A külföldiek miatt kevesebb a hozamunk – MNB

Gondoltad volna, hogy a külföldiek miatt alacsonyabb az állampapírok kamata? És azt, hogy miattuk volatilis az állampapír piac (nagyobb hozameltéréseket produkálhatnak az árfolyamok)? Horváth Dániel és Sztanó Gábor által elkészített MNB tanulmánya ezt is vizsgálja, kis betekintést nyújtanak a magyar állampapír piacba, és közben tanulhatunk is ezt-azt. A címe: Kik tartanak magyar állampapírokat? Mindkét szerző az MNB munkatársa.

[sam id=”7″ codes=”true”]
Hirdetés
Az alábbi ábrán látható, hogy az állampapírok 35%-a jelenleg a külföldiek kezében van. A következő részt emelném ki a tanulmányból (4. oldal):

A külföldiek állampapír piaci arányával kapcsolatos legtöbb tanulmány arra a következtetésre jut, hogy a magasabb külföldi arány általában valamivel alacsonyabb hozamszintet eredményez, ugyanakkor magasabb volatilitást is okoz.

 

mnb_allampapír_abra

 

A következő ábrán jól láthatjuk, hogy a 2009-2010-es vissza esés után hazánkban nagymértékben nőtt a külföldiek állampapír-állománya.

mnb_allampapír_abra2

Mindenkinek ajánlom elolvasni ezt a tanulmányt:
Horváth Dániel – Sztanó Gábor: Kik tartanak magyar állampapírokat?

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!