Mi az a speciality kávé? Miben másabb a hagyományosabb kávénál?

Egy jó erős fekete? Nem, a speciality kávéra nem ez a jellemző, vagyis nem az, amit a hétköznapokban megszokhattunk, főleg a nálunk népszerű (megszokott) olasz kávéknál. Ez nem egy marketing jelző, hanem a minőséget jelöli, vagy inkább úgy fogalmaznék egy új, gazdagabb ízélményt. Amikor a kávét nem csak azért iszod, hogy felpörgessen, hanem az ízéért, a különlegességéért. Emlékszem, amikor először mentem ilyen kávézóba, milyen szúrós szemmel néztek rám, amikor cukrot kértem és belelapátoltam 2 kanállal. Azt mondta a barista: legközelebb először kóstold meg cukor nélkül is, mert úgy van értelme ide járni, és felfedezhetem a kávé igazi ízét. Hm…

Még 2017-ben, amikor a World of Coffee Budapesten volt – ami a világ legnagyobb kávéexpója-, akkor nyílt ki igazán a kávékultúra előttem. Ott helyben annyi kávét kóstoltam – úgy mint a bort tehát időnként nem nyeltem le -, hogy érezhető volt a különbség az egyes kávék között. Egy szót akkor megjegyeztem:

a pörkölésen múlik…

Persze baristák most biztos a nyakamat vennék, hogy ennél sokkal több, mert a minőségi

  • kávét kézzel átválogatják,
  • nem mindegy hol és milyen körülmények között pörkölik,
  • és meddig,
  • és milyen helyen terem, milyen ízvilágot adnak hozzá a növények.
  • Továbbá a talaj hőmérséklete, a páratartalom,
  • a kávét milyen hőmérsékletű vízzel, milyen nyomással főzik le,
  • és még sorolhatnám…

Mitől speciality egy kávé?

Minner: Olyan kávé, amit ha egyszer megszeretsz, utána csakis a speciality kávét szeretnél inni.

Az  SCAA (Specialty Coffee Association of America) minőségi ellenőrzés alá veti a kávékat, és a 100 pontból 80-at teljesíteniük kell, hogy speciality nevet használhassák. A legnagyobb különbség a hagyományos kávéhoz képest, hogy nem pörkölik feketére a kávészemeket. Ennek eredménye világosabb színű kávé és nem keserű, hanem inkább savanykásabb íz. Továbbá termőterület sajátosságai különböző ízjegyeket ad a kávéhoz.

A specialty kávékra gyümölcsös, savanykás és az édeskés ízjegyek jellemzőek. Ezeknek a palettája egészen széles, a bogyós gyümölcsöktől a citrusoson át a nektárig, de ezt a kávé teljes életciklusa is befolyásolja, a cserje elültetésétől a lefőzésig. A specialty mint olyan, minőségi jelző, de a köznyelvben single originekre használják viszont azokból sem mindre. Az újhullámos vagy specialty kávézók repertoárjában általában Etióp kávék jelennek meg. Elméletileg viszont mint minőségbeli besorolás, mondhatjuk blendekre is, amennyiben azok a kritériumoknak megfelelő komponensekből (single originekből) állnak és olyan módon vannak pörkölve.

Mik ezek a szavak?
A single origin amikor egy komponensű a kávé.
A blend amikor több komponensből áll össze.
Magának a single originnak a megfogalmazása viszont ez (idézek) “A SINGLE ORIGIN ” elnevezés a kávé származására utal. Azt a kávét nevezhetjük így, amely pontosan behatárolható helyről és termelőtől származik, máshonnan származó, más minőségű kávéval nem kevert. A “SINGLE ORIGIN ” magyarul termőterület szerint szelektált kávét, és egyúttal kiváló minőséget is jelent.”

Otthon is ihatsz speciality kávét, nem csak kávézókban

A cikket szponzoráló Wup Coffee kávéit otthon még frissen tudod őrölni és új szintre hozod a kávézásodat.

Milyen kávék vannak a WUP Coffe-nál?

Jelenleg három típusú kávét kaphatsz a webhopban, amik közül kettő blend és egy single origin.

Az első a Guatemala La Bolsa, ami egy világosan pörkölt, testes, édeskés, kevésbé savas single origin. Ez a Dél-Amerikai kávé tökéletes választás az újhullámos vonal kedvelőinek.

A következő egy 100% Arabica Blend (WUP Blend), mely három minőségi single originből, Guatemala La Bolsa,Colombia Excelso EP Nariño Las Taguas és a Brazil Fazenda Sertão Yellow Bourbonből áll össze. Itt egy olaszos, közepesen sötét pörkölésű, mogyorós csokis beütésű kávéról beszélhetünk.

A harmadik típus pedig a Venezia Love. Erről a blendről azt érdemes tudni, hogy az előzőhöz hasonlóan 3 magas minőségű single origin található meg benne, viszont ezenkívül van benne India Monsooned Malabar AA Robuszta is 80/20 arányban. Ezt főleg a klasszik olasz ízvilág kedvelőinek ajánlom, sűrűbb, krémesebb, magas koffeintartalommal.

Kattints ide a speciality kávé vásárláshoz!

2020-as vállalkozási ötletek szeptember 30-tól a Minner hírlevélben!

Iratkozz fel most! A hétfőnként kiküldött Minner hírlevélben az üzleti hírszemle mellett a 2020-as üzleti ötleteket, trendeket is első kézből olvashatod! Feliratkozás