DNS a gépelésben: egy zseniális startup a szomszédból

A személyes adatok védelme és általában a biztonság egyidős az internettel, önálló ipar épült a problémakörre, nem véletlenül. Se szeri, se száma a kapcsolódó megoldásoknak, elég, ha a mindannyiunk által ismert és remélhetőleg használt “2FA”, vagyis kétfaktoros azonosításra gondolunk.

Az innováció azonban sosem áll meg, egy román társaság úgy látja, hogy a jelenlegi megoldásaink nagy hibája, hogy a biztonságunk érdekében valamilyen aktív cselekedetre van szükségünk, például meg kell adnunk egy kódot, amit SMS-ben kaptunk.

Arról nem is beszélve, hogy létezik hangminta alapú és webkamerával készítendő selfie-hez kötődő azonosítás is.

Mindez időigényes és kényelmetlen, éppen ezért elkezdtek más megoldást keresni. Kiderült, hogy van az informatikában egy kézenfekvő megoldás, amit bizony fel lehet használni azonosításra is, ez nem más, mint a gépelés.

Mindannyian másképp gépelünk, legalábbis mindannyian rendelkezünk egy úgynevezett gépelési profillal, ez a billentyűk leütési, és el-, vagyis felengedési időpillanatai alapján mérhető, és persze ábrázolható is időben.

Pontosan ezt használja ki a TypingDNA névre keresztelt román startup, ezzel egyszerűbbé téve az azonosítást mindannyiunk számára anélkül, hogy fel kéne adnunk a biztonságunkat.

Ha ez elterjed, akkor egész egyszerűen a felhasználónevünk, és a jelszavunk begépelése is elegendő lehet – bizonyos szolgáltatások esetében – az azonosításra, hiszen már ez a két, viszonylag rövid szöveg is megmutatja a gépelési profilunkat.

Havi ezer azonosításig ingyenes a rendszer, ha ennél több felhasználót várunk, akkor fel kell vennünk velük a kapcsolatot az árazás kapcsán. Elsősorban természetesen pénzügyi szolgáltatások esetében lehet hasznos a startup szolgáltatása, nem mindenhol indokolt ez a “magasabb” szintű azonosítás.

A bemutatkozó oldaluk arról is beszél, hogy a magasabb szintű biztonság esetén, és az úgynevezett multifaktoriális azonosítás egyik elemeként lehet értékteremtő a technológia.

Az mindenesetre biztos, hogy az alapötlet zseniális, reméljük, hogy nagy jövő előtt áll!

Fotó: Pixabay

Köszi, hogy olvasol! Gyere vissza többször is! Sikeres 2020-at!

Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.