Piacvezető KKV egyik vezetői pozíciója, hajtás sok-sok éven át, aztán kiégés, súlyos testi és lelki bajok. Nagyon röviden így kezdődött Enikő története, aki 55 felett, három diplomával a zsebében – amiből a harmadikat 40 fölött szerezte (MBA) -, otthagyva vezetői pozícióját, a fizetést, cégautót, elköszönt munkahelyétől, és új hivatásba fogott. Persze, csak azt követően, hogy saját magát rendbe tette. Ma pedig már hozzá mennek azok, akik hasonló cipőben járnak.

A cikket vendégszerző írta. A coachvalaszto.hu coach kereső, és közvetítő oldal.

Más ritmus – a felismerés

A KKV-k nagyon ki vannak téve a piaci hatásoknak, kicsi a tőkeerő, nincs anyavállalat, azonnal megéreznek mindent, viszont gyorsan is kell, hogy reagáljanak, gyors a döntési folyamat, gyorsan kell cselekedni, hogy ők legyenek az elsők. És azok voltak, az elsők! Minden tiszta racionalitás, processzek a fejekben, mi van, ha ez történik, mit csinálnak, azt hogyan védik ki, amazt hogyan fordítják a cég javára? Pörgés, rohanás, nincs megállás.

Persze jó lenne, ha ilyenkor figyelnénk magunkra. A test, a szív, a lélek mindig jelez. Hogy fáradtak vagyunk, hogy ingerültebben reagálunk, kedvetlenebbek vagyunk, és romlik a teljesítményünk. Amikor pedig a 60 közelít, más a sebességünk. Nem a nyugdíjat, vagy a kényelmes üldögélést várjuk, tennénk mi, csak a magunk módján. A saját tempónkban. Ez pedig nem mindig összeegyeztethető egy a cég elképzeléseivel.

A segítség

Akkor már nagy a gond, amikor már a fizikai tünetek is megjelennek. Kiss Enikő pontosan tudja, mit jelent ez, ő egészen gyomorfekélyig hajszolta magát. A döntést akkor meg kellett hozni. Vagy tovább csinálja, de nem biztos, hogy túléli, vagy változtat. Ekkorra már teljesen kiégett, elfelejtette miért is értékes, sehol sem talált egy csipetnyi szenvedélyt.

Az orvosi segítségen túl coach-hoz fordult. Meg kellett ismernie újra önmagát. Felfedeznie erősségeit, motivációt lelnie a mindennapokban. Egyensúlyt találni magában, elengedni az állandó agyalást, megérezni újra a szív és a test üzeneteit. Felfedezni a világot, a színeket, ismerkedni, barátkozni! Lendületet kapott, és visszaköltözött az a jól ismert tenni vágyás is.

Business és 50+ hivatást váltó női coach

Ugyanabba a régibe nem, tudta, az már nem neki való.  Azt is látta, hogy a kortársai közül, hányan szenvednek pontosan ugyanattól. Használni akarta a tudását, a sok-sok tapasztalatot, de még kellett valami hozzá. Igen, felismerni, hogy segíteni akar. Hogy már fontosabb számára, ha másokat segíthet, mint a siker közvetlen megélése. Ezért tanult coachingot, több iskolában is, és gyakorolt, több száz órán keresztül.

Milyen a jó coach?

Enikő gondosan választott, hogy ki legyen az ő segítője. Utánanézett interneten, ajánlásokat kért, személyes konzultációkon vett részt, így találta meg azt az embert, aki neki segített az új életét kialakítani. Neked ebben a most induló coachvalaszto.hu oldalunk is tud segíteni – ahol őt is megtalálod.

Több alkalmas coaching vette kezdetét. Szimpátia a coach-csal, a teljes folyamat felvázolása, aztán élesben mehet minden. A coach nem mondja a tutit, nem ad tanácsot, hanem kérdez, átkeretez, másik nézőpontot ad, felismerésekhez vezet. Feladatokat ad. Ez utóbbi különösen fontos, hogy az ügyfél dolgozzon magán, önállóan is. A beszélgetéseken túl tehát kiemelten fontos, hogy az Ügyfél teljesíthető és őt előrevivő gyakorlatokat kapjon.

Amiben Enikő segít neked

A több mint 20 év üzleti tapasztalattal a háta mögött elsősorban a business coaching a szakterülete. Vállalkozások felépítése, fejlesztése. A személyes hatékonyság növelése, időbeosztás, priorizálás, konfliktuskezelés. A munka, magánélet egyensúlya, a kiégés, netán új hivatás választása ismerős terep számára, és mivel ezt a saját bőrén is megtapasztalta – így ebben is hiteles, és tud segíteni.

Az a fontos, hogy lépj. Ha már felismerted, hogy változtatni szeretnél. Ha mindennap úgy kelsz fel, hogy nem is tudod, miért teszed, ha nem élvezed a munkád, ha jelez a tested, akkor érdemes átgondolnod. ilyenkor jó, segítséget kapsz gyakorlott szakembertől. Ez pedig kortól független, akár 50+ is lehetsz, erre Enikő az élő példa.

Nézz körül a coachvalaszto.hu oldalon! Kattints ide!

Kapcsolódó cikkek:

Fotó: Yeshi Kangrang / Unsplash

Gyere és nézd meg a Befektetőkereső show döntőjét! Nézőként is tudsz jönni! Ezt látnod kell élőben! Június 21. 14:30-19:30 között. 15 csapat, 10+ befektető, több 100 millió forint Kattints ide!