Marad az alacsony alapkamat

A következő elemzést az Equilor Befektetési Zrt. készítette: Az elemzői várakozásoknak megfelelően a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa nem változtatott a jegybanki alapkamat 2,1%-os szintjén. A jegybank utoljára 2014. július 22-én csökkentett az alapkamaton, akkor befejezettnek nyilvánította a kamatcsökkentési ciklust.

Mivel az EKB múlt héten ismertetett kötvényvásárlási programja csak márciusban kezdődik, nem számítunk arra, hogy a jegybank kommunikációja érdemben változott volna januárban a megelőző hónaphoz képest.

Az a kérdés, hogy a folyamatosan csökkenő olajár, az európai QE program és az Egyesült Államok által meghatározott tengerentúli kamatkörnyezet hogyan befolyásolja majd a döntéshozókat 2015 első felében. A novemberben és decemberben is negatív meglepetést okozó inflációra azért figyelünk, mivel a korábbi nyilatkozatok szerint a jegybank úgy látta, hogy a dezinfláció egyelőre csak bizonyos termékkörökre terjed ki és nem általános jellegű. Ezért a jövőben kiemelten fontos figyelni a maginflációs trendeket és a jegybank inflációs mutatóit is, ha egy esetleges kamatvágásról gondolkodunk.

A forint kurzusát a múlt héten a vártnál erősebb EKB-s monetáris lazító program erősítette. (Vagyis inkább az euró gyengülése miatt a forint újra 310 környékére csökkent, az euróval szemben – Minner megjegyzés). Ezen a héten pedig az orosz események, a magyar jegybanki közlemény és a Federal Reserve döntésének tónusa fogja meghatározni a kereskedést.

Mivel a devizahiteles állomány erősen csökkent és jelentősen mérséklődik a devizás államadósság aránya is, a forint árfolyama is gyengébb lehet különösebb negatív belső következmények nélkül. Az egyetlen kérdés most az, hogy milyen forintárfolyam mellett tartható fenn az államadósság csökkenő pályája.

Egyre inkább látszik az a tendencia is, hogy a GDP növekedést a jegybank a Növekedési Hitelprogram feltételeinek átalakításával kívánja elősegíteni. A jegybank kalkulációi szerint az élénkítés 1 százalékpontot adhat a növekedéshez és ezzel az eszközzel –szemben a kamatvágásokkal- elméletben a forint sem gyengülne jelentős mértékben. A fentieknek megfelelően 2015-ben 305-325 forintos kereskedési sávra számítunk az euró-forint devizapárban.

A 10 éves hozam és az EUR/HUF árfolyam - Equilor
A 10 éves hozam és az EUR/HUF árfolyam – Equilor

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!