A porstitúció és a drogok is a GDP-ben vannak már

Nagy-Britannia és csatlakozott azon országok közé, akik beleszámítják a GDP-be a prostitúciót és a kábítószer kereskedelmet. 2014 szeptemberétől lesz csak bent az adat. Ezzel persze növekedni fog a GDP, de összességében nem befolyásolja a gazdasági kilátásokat.

A feketegazdaságról így nagyobb képet kaphatnak a befektetők, üzletemberek, politikusok. Az adatok nehezen mérhetőek, és sokszor csak megközelítő jellegűek lesznek. Nagy-Britannia mellett Észtország, Ausztria, Szlovénia, Finnország, Svédország és Norvégia is beleszámítja már a GDP-jében a prostitúció és a kábítószer adatokat.

[sam id=”7″ codes=”true”]
Hirdetés
Ez is egy módja lehet annak, hogy a feketegazdaságot visszaszorítsák, mivel így jobban bele lehet látni a számokba. Jó példa erre az USA-ban, Colorado és Washington állam, ahol legalizálták a marihuánát, miután kellőképpen feltérképezték az igényeket. Így már nem a feketegazdaságot gazdagítják az abból befolyó bevételek, sőt munkahelyeket teremtettek, és megnövelték az adóbevételeket. (Részben ezt az elvet követik: a drogozást úgyse tudják megállítani)

Ehhez kapcsolódik egy régebbi cikkünk:
Legyél drogbáró legálisan

Ez izgalmas volt! Még ilyet! Megújult a Minner főoldala!

Kattints ide és nézz rá a friss cikkekre, podcastokra, rövid üzleti tartalmakra (instant)! Csak görgess és olvass, inspirálódj! Üzletre fel! A Minner üzleti flowban tart! Tovább a Minner főoldalára!