A Facebookot és a Google-t is megkárosították már a számlacsalók. Akár a te cégedet is megtalálhatják

Már régóta akartam erről a csalásfajtáról írni, és most eljött az apropó, ami jó körítést ad ennek a tartalomnak. A napokban jött a hír, hogy a két techóriást, a Facebookot és a Google-t is megkárosították már számlacsalók, és nem ők az egyetlenek. A két cégtől 100 millió dollárt csalt ki egy litván férfi adathalász emaileken keresztül. De kezdjük a legelején! Mi ez a csalás?

Számlacsalás, adathalászat

A hackerek, csalók olyan emaileket küldenek az áldozatnak (cég), mintha valamelyik partnere lenne, akinek utalni kell. Sok esetben sikerül emailfiókokat is feltörniük, amivel akár a “levelezési láncolatba” is be tudnak kapcsolódni, így még könnyebben elhitetik az áldozattal, hogy adott számlát ki kell fizetniük.

Facebook, Google 100 millió

A két cég beszerzési osztálya hitelesnek tűnő emaileket, számlákat kapott a csalótól egy másik partnerük nevében, akivel egyébként is “szoros” kapcsolatot ápolnak a cégek. A dolgozóknak nem tűnt fel semmi változás, amikor a tajvani Quanta Computer-től kaptak újabb és újabb számlákat, ám ezeket nem a valós cég állította ki, hanem a csaló, aki még bélyegzőt is szerzett. 2013-tól egészen 2 éven át tudott így pénzt kihúzni a két cégtől. Most sikerült végére érni az esetnek, és a pénz nagy része visszakerült hozzájuk.

Erre figyelj!

Egy nagyobb cégnél jobban előfordulhat ez a csalás. Érdemes:

  • Figyelni, és telefonon egyeztetni az adott céggel, ha változást látunk a kiállított számlán
    pl. számlaadatok, bankszámlaszám.
  • Az emailcímeket figyelni, ellenőrizni, és ha változás van, szintén telefonon érdeklődni a cégnél.
  • Utalásokra figyelni és közbeiktatni még több ellenőrző pontot.

Forrás:HVG, Fortune

 

Miskolc / Pécs / Debrecen / Szeged / Győr / Budapest - üzleti tanácsadás

Találkozzunk a te városodban! A Minner a következő 2 hónapban a fenti városokban tart üzleti tanácsadói órákat! Használd ki! Részleteket!