2014 az autó visszahívások éve?

A General Motors ebben az évben csúcsokat dönt az autó visszahívásoknál, 25 milliónál több darabot hívott vissza csak Amerikában, különböző típusokat, különböző hibák miatt. Az 1980-as évek óta folyamatosan nő ez a szám, ez annak tudható be, hogy az autók sokkal komplexebbek, sokkal több minden meghibásodhat bennük.

Több tényező is közre játszik. Az autógyártók olyan alkatrészeket gyártanak, ami akár több modellbe is beépíthető, viszont ha ez meghibásodik, akkor több autót is vissza kell hívni. A másik probléma a beszállítói kör, a cégek kiszervezik a gyártást, és van, hogy nem tudják kellően figyelemmel kísérni az egyes munkafázisokat a beszállítóiknál. Egy érdekes tény viszont az, hogy nem mindig viszi be a szervizbe az autótulajdonos a kocsiját a visszahívás bejelentése után. Körülbelül a 70%-uk az, aki ezt megteszi (forrás: USA Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatala).

Az iseecars.com blogján találtunk egy statisztikát. Itt visszahívás rátával is számolnak, amibe belekalkulálják az eladást is. A legjobb statisztikával a Mercedes rendelkezik, őt követi a Mazda majd a GM, igaz ezek április végi adatok, így a GM valószínűleg már hátrébb tartózkodik. Minél nagyobb a szám, annál több autót hívnak vissza az eladott autókhoz képest.

A lista (Márka: ráta):

 1. Mercedes-Benz USA:   0.41 visszahívási ráta
 2. Mazda Motor Corp:  0.55
 3. General Motors:  0.65
 4. Nissan North America:  0.71
 5. Subaru of America: 0.73
 6. Kia Motors:  0.77 .
 7. Toyota Motor Corp:  0.80
 8. BMW of North America:  0.90
 9. Ford Motor Co:  0.93
 10. American Honda Motor Co:  0.94 .
 11. Chrysler Group:  1.00
 12. Volvo Cars of North America:  1.05
 13. Volkswagen of America:  1.06
 14. Mitsubishi Motors North America:  1.09
 15. Hyundai Motor Co: 1.15

 Ezen a linken eléred az egész statisztikát, kattints ide!

A cikk címében feltettük a kérdést, vajon ez az év a visszahívások éve? A válasz igen, szerintünk az elkövetkező években ha nő is ez a szám az átlaghoz képest, az idei évet nem fogja meghaladni.

Forrás: iseecar.com

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)