Elragadó képek készítése Photoshop tudás vagy grafikus nélkül – Canva.com

A kreatív szakmával az a baj, hogy szubjektív: ami tetszik nekem, az neked közel sem biztos, hogy elnyeri a tetszésedet. Lehet te is jártál már úgy, hogy felbéreltél grafikusokat egy-egy munkára, és nem voltál velük elégedett valamiért. De az is előfordulhat, hogy grafikusként imádod a szakmád, de az ügyféllel való egyeztetést a hátad közepére sem kívánod, ráadásul sokszor neked kell kitalálnod azt is, mit szeretne a megbízód. Ezzel a cikkel nem célom egyik vagy másik oldal pártját fogni, de azt mindenképp hangsúlyoznám, hogy a kreatív szakmában dolgozókat meg kell becsülni, és ha van rá kapacitásod, bízd profikra a munkát!

Ez a cikk egy cég / digitális megoldás bemutatása, útmutató a működéséhez.
A tartalom nyomokban reklámot tartalmaz!

Azonban vállalkozóként nem biztos, hogy lehetőséged van főállásban grafikust foglalkoztatni, sőt kevés tőkével kisebb munkákat sem szeretnél kiadni, ellenben szükséged van kreatívokra a social kampányaidhoz. Ilyenkor hívhatod segítségül a Canva online képszerkesztőt. Mit tud a Canva a sok ingyenesen telepíthető / online képszerkesztővel szemben? A cég sikerének titka a naponta bővülő több ezer előre legyártott sablon, a könnyű kezelhetőség, és az olyan hasznos funkciók, mint az előre megadott közösségi média képfelbontások.

A Canva -án létrehozhatsz ingyenes fiókot, már így is nagyon sok jól használható funkciót kapsz: több ezer sablon, dizájntípusok (közösségi média posztok, prezentációk, meghívók stb.), jogdíjmentesen felhasználható képek és grafikák, 5 GB tárhely. Ha elkezded használni, rájössz, hogy ez a program a lehetőségek végtelen tárházát vonultatja fel. Természetesen nem nyújt olyan mélységű szerkesztési beállításokat (pl. átlátható rétegelés), mint a Photoshop és hasonló képszerkesztők, de nem is ez a célja. Majdnem kész megoldásokat kapsz tálcán, amik a te kiegészítéseddel válnak teljessé, az arculatod részévé. Gondolok itt például többek között a háttérre – amely nem csak a színpalettán lévő színeket tudja biztosítani, hanem akár átmeneteket is -, a rengeteg betűtípusra, piktogramra.

Regisztráció után a következő kezdőoldal fogad:

Canva – főoldal

Ha már tudod, hogy melyik felületre szeretnél képet készíteni, beírod a felület nevét (Facebook, Instagram, Twitter, stb.) a felső keresősávba, és magától kidobja a további lehetőségeket (Post, Story, hirdetés)

Canva – méretezés kiválasztása felület szerint

Rákattintasz mondjuk az Instagram Post-ra, és máris betölt a több ezer sablon, hamar megtalálhatod a számodra legszimpatikusabbat. Az előugró sablonok mögött algoritmusok dolgoznak, nekem most tele volt húsvéti sablonnal. Ha nem csak annyit írsz be, hogy Instagram Post, hanem kiegészíted valamilyen kulcsszóval (jelen esetben „business”), akkor ahhoz a kifejezéshez köthető sablonokat jelenít meg, ráadásul még ezen belül is tudsz szűrni szín alapján.

Canva – Instagram post sablonok

A szerkesztőfelület a már jól megszokott bal oldalsávos menüt alkalmazza:

Canva – képszerkesztő felület

Itt is azt javaslom, kattintgass, próbálgasd, ismerkedj a felülettel. Részletes bemutatókat, szerkesztéssel kapcsolatos javaslatokat és útmutatókat tartalmazó videók tömkelegét találod meg a YouTube-on. De ha ennyi mindent tud az ingyenes verzió, miért érdemes előfizetni a Pro vagy Enterprise csomagra? Használat közben találkozni fogsz sárga koronás ikonnal, ami a Pro felhasználók számára elérhető, de először is az alábbi hivatalos táblázatban keressük a választ:

Canva – csomagajánlatok árakkal

Nézzük a Pro főbb előnyeit:

 • Brand kit: ebbe a mappába töltheted fel saját arculati elemeidet (logó, színpaletta, betűtípus), amelynek célja a hatékonyságnövelés. Ha beállítottad a három headline betűtípusát, minden új szerkesztésednél ez lesz a „gyári” beállítás.
  Segít abban is, hogy a logódat ne kelljen minden alkalommal megkeresni és feltölteni, a bal oldali menüsávból egy mozdulattal behúzhatod.
 • Korlátlan hozzáférés az összes piktogramhoz, stockfotóhoz, videóhoz, zenéhez.
 • 100 GB tárhely, hogy ne kelljen állandóan törölgetned.
 • Magic Resize: az ingyenes verzióban készítettél egy gyönyörű képet Instagram Post méretben, de szeretnéd kitenni Instagram Story-ba. Ilyenkor sajnos kezdheted elölről, ráadásul nagy valószínűséggel nem tudod ugyanolyanra reprodukálni. Erre nyújt megoldást a „varázslatos átméretező”: kiválaszthatod, milyen méretben vágja meg a kész képet, majd ezután még szerkesztheted, kiegészítheted azt. Mindenképpen ez az egyik leghasznosabb opció, gyerekjáték lesz vele elkészíteni a kreatívot minden méretben.
 • Csapatmunka: több szem többet lát, ráadásul egyszerre tudod szerkeszteni a képeket a kollégáiddal, főnököddel, így sok félreértést, nemtetszést el lehet kerülni.
 • Social media időzítés: össze tudod kötni Canva fiókodat hét különböző közösségi média profiloddal, így közvetlenül a Canva-ból is tudsz posztolni, ha elkészültél.
 • Mockupok: egy stockfotós hölgy a kezében tart egy telefont, amelyen épp a te weboldaladon böngészik. Az ilyen jellegű szerkeszthető ábrákat hívjuk mockupoknak. Ingyenesen is elérhető pár sablon, de a látványosabbakért szükséges az előfizetés megléte.
 • Kép mentése: az ingyenes verzióval PNG kiterjesztéssel tudod csak lementeni alkotásaidat, a Pro-ban ez lehetséges PDF, SVG, MP4, GIF formátumokban is, valamint bepipálhatod a „Transparent background” lehetőséget, ilyenkor háttér nélkül menti el a képet.

Pipálható még az „alacsony fájlméret”, amely abban az esetben hasznos, ha a weboldaladra szeretnéd feltölteni az anyagot úgy, hogy az ne foglaljon sok helyet a szerveren.

 • Background remover: Próbáld ki termékfotódnál! A háttéreltávolítás szerintem a legerősebb Pro funkció, ezt inkább az alábbi képekkel érzékeltetem:

Ha előfizettél a Pro-ra (vagy a 30 napos próbaverziót választottad), a beillesztett képre kattintva, az “Effects”-nél éred el ezt a lehetőséget, amire csak rá kell nyomnod, és abrakadabra, a háttér eltűnt!

Canva – háttéreltávolítás

Az Enterprise csomag talán a több embert foglalkoztató közép és nagyvállalatoknak nyújthat jó megoldást, bár ők már általában szakembereket alkalmaznak ilyen célokra.
Ez a csomag a Pro tulajdonságokon felül még az alábbiakat tartalmazza:

 • Korlátlan tárhely
 • Éjjel-nappali ügyfélszolgálat
 • Hozzáférés premium stock képekhez
 • A csapatmunkákhoz több lehetőség társul, például lehet tag-elni, címkézni; folyamatmenedzsmentet alkalmazni.

Ahogy a címben is írtam, a Canva-val képes leszel Photoshop-tudás nélkül is olyan kreatívokat készíteni, amelyek jól mutatnak, teljes mértékben illeni fognak a márkádhoz. Mi, a Minner-nél előre legyártott sablonokat kezdtünk el alkalmazni, amivel a képszerkesztéssel töltött idő redukálódott, valamint nagyobb figyelmet fordítunk az egységességre, ugyanis régebben a milliónyi különféle sablon keszekuszaságot eredményezett. Neked is javaslom, hogy mindenekelőtt szedd össze egy mappába azokat a sablonokat, amelyek megfognak, megtetszenek és látsz bennük fantáziát, majd, ha a te arculatodra szabtad ezeket, mentsd el újra. Öt perc – ennyi idő elég lesz ahhoz, hogy átírd aztán a szöveget, kicseréld a képet és a végeredményt kiposztold a Facebook-ra.

A Canva.com a milliónyi funkciója mellett még különféle integrációkat is tartalmaz, többek között a már említett közösségi oldalak posztolási lehetőségét; tárhelyszolgáltatásokat (Dropbox, Google Drive), vagy olyan alkalmazásokat, mint a HubSpot, GIPHY, vagy az alap QR kód generátor. Lehet erős kijelentés, de szerintem kategóriájában ennél jobb online szerkesztő nem létezik, így bátran ajánlom ezt a felületet. Pár nap gyakorlás után már igazi ninja lehetsz, kínlódás helyett élvezettel fogod futószalagon gyártani a jobbnál jobb anyagokat, amelyek nem csak magasabb eléréseket és konverziót hozhatnak, de időt és pénzt is spórolhatsz velük.

Öltet: Szerkeszd meg itt a piktogramokat a weboldaladra

Több Minner cikkben is olvashattad már, hogy egyre nehezebb elkapni az emberek figyelmét. Ennek áthidalásának egyik módja a piktogramok, kis ábrák használta. Ezeket könnyedén meg tudod szerkeszteni, feliratozni a Canva-ban, majd azt például termékleíráshoz hozzátenni, Facebook poszthoz. A képeket a letöltés gombra kattintva le tudod menteni átlátszó háttérrel, így könnyen beleillik a weboldaladba.

Ábrás, piktogramos Minner cikkek, amikről beszéltem a fenti bekezdésben:

Színes-szagos prezentációk

Ha tárgyalásra kell menned, partnereket szerezned, vagy esetleg viszonteladókat. Akkor érdemes elgondolkodnod, hogy használd a Canva prezentáció-készítő eszközeit. Mi is már készítettünk ott olyan bemutatót, amivel lenyűgöztük a Minner egyik partnerét.

Próbáld ki ingyen a Canva-t! Kattints ide!

Borítókép; háttéreltávolítás bemutatásához használt eredeti kép forrása:
Unsplash.com

Gyimesi Károly
Friss munkatárs vagyok a Minner csapatában, ezt a lendületet bele is viszem a munkámba, a tartalmakba. Kommunikáció és médiatudomány szakon végeztem, jelenleg marketing mesterdiplomámat szerzem angol nyelven. A Minnernél be lettem dobva a mélyvízbe: már több mint 20 üzleti konzultáción segítettem Milánnak, többszázezer forint értékben indítottam már el marketingkampányokat. Ehhez sok segítséget nyújtottak a MinnerAkadémia képzései is. Részt veszek a Minner víziójában, azaz munkámmal segítem, hogy a vállalkozók, cégek még sikeresebbek legyenek.

Instant posztok

MinnerInstant

Ipari ingatlanok, ipari telkek, pörög az ingatlan piac ezen a területen.

Úgy beindult a magyarországi e-kereskedelem, hogy elfogynak a raktáraknak való telkek – HVG
Soha nem látott mértékben nőtt a kereslet a jó helyen lévő, nagy ipari telkek iránt – írta az Mfor.hu. A jelenségnek egyértelműen a koronavírus-járvány alatti e-kereskedelem gyors felfutása az oka. A portál azt is írja, hogy a telekárak a járvány másfél éve alatt legalább 20-40 százalékkal nőttek, és ma már nemcsak a raktárakat, csarnokokat fejlesztők, hanem a végfelhasználók is a vevők között vannak.
A lap megszólaltatta VLK Cresa befektetési igazgatóját, Takács Pétert, aki azt mondta, hogy

egyre több hazai és külföldi ingatlanfejlesztő szeretne pozíciót fogni, vagyis olyan területet vásárolni, ahol aztán logisztikai központot, gyártócsarnokot, raktárt hoz létre, és bérbe adja azt.

Emlékszel mit írtam arról, hogy mi történne, hogyha az Amazon bejönne Magyarországra? Pont az ilyen telkek, logisztikai központok felértékelődéséről írtam. Nos ez most a 2020-as e-kereskedelmi boom miatt pörgött fel jobban, mintha az Amazon jött volna. Olvasd el azt a cikket is! 

MinnerInstant

Az IoT (Internet of Things) világában elég maradinak tűnhet ez a tipp, de mindenképp próbáld ki! Legyen szó egy széljegyzetről, egy meeting „jegyzőkönyvéről”, vagy akár brainstromingról, a papírra leírt jegyzetek nem csak a memorizálásban segítenek, hanem a feldolgozásban is. Míg gépi jegyzetelésnél szóról szóra követjük az elhangzottakat, papírra történő jegyzeteléskor szelektálunk, a lényeget írjuk le, az összefüggéseket (később is) jobban átlátjuk és értelmezzük. Nem beszélve arról a pozitív hatásról, hogy a memóriánkat is fitten tartja, így aki gyakran ír kézzel, akár a demencia kialakulásának esélyét is nagymértékben csökkentheti. További jegyzetelős tippeket itt olvashatsz.

MinnerInstant

Amennyiben a weboldalad már rendelkezik titkosítással, válassz egy másik küldetést a minner.hu/kuldetes oldalról!

Mit jelent ez a tanúsítvány, és miért van rá szükség?

SSL (Secure Sockets Layer): egy olyan eszköz, amely azért felel, hogy titkosított és biztonságos csatorna jöjjön létre a kliens és a szerver között. Ez akkor igazán fontos, amikor bizalmas információkat kezelsz (nevek, címek, bankkártyaadatok, stb.), de a Google keresője is előrébb sorolja a tanúsítvánnyal rendelkező weboldalakat.

Sőt már a böngészők többsége figyelmeztet rá, ha SSL nélküli oldallal találkozik, hogy NEM BIZTONSÁGOS az oldal.

Bizonyára nem örülne neki a vásárlód és te sem, ha adatvédelmi szivárgás történne, ezzel akár a bizniszed sikerét is kockáztathatod. Ezért ma már alapelvárás, hogy rendelkezz SSL tanúsítvánnyal. Ha egy weboldal titkosított, a http:// url kiegészül, így https:// lesz a tanúsítvány megszerzése után, így könnyen ellenőrizhető bárki által. Hogyan tudod megszerezni? Mindenképp a tárhelyszolgáltatódnál érdeklődj! Mivel valószínűleg nem te leszel az első ezzel a kéréssel, nagy eséllyel meg tudják oldani pár ezer Forintért. Amennyiben még nem rendelkezel weboldallal, mindenképp járj utána, hogy rögtön titkosított weboldallal indulhass és ne utólag kelljen megszerezned a tanúsítványt.

MinnerInstant

Azt a célt tűztük ki, hogy minden egyes nap adunk egy olyan rövid üzleti tippet, melynek alkalmazásával hozzájárulhatsz céged fejlődéséhez, miközben kiadásaidat csökkentheted, a bevételeidet pedig növelheted. És hogy miért érdemes naponta 1 százalékot fejlődnöd? Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, de az alábbi ábra is remekül szemlélteti, mekkora különbséget jelenthet, ha minden nap csak 1 százalékkal jobban, és nem pedig gyengébben teljesítesz:

Napi 1% – Forrás: jamesclear.com

0. küldetés: Teljesíts annyi küldetést, amennyit csak tudsz!

Folyamatosan készülünk új anyagokkal, garantáltan minden munkanapra jutni fog egy challange, ami csak arra vár, hogy a saját bizniszedben élesítsd! Nem probléma, ha egy adott küldetést valamilyen oknál fogva nem tudsz teljesíteni, vagy éppen kimarad. A lényeg: találj vissza erre az oldalra, vagy görgess lejjebb, keress olyan célt, amelyet teljesíteni tudsz. Ez nem csak a vállalkozásodnak lesz jövedelmező, de téged is motiválni fog. A megvalósított ötleteket, valamint ezek eredményeit dokumentáld, és küldd el nekünk az info@minner.hu email-címre. A legjobb, legötletesebb megvalósításokról ugyanis beszámolunk majd az olvasóknak, így lehet, hogy a következő esettanulmány már a Te cégedről fog szólni!

Hol fogod megtalálni?

A küldetések a Minner Instant-ban jelennek meg, az összes feladatot a minner.hu/kuldetes oldalon éred el. Hajrá!

MinnerInstant

Tavaly csődöt jelentett, több milliárdos tartozás, dühös partnerek, vevők, sőt emiatt még egy Minneres üzleti ötlet is született (lásd itt).

Hogy áll most?

 • Túl élte a csődöt
 • Csak a fele tartozást kell kifizetnie a hitelezők, partnerek felé.
 • A látogatottsága a tizedére csökkent, korábban havi 750-900 000 -szer nyitották meg a felhasználók a Bónuszbrigád oldalát, ma már csak alig havi 75 000-szer. Egy kisebb kuponos oldallá zsugorodott.
 • Szerződés kötött olyan platformokkal, mint a jegy.hu, hogy feltöltsék ajánlatokkal az oldalt.
 • A Facebookon már tiltják a kommentelési lehetőséget. Láthatóan sokan dühösek még (joggal).

A BónuszBrigád üzleti modellje alapjaiban hibás, ami egy következő hasonló esetet hozhat. Lényegében nem kezelik külön partnerek pénzét. Pedig egyébként még adózás szempontból is jobban tennék, ha letétként kezelnék.

Ugye! Érdemes elolvasni a cikket, ötletet! Piaci rés lett a hazai kuponos oldalak piacán. Te indítod a következőt? Üzleti ötlet…

MinnerInstant

Már 7 éves a Minner, és most is még egy újabb szintre került az oldal. Ebben a szegmensben a leglátogatottabb hazai oldal, így kell is villantani, diktálni a trendet. Ezt egyébként nem nagyon mondja el itthon senki a vállalkozóknak, de valóban nincs olyan, hogy a vállalkozásod kész van (Minneren írunk erről természetesen).

Folyamatosan újítani kell, akár az üzleti modellt, akár új terméket létrehozni, akár más területen. Én egy olyan média oldalt üzemeltetek, amihez hasonló még nem volt itthon, sőt ennyire nem foglalkoztak azzal, hogy például mi is legyen a menüben, hogyan is olvasnak a felhasználók, mi a rutinjuk. Nincs előttem minta, de talán ez jó is, mert nincs mi bekorlátozzon.

Sokan szokták kérdezni, hogy: “Milán, mi a lelkesedésed titka, hogy tudod már több éve ugyanazzal a lendülettel csinálni a vállalkozásodat?” – A válasz több is lehet, és nem lennék én, ha nem csak annyival intézem el a választ, hogy szeretem, amit csinálok. Főleg, mert azért vannak pillanatok, amikor… …. …
A válasz: pont az ilyen kis újítások, akkora lendületet adnak nekem, az oldalnak, és most már a munkatársaknak is, ami azonnal átvált lelkesedéssé.

Most éppen egy új menüpontot helyeztünk el az oldalra, aminek röviden ezt a nevet adtuk: Hol tartok Igen, ezzel az olvasó a vállalkozása életciklusa alapján tud a cikkeink közül szemezgetni. Új aloldalakat hoztunk létre. Majdhogynem egy újragondolt tartalomjegyzék. És, hogy a legjobb élmény legyen a Minneren lenni, mindezt megfelelő dizájnnal tálaljuk.

Az új aloldalakat elneveztük:


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek