Kezdőlap Gazdaság és üzlet Kik is azok a digitális nomádok?

Kik is azok a digitális nomádok?

-

A legtöbb ember a hétköznapokat a megszokások alapján éli. Reggel felkel, bemegy dolgozni autóval vagy tömegközlekedve, várja az ebédszünetet, négy szürke fal között azon gondolkozik, hogy mennyire utálja, amit csinál, majd 5-öt üt az óra, eldobja a tollat, haza utazik a csúcsforgalomban, sötétben ér haza és lefekszik aludni, hogy másnap újra tudja indítani a mókuskereket. Elfeledkezünk róla, hogy valójában mit is szeretünk csinálni, hiszen valamiből meg kell élni. Emiatt az összes korábbi álmunk, vágyunk, célunk háttérbe szorul, és beletörődünk, hogy ez az élet rendje, hiszen a többség is így éli le az életét.

A cikket vendégszerző írta, Dallos Zoltán a Zoltán Dallos / Business & Travel tulajdonosa, blogger, influencer és marketing szakértő.

Én is ebben a világban éltem, pénzügyi, energetikai szektorban középvezetőként, céges autóval, juttatásokkal, céges csapatépítő programokkal. Hmm, jól hangzik, de amikor az ember a stressz miatt a kardiológián köt ki 29 évesen, akkor átgondolja hogy biztos jó úton jár-e?!

Ez volt az első pont amikor tudtam, hogy váltanom kell, és pár évvel később, némi plusz tapasztalattal 2016-ban elkezdtem a saját utam járni, és ha tehetem, soha többé nem megyek vissza az alkalmazotti világba

Létezik egy csendes szubkultúra, a digitális nomádok közössége, olyan helyfüggetlen vállalkozók, akik a munkájukat egy laptop segítségével bárhonnan el tudják végezni. Jelenleg én is ebbe a táborba sorolom magam, törekszem arra hogy olyan megbízásokat vállaljak el, amik minimális fizikai jelenlétet igényelnek: kisvállalatoknak segítek üzletfejlesztésben, melynek része a stratégiai marketing, kommunikáció, és a folyamatok fejlesztése. Mellette pedig rendezvényeket, workshopokat szervezek, mentorálok fiatalokat, akik az első lépést tervezik megtenni

Az elmúlt évtized technikai fejlődése lehetővé tette, hogy ma már nagyon sok tevékenységet el lehet végezni online. 10 éve még épphogy csak elindult a Facebook, nem létezett Instagram, UBER, Airbnb, Netflix, az okostelefonra pedig furcsán néztünk, nem is értettük, hogy fizikai gombok nélkül hogy tud működni. Ennek a fejlődésnek köszönhetően viszont olyan szakmák jelentek meg, amire korábban nem volt igény.

Kutatások szerint 2035-re a világ 12-15%-a, azaz közel 1 mrd ember lesz valamilyen módon helyfüggetlen, vállalkozó, szabadúszó, távmunkás, digitális nomád, akiknek egy közös tulajdonságuk van, hogy bárhonnan, bármikor tudnak dolgozni egy laptop, okostelefon és internet segítségével.

Az internet sebesség és lefedettség tovább fejlődik, és a nemzetközi cégek már most is felismerték, hogy amennyiben nem korlátozzák fizikailag a dolgozókat, akkor nemcsak az irodai költségeket tudják csökkenteni, hanem a dolgozók lojalitására is jó hatással van. Persze nem való mindenkinek ez a fajta szabadság, hiszen nagy fokú önkontroll kell hozzá, és okosan kell beosztani az időnket.

A digitális nomádság nem arról szól, hogy folyamatosan utazunk és a tengerparton szürcsöljük a kedvenc koktélunkat, hanem a választás lehetőségéről: arról a szabadságról, hogy ha akarok úton vagyok, ha akarok megállok egy helyen.

Ha Te is úgy érzed, hogy nap-mint-nap tök felesleges, amit csinálsz, unod az irodát, inkább világot látnál, de nem mertél eddig váltani, mert nincs meg a bátorságod / tudásod / kapcsolatrendszered hozzá, akkor keress meg bizalommal!

Nézzük meg milyen lehetőségeid vannak:

  1. Vedd magad körül hozzád hasonló emberekkel. Van egy olyan mondás, hogy a körülötted lévő 5 ember átlaga vagy. Gondold át, ki az az 5 ember, akivel a legtöbb időt töltöd most, és milyen hatással vannak Rád?
  2. Járj el meetup-okra, például gyere el egy Üzlet és utazás estre, ahol inspiráló előadásokat hallgathatsz a szabadúszó életmódról, ötleteket gyűjthetsz, hogy merre is indulj el.
  3. Próbálj ki egy olyan napot, amikor valamelyik kávézóból dolgozol, teszteld magad, hogy mennyire tudsz elvonatkoztatni az irodai környezettől. Teszteld magad mielőtt fejest ugrasz.
  4. Sokan azt mondják, hogy nem jó otthonról dolgozni, mert túl sok a csábítás. Ha szeretnél társaságot, akkor menj el egy coworking irodába, érezd át, hogy milyen, amikor mindenki önállóan dolgozik, de mégis egymás támogatva, segítve halad a célja felé.
  5. Képezd magad! Nézz szét a Minner Akadémia képzései között, vagy gyere el a “Tedd meg az első lépést!” Workshopra és indulj el a céljaid felé!

A cikket vendégszerző írta, Dallos Zoltán a Zoltán Dallos / Business & Travel tulajdonosa, blogger, influencer és marketing szakértő. 

Kapcsolódó cikkek: 

 

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Vendégszerző
Szakértőket hívunk, hogy még hitelesebb információkat kapj különböző területekről. Ezt a cikket egy vendégszerző írta, de természetesen átment a Minner rostán, így a leghasznosabb információkat kapod most is.

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek