KezdőlapGazdaság és üzletAranyat venni vagy eladni? Megéri egyáltalán?

Aranyat venni vagy eladni? Megéri egyáltalán?

-

Ezt a cikket az arany árfolyamának vizsgálatára szánom. Elsőként nézzük meg a rendelkezésre álló adatokból, hogy is változott az árfolyam. Utána ki ragadva egy-egy fő momentumot (főleg zuhanást) megvizsgálunk.
Az alábbi grafikonon 1791-től látszik az arany árfolyama. Látszik, hogy szépen emelkedett.
19,39 -ről 1564 dollárra ugrott fel (átlagárat számolva, 2013- nál is átlagoltunk). Ezalatt az idő alatt persze az infláció nőtt, de az arany értékállósága megmaradt. Ezt nem is magyarázom bővebben. Nézzük a következő képet.
gold_1791

Ez már érdekesebb, mert mutatja az inflációs értéket is. 1913-től mutatja az arany árfolyamát. Itt reális áron olvashatunk le pár adatot. Például, ha a 2011- es inflációval növelt dollár áron néznénk az 1980-as átlagot, akkor 1849,20 dollár lenne az árfolyam érték. (Tehát ami akkor 672 átlagár volt, az ma 1849 dollárnak felelne meg). Az elmúlt időszakban 1910 dollár körül is járt az árfolyam, tehát mondhatjuk, ha inflációval növelt áron számoljuk, akkor csak értékállóságot kaptunk, ha aranyba fektettünk (amennyiben 1980-as átlagáron vettük a nemesfémet). Tehát 2011-ben ugyanannyi kenyeret tudtál venni ugyanannyi aranyból, mint 1980-ban.

Gold_inflation

Ezzel nem azt akarom mondani, hogy nem érdemes befektetni, hanem azt, hogy van amikor nem.
Ha 1992-ben fektettünk be 380 dollárt. Ebben az esetben, a tőkénk értékét megőriztük, és még dupla annyit is ér. Tehát ebben az esetben dupláztuk a tőkénket. Ami 20 év alatt, 5% hozamot jelent az infláción felül, hiszen az értékállóság, eleve benne van. (fontos itt dollár inflációval számolva), ami egész jónak mondható.
Jelenleg 1085 körül-re kéne lemennie az árfolyamnak, hogy ilyen profitot érjünk el.

Mekkora hozamot érthetünk el most ha befektetünk?
Jelenleg 1322 dolláron áll az arany árfolyama unciánként a dollárral szemben.
A fenti ábra még 2011 közepén készült, így már új adattal számolva az átlag 2011 végére 1571 dollár lett.
Megdöbbentő lesz, de ha most fektetünk be, az elmúlt időszak tapasztalati alapján, akkor értékállóságot érünk csak el, hozam elenyésző lenne.
Most azt vizsgáljuk, tehát hogy mi történik ha 15-30 évig tartjuk magunkat az arany mellett, hosszú távon. Bárki mondhatja, hogy 2003 és 2013 között, 380-ról (usd) 1910-re (usd) ment az árfolyam, ami 400%-os hozam.
De ha 2023-at írunk majd, valószínű akkor nem ilyen jó átlagot mondhatunk, és el porlad ez a 400%, az én általam írt 100%-ra, persze a 2023-as értéknek megfelelően.
Mit javaslok tehát?
Azt, hogy ha értékállóságra törekszünk, akkor érdemes aranyban tartani a tőkénket. Ha profitot  is el akarunk érni, még várjunk 1-5 évet. Mi fog történni tehát az árfolyamban? Véleményem szerint oldalazni fog az árfolyam, vagy inkább csökken. Most voltunk túl azon az időszakon, amikor az árfolyam helyre állt, az inflációs értéknek megfelelően. Most újra kicsit meginog, és utána számíthatunk emelkedésre. És akkor viszont elérhetünk pár év alatt ugyanolyan több száz százalékos hozamot.

A következő képen pedig az arany mostani árfolyamát láthatjuk, kísértetiesen hasonlít az 1980 és 2000 közötti árfolyamra. (Akkor 20 évig nem volt jó biznisz aranyba tartani a pénzt)

gold_juni

Forrás: finviz.com, kitco.com

A számolások saját elemzés alapján történtek, leegyszerűsítve. A hosszútávú hozamok infláción felül lettek számolva.

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek