3D nyomtatás startupoknak – ötletbörze

Az utóbbi hetekben sok időt töltöttünk el a 3D nyomtatós cégeknél, ezernyi kérdést feltéve nekik. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy lehet rá startupot alapítani. Én már eleve startupnak tartom az összes céget, aki ezzel foglalkozik. Az Operor3D elsőként hazánkban saját fejlesztésű 3D nyomtatót készített. A Basiliskus3D-nél folyamatosan tökéletesítik a scannelési módszereket, és van olyan nyomató, ami hazánkban csak náluk van.

Igaz, miután a cikket megírjuk, és egy startupos elolvassa biztosan ezernyi más ötlete lesz. Mi csak el szeretnénk ültetni a magot, bármi lehet belőle.

Ötletek:

Saját 3D nyomtató fejlesztése
Ahogy az Operor3D is kifejlesztette a saját 3D nyomtatóját, úgy bárki másnak sikerülhet, igaz sok munka által lesz csak eredmény.

Applikációk készítése
Kevés 3D nyomató applikáció létezik még, és itt a szolgáltatásnak csak a képzelet szab határt. Erre jó példa a Toyze, ebben az appban a kedvenc applikációs figuránkat öltöztethetjük fel, ahogy mi szeretnénk, majd a cég kinyomtatja és elküldi nekünk. Ehhez hasonló kevés van még a piacon.

Alapanyag gyártás, kísérletezés
Már a legnagyobb cégek is ebben látják a legnagyobb bizniszt. Egy átlagos alapanyag ára 7-10 ezer forint, de az extrémebb, jobb anyagoké drágább.

Ötvösök, tervezés, ékszerek
Ékszerek készítésénél sokat spórolnak az ötvösök (viszont kevés vidéki ötvös ismeri a 3D nyomtatást). A 3D nyomtatás hete keretében írtunk egy cégről, náluk megtervezheted az ékszered és ők utána kinyomtatják. Ezt könnyű akár applikációban is megcsinálni

Weboldalak, portálok üzemeltetése
Igaz, már van egy-két jobb 3D sablon, modell gyűjtő oldal, de még így is érdemes indítani egyet. Ha valami extrát is tudunk beletenni, akkor nyert ügyünk van. Ilyen weblap a Sketchfab és a Thingiverse. Utóbbin például sok olyan modell találtam, amik igaz használhatók, de sok utómunkát igényelnek. Ez hátrány, főleg ha egy céghez el akarod vinni kinyomtattatni, és kiderül még kell vele dolgozni, és többe kerül a kinyomtatása.

Ételnyomtatás
Ez is mozgatja az emberek fantáziáját, érdemes elindulni a fejlesztésekkel.

Scannelés
A legtöbb otthoni tárgyat, alkatrészt ki lehet nyomtatni (sokkal olcsóbb mint megvenni), ezeket mind előtte be kell scannelni, erre külön céget is érdemes lehet létrehozni, vagy akár adatbázist…
A Basiliskus3D is most fejleszti tovább ezt a szolgáltatását, mert nagy igény van rá.

miniMe, makettek,
Ehhez hasonló ötletet is ki lehet találni, például ismert épületek adatbázisát megcsinálni (ezért se nehéz pénzt kérni, engedélyt meg könnyen megadják). A makettezőknek is jó lehet egy ilyen weboldal.

Drónok, quadcopter  nyomtatása:
Erre is van egy példánk már. Webshopot érdemes rá indítani, olcsóbban kijövünk a fejlesztések és a gyártás során is, mint régebben.

Az itthoni 3D nyomtatós cégekkel együtt is lehet dolgozni, nagyon segítőkészek. Egy partneri szerződéssel pedig sokat spórolhatunk a startupunk indulásánál.

Gyere el a mai 3D nyomtatós bemutatóra a Gadget bárba (Operor3D), és tedd fel kérdéseid.

Olvasd el a többi 3D nyomtatós cikkünket is, biztosan találsz bennük inspirációt.
[sam_ad id=”78″ codes=”true”]

Fotó: makerbot store

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!