vasárnap, január 17, 2021

Defláció van Magyarországon

Áprilisra év/év alapon -0,1% az infláció, azaz már deflációról beszélünk. Egy laikus ember azt mondaná, a csökkenő árak nagyon is jók. Amennyiben a következő hónapban is nulla alatt marad ez az érték, már teljes egészében deflációról fogunk beszélni, valószínűleg alatta is fog maradni.
Már sokan kezdenek rájönni, és beletörődni, hogy az infláció kismértékben gazdaság élénkítő hatással bír. Ez így van. Igaz megoszlik a vélemény, de a többség azt mondja hogy 0 és 15% közötti infláció jó hatással van a gazdaságra, e felett viszont már káros rá. A deflációt már nehezebb megfogalmazni, hisz ott mondhatni csökkenő árakat tapasztalunk. Ha végig gondoljuk, melyik az a cég, munkás, aki csökkenő árak mellett egyáltalán vállalná azt, hogy ő dolgozik. A válasz, egy idő után senki. A cégek bezárnák a gyáraikat, a munkások elveszítenék a munkát, nem lenne pénz, nem lenne mit enni, na jó azért ez elég durva következtetés, hisz a gazdaság helyre állítja mindig saját magát.

[sam id=”7″ codes=”true”]
Hirdetés
Tehát, amikor ott vagyunk és sopánkodunk, hogy mennyire változnak az árak, olyankor gondoljunk erre is. Az más kérdés, hogy hazánkban sok termék ára a jövedelmi viszonyunkhoz képest drága. De el kell fogadnunk a pénzünk romlik az értékéből, az árak emelkednek, a gazdaság pedig egészségesebb lesz.
Ha most átnézünk Svájcba, egyetlen egy jó dolog van ott, hogy nagyon sokan ott tartják a pénzüket, amúgy viszont egy deflációval küszködő gazdaságról beszélünk. Gyárbezárások és munkanélküliség, hisz nem lehet mindenki bankár.

De nézzük a német példát. A németek negatív kamatot kaptak a kötvényeikre még 1,5 éve is. Tehát, kevesebb pénzt kaptak vissza, mint amennyit befektettek. Bődületes mennyiségben vásároltak államkötvényeket, itt ez azt is jelentheti, hogy ennyire szeretik a hazájukat. Bizalom van az biztos!

Sok gazdaság megbirkózott már a deflációval. Egy valamire viszont érdemes odafigyelni, a legtöbb országban a jegybanki alapkamat nagyon alacsony, sokszor nulla közeli. Véleményem szerint ez veszélyes is lehet a gazdaságra, biztosan valami történni fog az elkövetkező időben, amire nem számítunk.

Forrás: MNB, KSH

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Sokakkal megesik. Pedig lehetne ez másképpen is! A Minner legújabb cikkében olyan piacra lépési stratégiát is bemutat, ami neked is megmozgatja a fantáziádat. De ha nem is kattintasz tovább vigyél el információt. Szóval több Minner vállalkozó is indult már úgy el, hogy beharangozó kampányt, sőt eseményt csinált az indulásból, ők nem élték át a fenti képen szemléltetett ürességet! Ma is működik még a vállalkozásuk! Itt a cikk: Így indítunk be egy új termékkereső oldalt, vállalkozást

MinnerInstant

Ezen biztosan felnevetnek a nagyon hívő bitcoinosok. De minden végletet meg kell vizsgálni. Az Azonnali.hu -n egy átfogó cikket találtam a témában, ami körbe rájra az ellen oldalt. Ebből kiragadok most egy részt:

Eddig legalább nyolc Nobel-díjas közgazdász fejtette ki arról véleményét, hogy a bitcoin egy spekulatív lufi, köztük

A cikket itt tudod teljesen elolvasni.

MinnerInstant

Pearson Prentice Hall kutatásából kiderült, hogy az emberek 65%-a az információt csak akkor tudta teljesen feldolgozni, ha az vizualizálva is volt. Ha csak hanggal, vagy csak szöveggel volt, a figyelmük hamar lankadt, elkalandozott, vagy üveges tekintettel bár nézték, agyuk nem fogott fel semmit.

Az MIT kutatóinak mérései alapján egy szempillantás alatt 8 képet is képesek vagyunk feldolgozni. (13 milliszekundum egy kép feldolgozása, 100 milliszekundum egy pislogás. Ugyanezen kutatás szerint az agyunkba továbbított információ 90% -a vizuális, a fennmaradó 10% pedig az érzékeink többi része között oszlik meg (pl. hallás, tapintás…).  

Látod! A kép nekünk is segített! Irány az a cikk, ami még tovább segít ebben: Amikor a vevőd hülyeséget kérdez, amögött még több száz, sőt akár több ezer elszalasztott…


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek