Kriptopénz alapozó 3./10: kriptopénz vásárlás és stratégiák

Dátum

Megosztás

Sorozatunk előző részében áttekintettük a Bitcoin rendszer lelkét, vagyis a blokklánc technológiát, most arról lesz szó, hogy miként vásárolhatunk kriptopénzeket, és milyen stratégiákkal vághatunk neki ennek a piacnak.

Az előző rész gyors ismétléseként el kell mondanunk, hogy a már megismert blokklánc rendszerben valóban sokféle adat mozoghat, például időjárási információk, vagy akár oklevelek részletei is, kiemelkedik ezek közül azonban az az eshetőség, amikor egy kriptopénz mozgatásáról van szó.

A blokklánc egy adatbázis, ha az a célja, hogy egy kriptopénznek adjon „otthont”, akkor az adatbázisban feljegyzett adat maga a kriptopénz, illetve az, hogy egy adott mennyiséget aktuálisan ki, pontosabban melyik cím birtokol.

Nem érdemes sem a blokklánc, sem a kriptopénz mibenlétét túlbonyolítanunk, gyerekként egy kockás füzetbe írtuk a táborban, hogy kinek hány forintja van, a blokklánc pontosan ugyanezt a célt szolgálja, csak persze összehasonlíthatatlanul biztonságosabb rendszerről van szó.

De hol vehetek bitcoint?

A Bitcoin egy nemzetközi adatbázis, így természetesen országhatároktól függetlenül bárki, bárhonnan vásárolhat. A vásárlás során két szolgáltató típust különböztethetünk meg, ezek a kriptopénz váltók, és a kriptopénz tőzsdék.

Van egy harmadik lehetőség is, méghozzá az, hogy közvetlenül egy bitcoin tulajdonostól vásárolunk, ez azonban kezdőknek nem ajánlott, hiszen akár még át is verhetnek minket, ráadásul ez sokszor személyes találkozót is igényel, ami szintén kockázatot jelenthet.

A kriptopénz tőzsdék, ahogy a nevük is sugallja, a hagyományos tőzsdékhez hasonlóan működnek, itt bonyolultabb műveleteket is végrehajthatunk, mint egy egyszerű váltó esetében. Egy tőzsdén sok kriptopénz sok másik ellenében adható-vehető, a pillanatnyi árfolyamokat ügyesen kihasználva tehetünk szert nyereségre.

A tőzsdézés azonban összetett és nagy rutint, alapos tudást igénylő munka, amit persze bárki kitanulhat, azonban ne szaladjunk előre, ne akarjunk egyből brókerré válni.

A váltók ezzel szemben egy meghatározott pénznemben kifejezett összeg ellenében átadnak számunkra egy másik pénznemben, vagyis kriptopénzben kifejezett, azonos értékű összeget. Magyarországon is vannak kriptopénz váltók, elég rákeresnünk, több találatot is kapni fogunk.

A metódus roppant egyszerű, átutalunk egy forint összeget, cserébe elküldenek számunka annyi bitcoint, amennyit vásároltunk. Először létre kell hoznunk egy bitcoin tárcát, ilyet is könnyedén találunk, ha a keresőhöz fordulunk. Vannak okostelefon applikációk, desktopra, vagyis az laptopunkra szóló megoldások, illetve tisztán webes lehetőségek egyaránt.

Fontos, hogy alaposan járjuk körül a tárcát, amit kinéztünk magunknak, csak a nagy nevek közül válasszunk, amik mindenhol szembejönnek, amiket sokan említenek. Ha megvan a tárcánk, akkor ahhoz tartozni fog egy cím is, ezt nevezzük publikus kulcsnak, de ennek részleteivel most nem kell foglalkoznunk.

A váltás során a tárcánk címét kell majd megadnunk, ez elengedhetetlen ahhoz, hogy megérkezzen számunkra a bitcoin összeg. A folyamat legfeljebb pár órát vehet igénybe, attól függően, hogy éppen mennyire terhelt az adott cég ügyfélszolgálata.

A hazai váltók közül jó szívvel ajánljuk a CoinCash.eu, illetve a MrCoin.eu szolgáltatását, mindkettő megbízható, könnyen használható.

De mi legyen a stratégiám?

A stratégiánkat a személyiségünk, a rendelkezésre álló időmennyiség, és az anyagi lehetőségeink határozzák meg. A legfontosabb szabály az, hogy mindig mi legyünk nyeregben, még akkor is, ha veszteséget produkálunk, sose engedjük, hogy az érzelmeink rángassanak minket össze-vissza, mint bábot a bábjátékos.

Határozzuk meg a stratégiánkat, majd következetesen tartsunk magunkat hozzá!

HODL

A -látszólag- legegyszerűbb stratégia az úgynevezett HODL, az elnevezés a hold, vagyis tart, tartani szóból ered, egy fórumozó ittasan elgépelte a szót, így maradt mag a kriptopénz közösségben a HODL szócska.

Ha ezt a stratégiát választjuk, akkor a megvett kriptopénzeinket tartanunk kell, nem szabad hozzányúlnunk egészen addig, ameddig el nem érjük azt a célárat, amit kitűztünk magunknak.

Nézzük meg, hogy mennyibe kerül jelenleg a kiszemelt kriptpénz, gondoljuk át, hogy mennyi tőkét szánunk rá, majd számoljuk ki, hogy milyen árfolyamot kell elérnie ahhoz, hogy elégedettek lehessünk a nyereségünkkel.

Sorozatunk egy következő részében mélyebbre merülünk abban, hogy miként mérhetjük fel az egy kriptopénzben rejlő realisztikus potenciált, egyelőre fogadjuk el, hogy a HODL remek stratégia azoknak, akik nem szeretnének napi szintű kereskedéssel foglalkozni.

Az árfolyamok követésére ajánljuk a Coingecko.com ingyenes szolgáltatását.

Kereskedés

Ahogy említettük, a kereskedés összetett munka, ám ha úgy érezzük, hogy van rá időnk, legfőképp pedig affinitásunk, némi tehetségünk, akkor vájunk bele, kezdjünk el tanulni. Rengeteg ingyenes oktatóanyag érhető el az interneten, ami a kereskedés alapjairól, sőt, akár mélyebb részleteiről beszél, ugyanazok az alapfogalmak érvényesek itt is, mint a hagyományos tőzsde világában.

Az árfolyamgörbék mozoghatnak csatornákban, ékekben, az árfolyam következő mozgásainak meghatározásához segítségünkre lehetnek olyan eszközök, mint a mozgóátlag, az exponenciális mozgóátlag, vagy akár az úgynevezett RSI, ez mind olyasmi, amit bizony apránként kell megtanulnunk. De semmi sem lehetetlen, ha ez a munka vonz, akkor vágjunk bele!

A köztes út

A HODL stratégia és kereskedés elegye is alkalmazható, ebben az esetben nem kell sem éveket várnunk, sem bonyolult tőzsdei folyamatokat és fogalmakat értelmeznünk. A köztes út lényege az, hogy miután megvettünk egy kriptopénzt, folyamatosan figyeljük az árfolyamát, majd pár nap, esetleg pár hét, netán néhány hónap múltán, amikor elégedettek vagyunk a növekedéssel eladjuk.

Ne gondoljuk azonban, hogy ez könnyen fog menni, hiszen valóban észnél kell lennünk, ezen a piacon óriási kilengések vannak, legalább naponta három-négy alkalommal rá kell néznünk az árfolyamra ahhoz, hogy elkapjuk a megfelelő pillanatot az eladásra.

Arról is lesz szó a sorozat későbbi részeiben, hogy mikor érdemes venni, és pontosan milyen szempontok szerint mérlegeljük, hogy melyik kriptopénzbe helyezzük a tőkénket! Tartsatok velünk a jövő héten is!

A sorozat további részei:

Fotó: Pixabay

Györfi András
Györfi András
Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.