyobb webáruházakat, ugyanis azt gondolják, hogyha ennyien vásárolnak tőlük, és ilyen jó értékeléseket adnak, akkor ők is megbízhatnak bennük, és rendelhetnek tőlük.

Az egyik ilyen felület, amelyben rengeteg ember bízik, és nap, mint nap rengetegen vásárolnak rajta, az az Amazon. Az Amazon, mint márkanév mára már nem csak Amerikában, hanem a világ legnagyobb részén egyenlő az egyik legmegbízhatóbb és legnagyobb webáruházával.

AMAZON STATISZTIKÁK

A cikk végére beszúrtam egy gingantikus infografikát, de a főbb számokat ide is leírom:

  • A világon több, mint 300 millió Amazon ügyfél van,
  • Naponta 1,3 millió terméket adnak el az Amazonon,
  • Egy átlagos vásárló 700 dollárt költ el egy évben az oldalon.

Amire érdemes még figyelni, az az Amazon FBA: Amazon Fulfilment by Amazon. Az e-kereskedelmi óriás átvállalja a teljes logisztikát a webshop tulajdonostól.

Konklúzió:
Az említett adatok alapján még nagy növekedési potenciál van a piacban és ebbe te is be tudsz csatlakozni. 

Amazon infografika

Fotó: Samuel Zeller /Unsplash

Vendégszerző
Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.

Értékesítőből cégtulajdonos. Bálint útja az alkalmazotti léttől a milliárdos forgalmú saját cégig

Csereklyei Bálint ma már egy több millárd forint forgalmú céget vezet, ő is a tulajdonos. De a sztorija ott kezdődött, hogy ennek a cégnek...

„Nem merek külföldön értékesíteni, még nem tartok ott” – De miért is nem?

Egy ideje téma már a Minneren, hogy az export nem egy megugorhatatlan dolog egy kisebb cégnek sem. Nem akarunk köntörfalazni, az Everigo szponzori partner...

Hol fogunk a jövőben bankolni? Adócsalásért kapott bírságot az Airbnb. Sminkfilter, mint marketing eszköz? Könyvajánló

A BigTech hozhatja el a pénzügyi forradalmat? A nagy bankok versenytársa a Google és a Microsoft, legalábbis ezt gondolja a bankok 40%-a. 779,5 millió...

Erre a tudásra vágysz szabadúszóként, még ha nem is tudsz róla! A T-típusú vállalkozók

Manapság egyre több olyan munkavállalót keresnek a cégek, akik T-típusúak. Van egy skill, amiben kifejezetten expertek, viszont nem csak abban járatosak, hanem picit mindenhez...

A LifeTILT dráma vagy egy új kezdet? Exkluzív beszélgetés Balogh Tamással

A napokban belefutottam a LifeTILT legfrissebb posztjába, amiben az új márkatulajdonos leírja, hogy szeretnének visszatérni a LifeTILT korábbi szellemiségéhez, látványvilágához. Nos a kommentelők és úgy...

Tűnj ki a tömegből kézművesként! Kézműves vállalkozó marketing tippek

Kézművesként nem könnyű kitűnni sok száz másik alkotó közül. Főleg, hogy nem is csak velük, de még a tömeggyártott alternatívákkal is versenyzel a lehetséges...

Ajándékozz olyat, ami hasznot termel és az inflációt is kiröhögi

Az ünnepi időszakban is érdemes felnézned a MinnerAkadémiára, mert már ajándékba is vehetsz online üzleti képzést. Garantáljuk, hogy ez az ajándék nem végzi a...

Innovációs csapat létrehozása. Gyorsan növekvő cégek 6. rész

Ha gyorsabban akarunk növekedni, akkor ide bizony új eszközkészlet, új rutinok, új dolgok kellenek. Ehhez elengedhetetlen, sőt már-már magával értetődő, hogy bevonjuk a csapatunkat....

Ezért nem működik a homeoffice? Tesla Cybertruck – beperelnek, ha eladod? Üzleti könyvajánló

A LIDL és a Rossmann bejelentette, hogy a dolgozóknak a december 24-i napot megadja szabadnapnak. Ez az új dolgozói juttatás? Milyen a hazai homeoffice...