KezdőlapGazdaság és üzletÚj neked a póker? Ismerkedj meg a verseny alapjaival! Mit jelent a...

Új neked a póker? Ismerkedj meg a verseny alapjaival! Mit jelent a rebuy, addon, freezout…?

-

Ha még nem voltál pókerezni, vagy csak a baráti körödben szoktatok játszani néhányszor, akkor amikor lemész egy kártyaterembe – mondjuk a Lurdy Poker Centerbe – akkor értetlenül állhatsz néhány dolog előtt. Nézzük meg, mit kell tudnod ahhoz, hogy elboldogulj egy versenyen!

Buy-in / Nevezési díj

Amikor benevezel egy póker versenyre, akkor ez az a díj, amit mindenképp ki kell fizetned – a nevezési díjad. Egy versenyben az a jó, hogy mindenkinek ugyanannyit kell fizetnie, és ezért egyenlő zsetonokkal is kezdünk – vagyis bárkinek van esélye megnyerni…

Kisvak – Nagyvak

Minden pókerjátékban a gombtól (button) balra ülő a kisvak, tőle balra a nagyvak foglal helyet. A kisvaknak a duplája általában a nagyvak. Egy átlagos pókerversenyen a Lurdy Poker Centerben például 30 – 40 000 zsetonnal indulsz, és 100/200 a kisvak nagyvak. Ha lejátszottatok egy partit, akkor a gomb megy egyet balra.

Vakszint

Egy pókerversenyen időről időre emelkednek a vakok. 10-15-20 percenként ( ez egy versenyen belül egységes, tehát, például végig 15 perc). Ez azt jelenti, hogy amikor letelt az első 15 perc, akkor 100/200 helyett már 200/400 lesz a kis és nagyvak… Aztán 300/600 stb.

All in, Check, Hívás, Emelés, Dobás/Fold

Ismered a fent lévő összes fogalmat? Az “All in” azt jelenti, hogy valaki az összes zsetonjával hív vagy emel. Ha ezt a partit elveszti, akkor számára a verseny véget ér (kivéve ha van rebuy/reentry lehetőség, erről a következő bekezdésben).

A “Check” az azt jelenti, hogy valaki passzol. Nem is dobja el a lapjait, és nem is hív. Ha előtted mindenki checkelt, akkor nem muszáj bedobnod a lapjaid, azért mert rosszak. Ha ingyen megnézheted a következő kört, sose dobd be, ami nálad van – ki tudja, lehet a végén még nyersz.

A hívás az az, ha valamennyit bedobsz középre, mert szeretnéd megdrágítani a partit. Ezt általában vagy azért teszik az emberek mert jó lapjuk van, vagy pedig blöffölnek és szeretnék, ha a többiek eldobnák.

Emelés csak egy hívás után történhet. Ez azt jelenti, hogy valaki hívott 3000 zsetont, de te szeretnél még emelni ezen. Ekkor bemondod, vagy beraksz mondjuk 7000 zsetont (de minimum a hívás dupláját). Ez is történhet azért, mert jó lapod van, vagy csak szimplán blöffölsz.

Amikor te vagy a soros, és valaki hívott, amit nem szeretnél megadni, akkor told be középre a kártyáidat. Ezt kísérheted azzal, hogy mondod hogy dobok / fold (mindkettő ugyanazt jelenti). De vigyázz! Ha nem figyelsz, és véletlen kimondod, hogy fold vagy dobás – akkor a szavad számít, hiába szeretnéd már megadni…

Rebuy / Re-entry

Ha kiesel egy versenyről, de szeretnél tovább játszani, akkor bizonyos alkalmakkor ezt meg is teheted. Pontosan, ha van lehetőség “rebuy”-ra vagy “re-entry”-re… Van különbség azonban a kettő között, amit lehet nem tudsz még…

“Rebuy” – Ha egy pókerversenyen rebuyolsz, akkor ki sem kell szállnod a versenyből. Ugyan ahhoz az asztalhoz kerülsz majd vissza, ugyanarra a helyre.

“Re-entry” – A Re-entry olyan, mintha újrakezdenél egy versenyt. Újra sorba kell állnod, és be kell nevezned, majd kapsz egy vadi új ültetőkártyát, és valószínűleg másik asztalhoz kerülsz, mint ahol addig ültél. Ez azért jó, mert ha az előző asztalodon nem igazán tudtál érvényesülni, akkor most új lehetőséget kapsz…

Ezek azok az alapfogalmak, amire mindenképp szükséged lehet egy pókerversenyen. Gyere játssz egyet a Lurdy Poker Center termeiben!

Unlimited rebuy / Re-entry

Vannak olyan versenyek, amelyeken meg van határozva, hogy hányszor vásárolhatod vissza magad, ha kiesnél. Bizonyos versenyeken viszont (gyakran ezek a “satellite” versenyek, amikről egyel lejjebb olvashatsz) nincs megszabva az, hogy hányszor nevezhetsz újra. Ezeket az “unlimited rebuy” / “unlimited re-entry” kifejezésekkel is szokták jelölni.

Előverseny / Satellite

Élet vagy halál! A satellite-ek nagyon gyors versenyek. Ezeken általában 1-1 nagyobb versenyre nyerhetsz beülőt. A Lurdy Póker Centerben például a hétfői 9500-as, vagy a pénteki 12 500-as versenyre is van előverseny. Általában töredéke a nevezés a főverseny nevezési díjának, viszont kevesen (5%) nyernek beülőt a nagyobb versenyre.

Freezout verseny

No re-entry, no rebuy, just poker. Vagyis nincs újra nevezés, ezzel nem kell számolnod… Sok rebuy és re-entry verseny buktatója, hogy sokan úgy játszanak, mintha mindegy lenne. Ezáltal a szolidabb játékosok kevésbé jutnak szóhoz az asztaloknál, és hátrányban vannak, mert ők nem szeretnének 2-3-4x nevezni. Ezért lehet előnyös egy “Freezout” verseny… Itt csak egy életed van, ha kiesel, akkor nincs tovább…

Deep stack Freezout (DFR)

A “deep stack” a pókerben azt jelenti, hogy a versenyt elég nagy stackkel kezded meg. Általában több száz nagyvakról van szó. A Lurdy Poker Center egyik versenyén például 60 000 zsetonnal indulsz 100-200 vakszinten, ami azt jelenti, hogy a kezdetekkor 300 nagyvakod van.

Addon

Egyes versenyeknél láthatsz egy olyan kifejezést, hogy “addon”. Az addon az egy plusz zsetonszám, amivel megtoldják a stackedet az első (vagy második) szünetben. Fix szám, és fix pénzbe kerül. Ajánlott venni, mert nagy hátrányba kerülhetsz a többiekkel szemben, akik megveszik. Lehet, eddig “chipleader” voltál (a legtöbb zsetonod volt a versenyen), de ha nem veszel addont, könnyen beelőzhetnek még így is. Ha oda van írva, hogy “addon (4x)”, az azt jelenti, hogy a nevezési díj négyszeresébe kerül… Ne félj, ekkora ár csak az elő-versenyekre jellemző…

“50-50, 100-100 CG”

A Lurdy Poker Center versenynaptárában minden nap 14:00-tól láthatsz egy ilyen kiírást. Ez nem verseny, azt jelenti, hogy délután 2-től 50-50 és 100-100 kisvak-nagyvak szinten indulnak cashgame asztalok. A cashgame abban különbözik a versenytől, hogy itt egy az egyben váltják a pénzt zsetonra. A cash game asztalhoz (általában) bármikor leülhetsz és fel is állhatsz tőle. Szóval, ha leülsz, megnyersz egy nagy partit, majd felállsz – nincs vele semmi gond. Kiváltod a pénzed, és mehetsz is haza…

A Minner.hu is szervez többször versenyt a Lurdy Póker Centerben, részben zártkörű versenyeket. Kisebb, 3000 forintosat, illetve nagyobb, 10 000 forintosat is! Figyeld a Minner-t a versenykiírás miatt!

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek