KezdőlapGazdaság és üzlet3 dolog, amit rosszul csinálnak az ingatlanosok, pedig könnyebben kereshetnének milliókat. Sőt,...

3 dolog, amit rosszul csinálnak az ingatlanosok, pedig könnyebben kereshetnének milliókat. Sőt, még nem is zaklatnák az embereket

-

Történt már veled vagy ismerősöddel olyan, hogy el szeretted volna adni a lakásodat, és feltöltötted valamelyik ingatlanportálra, majd az első napokban csak úgy záporoznak az ingatlanosok telefonos megkeresések? Pont egy éve 100 ingatlanost több hónapon át képeztem, főleg hideghívás, telefonálás területen. Őszinte leszek, nehéz dolgom volt. Próbálj meg értékesítőket oktatni 🙂 Na szóval, ami biztos, hogy rásegítettem arra, hogy kevésbé zavarják az embereket a hívásaikkal. Sajnos csak 100 főt oktattam, így a piacot nem változtattam meg. Ami viszont még pozitív hozadéka annak a projektemnek, az az, hogy rálátásom lett az ingatlanpiacra. Bele is kellett ásnom magam, hogy újdonságot oktassak, illetve új ötleteket vártak tőlem.  Most néhány gondolatot megosztanék veletek, amire abban az időszakban jöttem rá, illetve utána több ingatlanos cégnél is végeztem projektmunkákat.

Azt el is felejtettem írni, hogy én is telefonáltam. Olyan oktató voltam, aki nem csak beszélt, hanem meg is mutatta. Több száz hívást indítottam abban a 3 hónapban, mint ingatlanos. Olyan voltam, mint egy 007-es ügynök. Ha ingatlanos vagy, akkor ne támadásként, hanem lehetőségként olvasd a tippeket!

Nem telefonálnak eleget, ha mégis az….

Bár ez a nem ingatlanos olvasóknak nem biztos, hogy pozitívumként jön le. Szóval keveset telefonálnak. Amikor megkérdeztem, hogy számolják ki, hogy a hónapban mennyit kerestek egy telefon felemeléssel átlagban, akkor egy kis motivációt tudtam beléjük vinni. Gondolj bele! Felemeled a telefont, és bármilyen bunkó ember is szól bele a másik oldalon, te pénzt keresel (átlagban). Körülbelül 3-9 000 forint jött ki egy átlagos hívásra. Azért ennyiért te is felemelnéd a telefont nem? Szóval a telefonálási hatékonyságuk nem valami jó, és sajnos régi elavult szövegeket hajtogatnak. Arról nem is beszélve, mennyit kamuznak, hogy van vevőjük… ááá mennyi ilyen sablon dumát hallottam. Aki ezt mondta, azonnal lecsesztem, és kerestünk másik megoldást. Persze a rossz hívások és stratégia miatt a motivációjuk a béka segge alatt van. Pedig sok trükkel javítható lenne.

Nincs valós kapcsolati tőkéjük – nem is igazi ingatlanosok

A legtöbb hazai ingatlanos valójában inkább call centeres. Persze az eladókból (ingatlan tulajdonos) van pénz, és ezért látszólag nem igen foglalkoznak a vevőkkel, vagy éppen a régi ügyfeleik ápolásával, az azokkal való kommunikációval. Pedig ilyen területen ez elengedhetetlen, főleg akkor, ha az ember hosszú távon akar ebből pénzt keresni. Pedig mennyivel könnyebb, nem? Olyan emberekkel beszélni, akikkel már volt valamilyen üzlet, mint vadidegenekkel, akik valószínűleg elküldenek a francba. Kapcsolati tőke!!! Fura, de amikor a legtöbbnél megkérdeztem, hogy épít-e kapcsolatot, hogy például kicsit vagyonosabb réteghez odaférkőzzön, a válasz síri csend volt. Pedig nagy lehetőség van benne. A kapcsolatépítés nem csak ingatlanosoknál egy nagy lehetőség, hanem minden területen az. Náluk ez még meg is könnyítené a munkát.

Nem használják az online marketinget

Akár egy ingatlanosnak is érdemes személyes márkaépítéssel foglalkoznia. Sőt, nagyon is megéri, főleg úgy, hogy egy-egy ilyen ingatlan eladásnál nagy a megtérülés is (több százezer is egy-egy ingatlan tranzakció után). Így nézve már tényleg alacsony az online marketing költség, és így már az érdeklődőket kell hívogatni többségében. No, meg a fent említett ügyfélápolás, amit még automatizálni is tudunk (emailek, FB…). Tehát érdemes üzleti Facebook oldalt, saját weboldalt vagy blogot üzemeltetni. Facebook marketing oktatás link a cikk végén!

Sőt ezt nézd! Még a magánszemélyek is használni tudják: Ingatlan eladás fizetett Facebook hirdetéssel? Egyre többen csinálják. Új vállalkozás is lehetne belőle?

Egy biztos, pár év, míg a legtöbb tervem megvalósul a Minnernél, és utána hobbiként egy ingatlanirodát biztosan nyitni fogok. Eddig kávézót akartam, de jobb az ingatlan biznisz. Megkedveltem ezt a piacot, főleg azért, mert egy jó recepttel működőképes irodát tudnék fenntartani, és az ingatlanosaim is élveznék a munkát. Egyébként itt írtam néhány további hasznos tippet: Indíts vállalkozást: 157. ötlet – Ingatlaniroda, franchise – ötletek

(x) Ha a cikk után bármelyik ingatlanos kedvet kapna arra, hogy képezze magát, akkor itt egy kis irány hozzá:

A Minner Akadémia videós oktatásaiban tanultakat azonnal alkalmazni tudod. Sok-sok gyakorlati tippet kapsz.

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek