szombat, február 27, 2021

Kriptopénz alapozó 1./10: tulajdonképpen mi egy bitcoin?

A bitcoin 2017-hez hasonlóan ismét őrületes száguldásba kezdett, 2020 Karácsonya során elérte a hatmillió forintos értéket, azóta pedig már tizenkettőt is kértek érte. A Minner nem foglal állást abban, hogy ennek az egésznek van-e értelme vagy jövője, egy szakértő segítségével azonban igyekszünk tiszta vizet önteni a pohárba, hiszen az már biztos, hogy ezt a piacot nem lehet megkerülni. Györfi András, a Kripto Akadémia szerkesztője készítette tíz részes sorozatunkat, csapjunk a coinok közepébe!

Mi egy bitcoin?

Sokaknak okoz fejtörést, hogy mi is az a bitcoin, de a válasz jóval egyszerűbb, mit hinnénk. Egy bitcoin nem más, mint egy adatsor, ugyanúgy, mint egy PDF dokumentum, vagy akár egy nyaraláson készült fotó, amit a telefonunkon tartunk.

Ennyi az egész?

Igen, ennyi az egész, nem a bitcoin különleges, hanem az adatbázis, amiben mozgathatjuk, egyik embertől a másikhoz kerülhet. Csak digitális formában létező pénzekre már harminc éve is voltak tervek, azonban mindenki belefutott abba a problémába, hogy ha valaki egy kicsit is érti a dolgát, akkor elkezdhet nyakló nélkül bármennyit előállítani az adott pénzből, márpedig ez értelmetlenné teszi az egészet.

Gondoljuk bele, hogy mennyire egyszerű egy fotót sokszorozni a mai világban, elküldjük emailben, megosztjuk a közösségi médiában, egyebek, ha a bitcoin is csupán adat, akkor nem kell pénzügyi zseninek lennünk ahhoz, hogy belássuk: ha tudnánk magunknak sokszorozni, akkor akár fél óra alatt a világ leggazdagabb emberei közé kerülhetnénk.

De nem tudjuk. A következő részben fogunk részletesen beszámolni a rendszer lelkét jelentő úgynevezett blokklánc technológiáról, egyelőre fogadjuk el, hogy a bitcoint nem tudjuk tetszés szerint másolgatni, sőt, a mennyisége korlátozott.

Miért korlátozott?

Egy következő részben elemezzük majd a dolog közgazdaságtani vonatkozásait, de azt már most eláruljuk, hogy a bitcoin mennyisége véges. 21 000 000 létezhet, egyetlen eggyel sem több, ez egy olyan tényezője a rendszernek, ami soha, semmilyen körülmények között nem változhat, ha úgy tetszik ez szentírás, nincs sem ember, sem semmilyen más erő a világmindenségben, aki ezen változtatni tudna.

Jelenleg 18 millió 600 ezer bitcoin van forgalomban, tehát már 89%-a a piacon van.

De miért pont 21 000 000?

A kérdés jogos, azonban a bitcoin rendszere összetett, sorban kell haladnunk, pontosan azért osztottuk fel tíz részre ezt az oktatóanyagot, hogy kényelmesen, szellősen tudjunk beszélni mindenről. Jó oka van annak, hogy miért pont 21 000 000 bitcoin létezik, ez nem egy véletlenszerűen választott szám, választ fogunk kapni a miértre ennek kapcsán is!

Oké, de legalább azt tudjuk, hogy ki csinálta?

Az őszinte, mellébeszélés nélküli válasz az, hogy nem, és valószínűleg most már nem is fogjuk megtudni. 2009-ben került fel az internetre az úgynevezett White Paper, a dokumentáció, ami leírta a Bitcoin működését, a szerző Satoshi Nakamoto néven írta az anyagot, abban biztosak vagyunk, hogy ez egy álnév.

Tehát azt se tudjuk honnan jött, de fizetünk érte, mint a katonatiszt?

Nem teljesen igaz, hogy nem tudjuk honnan jött. Említettük, hogy már évtizedekkel ezelőtt voltak elképzelések egy teljesen digitális pénzrendszerre, ismertek voltak azok a matematikusokból, informatikai- és gazdasági szakemberekből álló közösségek, akik ennek elvi lehetőségével foglalkoztak.

Sőt, már a Bitcoin 2009-es megjelenése előtt is voltak kísérletek egy új, online pénz megteremtésére, ilyen volt például a megbukott e-Gold, számos egyéb. A bitcoin az első tisztán digitális pénz, ami -jelen állás szerint- sikeres tudott lenni.

De nem csak a korábbi kísérletek, és a témával foglalkozó közösségek ismertek, hanem a rejtélyes Nakamoto néhány munkatársa is, köztük Laszlo Hanyecz, aki azzal vált ismertté, hogy a korai években 10 000 bitcoint fizetett valakinek azért, hogy rendeljen neki és a gyerekeinek két pizzát, ez mai értéken számolva bő 111 milliárd forint.

Néha kisbetűvel “bitcoin”, néha naggyal “Bitcoin”, miért?

Ha a rendszerre utalunk, akkor nagy “B”-vel kell írnunk: Bitcoin, ha azonban magára a kriptopénzre utalunk, akkor kis “b”-vel: bitcoin. Ez az itthon kialakult írásmód, angol nyelvterületeken azonban általában nagy kezdőbetűt használnak akkor is, ha a kriptopénre utalnak.

Mi az a kriptopénz?

A kriptopénz összetett szó, a “kripto” és a pénz szavak összetételéből született, bár óriási kérdés az is, hogy mi maga a pénz, ennek magyarázatától most eltekintünk. A kripto viszont magyarázatra szorul, ez a kriptográfia szó rövidített változata, a titkosításról van szó. A kriptográfia óriási tudományterület, ami egészen az ókorig nyúlik vissza, látni fogjuk, hogy miért van ennek jelentősége.

De miért fontos ismerni a bitcoint?

A bevezetőven is említettük, hogy ezt a területet már nem lehet megkerülni, ugyanis már most akkorára nőtt, hogy számolnunk kell vele, a gazdaság egyre fontosabb részéve kezd válni. Arról nem is beszélve, hogy annak ellenére, hogy a bitcoin még mindig a legfontosabb kriptopénz, már több ezer egyéb kriptopénz-projekt jelent meg, ezek is szóba fognak kerülni.

Nem egy óriási lufi ez az egész?

A válasz az, hogy a bitcoin, és általában a kriptopénzek időnként óriási lufiba kerülnek, értelmetlen, esztelen árfolyamemelkedések történnek, máskor pedig organikusan, a valós teljesítményük alapján épülnek az egyes kriptopénz projektek, ugyanúgy, ahogy egy cég, ha a fundamentuma rendben van. De erről is részletesen be fogunk számolni!

Mit fog adni ez a sorozat?

Ez a sorozat az alapozás célját szolgálja, ha jó munkát végeztünk, akkor mire eljut az olvasó a tizedik részig, addigra magabiztosan indulhat neki a kriptopénzek új, és hihetetlenül izgalmas világának! Hetente jelentkezünk, gyertek vissza mindenképp!

Fotó: Pixabay

Györfi András
Újságíró, vállalkozó, a Kriptopénz ABC című, a HVG Könyvek gondozásában megjelent kriptopénz, blokklánc témájú ismeretterjesztő kötet szakmai szerkesztője, társszerzője, olyan nagy sikerű webes vállalkozások alapítója, mint a Ducitárs.hu, vagy a SkypeSuli.hu.

Instant posztok

MinnerInstant

Sőt! Valaki már árulja is! Igaz még csak elővásárlás lehetséges. https://youtooz.com/

Hogy áll most a nagy tőzsdeharc? Inkább a nagy hedge fundok állnak nyerésre. Elon Musk még mindig Twitteren manipulálja az árfolyamokat. Még kriptopiacon is.

Van a Musk kedvenc coinjához, Dogecoin-hoz köthető meme is.

Hm. Meme figura shop, nem is rossz ötlet! Nincs védjegy gond.

MinnerInstant

Néhány napja írtunk egy cikket, amiben teljeskörűen bemutatjuk a hazai vonalkód igénylés menetét. Ide bemásolom az árral kapcsolatos részt:

A GS1 rendszerébe való bekerülés egyszeri díja 35.000 Ft.
A rendszer éves (365 napos) licencdíja bevételfüggő:

Forrás: https://gs1hu.org/data/documents/Dijjegyzek_2021.pdf

Együtt kiszámoltuk (lásd a cikkben), pontosan hány jegyű cégprefixre van szükséged, ennek regisztrációs díját értelemszerűen az határozza meg, melyik számtartományba kerülsz: 10 jegyű kódigénylés esetén 19.500 Ft, 9 jegyűnél 30.000 Ft, 6 jegyűnél már 225.000 Ft – bár valószínűleg nincs és nem is lesz ennyi terméked. A regisztrációban benne van az első év licencdíja, de ennek is lesz évente költsége: prefixenként 16.000 Ft / év.
Ezután jöhet a GTIN-8 azonosító szám: 4000 Ft a regisztráció, valamint az éves licencdíj is ugyanennyibe kerül kódonként.

Vonalkód igénylés részletesebben. Kattints ide!

MinnerInstant

Egy egész országot lekapcsolt a hírekről a Facebook.A Facebook egy önálló cég, nem az internet, ezért sem szabad 1000%-ban rá támaszkodni. Az ausztrálok tapasztalták ezt meg a héten, amikor is a Facebookon lekapcsolták a médiaoldalakat, sőt nem is lehet megosztani a portálok híreit a közösségi médiaoldalon. A drasztikus és barátságtalan lépésre azért szánta el magát a cég, mert az ausztrálok rá akarták kényszeríteni, fizessen ezentúl a híreket előállító oldalaknak az oldalain megjelenő tartalmakért.

Ezzel szemben a Google fizetni fog azért, hogy lényegében profitál a hírekből. A Google korábban már megegyezett az országgal. Legutóbb Robert Murdoch médiacége, a News Corp. jelentette be, hogy megegyezésre jutott a Google-el, aki hajlandó lesz nekik a jövőben fizetni a felhasznált tartalmakért cserébe.

Sok hazai vállalkozó szenved most a Facebook által egyre szaporodó tiltásokkal, amelyek 99,99%-ban tévesnek bizonyulnak. Letiltott hirdetési fiókok, elvett Facebook oldalak, sőt lekapcsolt ártatlan csoportok. Beszéltünk ennek kivédésről és megoldásokról ebben a podcastban: Facebook hirdetési fiók visszaszerzése tiltás után [podcast]

Forrás: Napi

MinnerInstant

Ha úgy nézzük a Koronás kristálycukornál is értelmesen kezelték a helyzetet az emberek. Így nem meglepő, hogy a sör sem szenvedett hátrányt, sőt néha az emberek a sörön poénkodva vezették le egy kicsit a vírushelyzet okozta feszültséget.

Forrás: Cbs, inews

MinnerInstant

Adótraffipax, 2021. Idén is elárulták merre vizsgálódnak főleg: Tételesen a 2021-es év kiemelt vizsgálati területei:

  • e-kereskedelem,
  • építőipar,
  • az élelmiszeriparral és a mezőgazdasággal összefüggő áruk, termények forgalmazása, beszerzése (cukor, étolaj, sajt, kávé, csokoládé, liszt, ásványvíz, üdítőital, mák, dióbél, rizs, szója, műtrágya),
  • használtgépjármű- és gépjárműalkatrész-kereskedelem, valamint gépjárműjavítás,
  • ingatlanközvetítés,
  • számítástechnikai termékek kereskedelme,
  • turizmus, vendéglátás, szálláshely-szolgáltatás,
  • zöldség- és gyümölcs-nagykereskedelem

Forrás: Index, Nav


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek