Instant: KATA törvényjavaslat szeptember 1-i hatálybalépéssel. Vége a B2B -s KATAzásnak?

Dátum

Megosztás

Szép nyári napra virradtunk. A jogalkotók nem sok időt hagytak, hogy a KATA-sok felkészüljenek majd a változásra. Amennyiben az alábbi törvényjavaslatot megszavazzák, szeptembertől új időszak jön a KATA adózásban. – Megszavazták.

A legnagyobb változás a B2B számlázás, cégeknek való értékesítés megszűnése. Ezt egyébként elég nehezen lehetett kihámozni a törvényjavaslatból.

Itt van a B2B KATA sírja elásva:

5. § (1) A kisadózói adóalanyiság megszűnik…
g) a bevétel megszerzését megelőző nappal, ha a kisadózó az Art. szerinti kifizetőtől (ideértve a külföldi kifizetőt is) szerez bevételt.

Mi az az Art. szerinti kifizető? Az a belföldi illetőségű jogi személyegyéb szervezetegyéni vállalkozó, amely (aki) adókötelezettség alá eső jövedelmet juttat.

Nos tehát csak lakosságnak adhat el KATA-s dolgot, vagy repül a KATA adózás alól. Persze még meg kell szavazniuk, de ugye miért ne tennék.

További változások:

  • Mindenkinek havi 50 000 forint lesz a tételes adó mértéke
  • csak főállású katas lehetsz
  • 18 millióra emelkedik a KATA határa
  • A törvényjavaslat: parlament.hu
  • A Kormány tanácsa: Azok, akik nem kívánnak élni az új kata lehetőségével, választhatják az átalányadóra váltást is, amely 2021. január 1-je óta az egyik legkedvezőbb adózási mód. Ezeknek a vállalkozóknak több idejük lesz az átállásra, ők 2022. október 31-ig jelenthetik be az átalányadó választását.  

Update: A kormány megszavazta az új katatörvényt.

Azt hiszem nekiállunk az átalányadó cikknek.

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!