KezdőlapGazdaság és üzletAz afrikai farmerek okostelefont kapnak

Az afrikai farmerek okostelefont kapnak

-

Sok afrikai farmer él 1,25 dollárból naponta (306 forint). Az ő segítségükre találták ki telefonhoz kapcsolódó támogatásokat, melyek eredményeképpen több terményük, több bevételük lehet.

A kenyai kormány okostelefont ad a farmereknek, és növénytermesztési tanácsokat ad. Sokan közülük például üzenetküldő applikációval küldik el az agronómusoknak a növényeikről készített képeket, és plusz infókat, tippeket kapnak. Sok betegséget így hamar felismernek, és gyorsan orvosolhatják azokat (permetezés…). Az applikációk segítenek abban is, hogy mikor kell ültetni egyes növényeket, vagy melyik időpont a legjobb a betakarításra…..

Sok termelő az árakkal sincs tisztában, ebben segít nekik az M-Farm. Míg az iCow app tippeket ad a szarvasmarha tenyésztéshez. Persze sokszor maguk az applikációk nem érnek semmit, mert nem jól használják azokat, így sokszor kell betanítási időszak is. Egy San Francisco-i nonprofit cég, a Village Enterprise 4 hónap alatt megtanítja a gazdákat, mit és mikor lehet ültetni, betakarítani, és ehhez milyen üzleti tervet kell készíteni, vagy például vetési tervet. Tőkét is ad nekik több részletben.  Ahogy már említettük sok farmer él 1,25 dollárból naponta, így ezek mind hozzá segítik őket ahhoz, hogy a gyerekeiket taníthassák a bevételnövekedésükből.

A bankok is lassan bekapcsolódnak az applikációkba. Afrikában a legnehezebb hitelhez jutni és a bankok is nehezen adnak kölcsönt. De az applikációból leszűrt adatokból  a bankok meg tudják nézni, kik használták a legtöbbet az applikációkat, nekik milyen eredménynövekedésük lett, és máris kaphatnak kölcsönt (ez is egyfajta hitelbírálat lesz ott).

Persze az idősebb generáció nem nyitott az ilyen fajta változásokra, ez is gondot okoz az elterjedésében. Az ENSZ számításai szerint körülbelül 260%-kal kell megnövelni 2050-ig a növénytermesztést Afrikában, hogy a mostani szint is fenntartható legyen, de ennél valószínűleg nagyobb növekedést kell elérni.

Forrás: ozy.com
Fotó: Trevor Snapp / Getty

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek