A porstitúció és a drogok is a GDP-ben vannak már

Nagy-Britannia és csatlakozott azon országok közé, akik beleszámítják a GDP-be a prostitúciót és a kábítószer kereskedelmet. 2014 szeptemberétől lesz csak bent az adat. Ezzel persze növekedni fog a GDP, de összességében nem befolyásolja a gazdasági kilátásokat.

A feketegazdaságról így nagyobb képet kaphatnak a befektetők, üzletemberek, politikusok. Az adatok nehezen mérhetőek, és sokszor csak megközelítő jellegűek lesznek. Nagy-Britannia mellett Észtország, Ausztria, Szlovénia, Finnország, Svédország és Norvégia is beleszámítja már a GDP-jében a prostitúció és a kábítószer adatokat.

[sam id=”7″ codes=”true”]
Hirdetés
Ez is egy módja lehet annak, hogy a feketegazdaságot visszaszorítsák, mivel így jobban bele lehet látni a számokba. Jó példa erre az USA-ban, Colorado és Washington állam, ahol legalizálták a marihuánát, miután kellőképpen feltérképezték az igényeket. Így már nem a feketegazdaságot gazdagítják az abból befolyó bevételek, sőt munkahelyeket teremtettek, és megnövelték az adóbevételeket. (Részben ezt az elvet követik: a drogozást úgyse tudják megállítani)

Ehhez kapcsolódik egy régebbi cikkünk:
Legyél drogbáró legálisan

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!