Pályázat a nemzetközi terjeszkedéshez 2020 – mikro-, kis- és középvállalkozásoknak is!

A nemzetközi piacra lépés nem csak lehetőség, hanem elengedhetetlen a nagyobb ívű fejlődéshez, a vállalkozásod skálázásához. Már rengeteg statisztikában is láthattad a Minneren, hogy sokszor még a vásárlóerő is magasabb, mint itthon. Például az e-kereskedelemben 1,5-2-szer nagyobb a kosárérték a cseheknél, mint nálunk.

Friss információ! Sajnos túljelentkezés miatt már nem lehet jelentkezni a pályázatra. Úgy gondolom, lesz ebből még új kiírás. Javaslom, azért olvasd át, hogy felkészülj a következőre.

Miért érdemes a külföldi terjeszkedésben gondolkodnunk?
1. A több lábon állás csökkenti a kockázatainkat. Ne csak egy adott ország helyzetétől függjön a teljes bevételed!
2. Csökkenhet a gyártási / bekerülési költség, ha nő a megrendelés volumene.
3. Jelentősen megnövelhetjük, akár megduplázhatjuk a bevételeinket.
4. Az exportnak köszönhetően belföldön is nőni fog a versenyképességünk.
5. A régióban nagyobb lehet a versenyelőnyünk – a tapasztalat azt mutatja, hogy a magyar KKV-k marketing szempontból fejlettebbek, mint a régió többi országának vállalkozásai.
+ Már nem nulláról kell indítani mindent, mint a cég alapításakor. Ahogy a sok példa is mutatja, sokat nyerhetünk vele!

Ehhez hoztunk nektek egy izgalmas, vissza nem térítendő pályázatot, amelynek keretösszege 25 milliárd Forint. Ez a pályázat érdekes lehet akár olyan kisebb webáruházak számára is, akik még nem rendelkeznek idegennyelvű honlappal, viszont külföldi magyaroktól érkeztek már megrendelések, így ez által rendelkeznek már exportbevétellel. 
Amennyiben még nincs exportbevételed, akkor a fent említett okokon kívül azért is érdemes megfontolnod a nemzetközi terjeszkedést, hogy a jövőben te is pályázhass a hasonló kiírásokra!

Ez a cikk az  Első Magyar Könyvelő és Pályázatíró Kft és az Everigo International Group (teljes körű szolgáltatások a külföldi terjeszkedéshez) közreműködésével jött létre.

A támogatás célja: a hazai vállalkozások felkészítése a külpiaci versenyben való helytállásra, illetve a magyar exportteljesítmény megőrzése és megerősítése. Ennek érdekében egyszerre kívánja előmozdítani a hazai cégek exportpiacokon való növekedését, és új piacokon való megjelenését. A Program a vírushelyzet következtében nehéz helyzetbe került, az exportteljesítményüktől nagymértékben függő vállalkozások támogatását kívánja szolgálni.

Külpiacra jutási Támogatás
Referenciaszáma:
EXP2020
Keretösszeg: 1 908 480 000 Ft
Támogatás összege: 3 000 000 Ft – 50 000 000 Ft
Maximális intenzitás: 60% átmeneti támogatás esetén, 50% de minimis / tanácsadás / vásárokon való részvétel támogatása esetén
Minimális saját forrás: 40% átmeneti támogatás esetén, 50% de minimis / tanácsadás / vásárokon való részvétel támogatása esetén
Támogatás formája: vissza nem térítendő támogatás
Támogatás módja: előfinanszírozás
Előleg: 100%
Benyújtási határidő: 2020. augusztus 3-tól 2020. november 15-ig, vagy a keret kimerüléséig
Elszámolhatóság időszaka: 2020. augusztus 3-tól 2021. november 30-ig
(A pályázók 2020. augusztus 3-tól saját felelősségre megkezdhetik a projekt végrehajtását, 2020. augusztus 3. előtt megkezdett projekt nem támogatható.)

A Felhívás vissza nem térítendő támogatást biztosít annak érdekében, hogy előmozdítsa a hazai vállalkozások külpiaci megjelenéséhez kapcsolódó törekvéseit az alábbi tevékenységek támogatása révén:

1) külföldi és hazai nemzetközi kiállításokon és vásárokon való megjelenés,
2) külpiaci árubemutatók megszervezése,
3) külföldi marketing és márkaépítő tevékenységek kivitelezése,
4) nemzetközi versenyképesség érdekében projekt előkészítés,
5) online értékesítési csatornák kialakítása,
6) külföldre irányuló beruházáshoz kapcsolódó tanácsadás igénybevétele,
7) engedélyezési dokumentumok, minőség-, környezet-és egyéb irányítási rendszerek, szabványok bevezetése, minőségi tanúsítás elkészítése.

Elszámolható költségek:

Dologi költségek:

 1. Bemutatóra szánt eszközök szállítási díja, illetve az ezzel kapcsolatosan felmerülő költségek (engedélyek, vámkezelés díja stb.),
 2. Promóciós anyagok, honlap, ágazati bemutatkozó anyag készítésének, lefordításának díja,
 3. Szakmai tevékenységet segítő szolgáltatások, beleértve a nagyobb volumenű projektek előkészítéséhez kapcsolódó költségeket is (tanácsadói, ügyvédi, jogi díjak),
 4. Egyéb, a pályázat céljaival szorosan összefüggőszolgáltatások,
 5. Utazási költség,
 6. Szállásköltség,
 7. Kiállítói költségek (pavilon/stand, regisztrációs díjak),
 8. Belföldi tanúsítványok megszerzésének költsége (exportengedély kivételével),
 9. Reklám, marketing, média kiadások,
 10. Úthasználati díj,
 11. Minőség-, környezet-és egyéb irányítási, vezetési, hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetése és tanúsíttatása,
 12. Engedélyezési költségek,
 13. Minőségi tanúsítvány költsége.

Az utazási és a szállásköltségek teljes elszámolható összege nem haladhatja meg a projekt összes elszámolható költségének 30%-át.

A fentieken túl projekt-menedzsmenthez kapcsolódó személyi jellegű költségek az alábbi felsorolás szerint számolhatóak el de minimis, vagy átmeneti támogatás jogcímeken:

Személyi költségek

 1. Bérköltség,
 2. Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó,
 3. Egyéb, a pályázat céljaival szorosan összefüggő személyi jellegű kifizetések (pl. napidíj),
 4. Reprezentáció.

Eszközbeszerzés költségei:

Kizárólag a projekt támogatható tevékenységeihez szorosan kapcsolódó eszközök (pl. kiállításokhoz szükséges speciális eszközök, projektor stb.) beszerzési költsége számolható el, a projekt összes elszámolható költségének 10%-át meg nem haladó mértékig.

Jogosultak köre:

A magyarországi székhellyel és jogi személyiséggel bíró, legalább egy lezárt üzleti évvel, export árbevétellel és referenciával rendelkező, nem állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő mikro-, kis- és középvállalkozások, valamint nagyvállalkozások.
A személyi költségek teljes elszámolható összege nem haladhatja meg a projekt összes elszámolható költségének 30%-át.
Egy pályázó egy pályázatot nyújthat be, a vállalkozás és kapcsolt vállalkozásai egy pályázónak minősülnek.

Kötelező vállalás:

Kedvezményezett kötelezettséget vállal, hogy a projekt keretében végzett tevékenységekhez kapcsolható árbevétel növekménye a beszámolási kötelezettség időszaka alatt a támogatás odaítélését követő harmadik év végére eléri a megítélt támogatás 30%-át. Bázisévnek a 2019-es év tekintendő.

Ha felkeltette az érdeklődésed, akkor a cikkben segítséget nyújtó Első Magyar Könyvelő és Pályázatíró Kft végez előminősítést és pályázatírást is, a kivitelezésben pedig az Everigo International Group tud neked segíteni. Tedd meg az első lépést, hogy te is sikeres lehess a nemzetközi piacon!

Fotó: Louis Hansel @shotsoflouis / Unsplash

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!