KezdőlapGazdaság és üzletDefláció van Magyarországon

Defláció van Magyarországon

-

Áprilisra év/év alapon -0,1% az infláció, azaz már deflációról beszélünk. Egy laikus ember azt mondaná, a csökkenő árak nagyon is jók. Amennyiben a következő hónapban is nulla alatt marad ez az érték, már teljes egészében deflációról fogunk beszélni, valószínűleg alatta is fog maradni.
Már sokan kezdenek rájönni, és beletörődni, hogy az infláció kismértékben gazdaság élénkítő hatással bír. Ez így van. Igaz megoszlik a vélemény, de a többség azt mondja hogy 0 és 15% közötti infláció jó hatással van a gazdaságra, e felett viszont már káros rá. A deflációt már nehezebb megfogalmazni, hisz ott mondhatni csökkenő árakat tapasztalunk. Ha végig gondoljuk, melyik az a cég, munkás, aki csökkenő árak mellett egyáltalán vállalná azt, hogy ő dolgozik. A válasz, egy idő után senki. A cégek bezárnák a gyáraikat, a munkások elveszítenék a munkát, nem lenne pénz, nem lenne mit enni, na jó azért ez elég durva következtetés, hisz a gazdaság helyre állítja mindig saját magát.

[sam id=”7″ codes=”true”]
Hirdetés
Tehát, amikor ott vagyunk és sopánkodunk, hogy mennyire változnak az árak, olyankor gondoljunk erre is. Az más kérdés, hogy hazánkban sok termék ára a jövedelmi viszonyunkhoz képest drága. De el kell fogadnunk a pénzünk romlik az értékéből, az árak emelkednek, a gazdaság pedig egészségesebb lesz.
Ha most átnézünk Svájcba, egyetlen egy jó dolog van ott, hogy nagyon sokan ott tartják a pénzüket, amúgy viszont egy deflációval küszködő gazdaságról beszélünk. Gyárbezárások és munkanélküliség, hisz nem lehet mindenki bankár.

De nézzük a német példát. A németek negatív kamatot kaptak a kötvényeikre még 1,5 éve is. Tehát, kevesebb pénzt kaptak vissza, mint amennyit befektettek. Bődületes mennyiségben vásároltak államkötvényeket, itt ez azt is jelentheti, hogy ennyire szeretik a hazájukat. Bizalom van az biztos!

Sok gazdaság megbirkózott már a deflációval. Egy valamire viszont érdemes odafigyelni, a legtöbb országban a jegybanki alapkamat nagyon alacsony, sokszor nulla közeli. Véleményem szerint ez veszélyes is lehet a gazdaságra, biztosan valami történni fog az elkövetkező időben, amire nem számítunk.

Forrás: MNB, KSH

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek