A Facebookot és a Google-t is megkárosították már a számlacsalók. Akár a te cégedet is megtalálhatják

Már régóta akartam erről a csalásfajtáról írni, és most eljött az apropó, ami jó körítést ad ennek a tartalomnak. A napokban jött a hír, hogy a két techóriást, a Facebookot és a Google-t is megkárosították már számlacsalók, és nem ők az egyetlenek. A két cégtől 100 millió dollárt csalt ki egy litván férfi adathalász emaileken keresztül. De kezdjük a legelején! Mi ez a csalás?

Számlacsalás, adathalászat

A hackerek, csalók olyan emaileket küldenek az áldozatnak (cég), mintha valamelyik partnere lenne, akinek utalni kell. Sok esetben sikerül emailfiókokat is feltörniük, amivel akár a “levelezési láncolatba” is be tudnak kapcsolódni, így még könnyebben elhitetik az áldozattal, hogy adott számlát ki kell fizetniük.

Facebook, Google 100 millió

A két cég beszerzési osztálya hitelesnek tűnő emaileket, számlákat kapott a csalótól egy másik partnerük nevében, akivel egyébként is “szoros” kapcsolatot ápolnak a cégek. A dolgozóknak nem tűnt fel semmi változás, amikor a tajvani Quanta Computer-től kaptak újabb és újabb számlákat, ám ezeket nem a valós cég állította ki, hanem a csaló, aki még bélyegzőt is szerzett. 2013-tól egészen 2 éven át tudott így pénzt kihúzni a két cégtől. Most sikerült végére érni az esetnek, és a pénz nagy része visszakerült hozzájuk.

Erre figyelj!

Egy nagyobb cégnél jobban előfordulhat ez a csalás. Érdemes:

  • Figyelni, és telefonon egyeztetni az adott céggel, ha változást látunk a kiállított számlán
    pl. számlaadatok, bankszámlaszám.
  • Az emailcímeket figyelni, ellenőrizni, és ha változás van, szintén telefonon érdeklődni a cégnél.
  • Utalásokra figyelni és közbeiktatni még több ellenőrző pontot.

Forrás:HVG, Fortune

 

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!