Mi az élelmiszerbiztonság irányítási rendszer tanúsítvány, miért kell? Vagyis ISO 22000 (ÉBIR)

Rendhagyó módon mutatkozik be IT vonalunk a héten, ugyanis kigondoltuk, hogy a különböző rendszereket egyszerű, közérthető nyelven leírva. Tapasztalataink szerint a vállalkozók jelentős része még csak nem is tud ezekről, legyen szó akár a minőségirányításról, vagy éppen a környezetközpontú irányítási rendszerekről.

A cikket vendégszerző írta. A Mav-IT Kft a rendszerek szakértője. Informatikai és a vállalatirányítási rendszerek működtetésében segítik a vállalatokat. 

Az ISO 22000 (ÉBIR)

Ez nem más, mint az élelmiszerbiztonság irányítási rendszer tanúsítvány, és a korábbiakhoz hasonlóan a termék előállításának folyamatait is vizsgálja. Kiemelt területe az élelmiszerek, tehát nem általánosságban, mint a környezetvédelmi tanúsítvány. Itt a teljes termelési folyamat kerül átvizsgálásra és szabályozásra. Amiért különösen hasznos: A legtöbben a HACCP előírásait ismerik, ám az ISO 22000 tanúsítás ezeket is tartalmazza, arra is építhető. A kisokos korábbi részeiben bemutatott ISO 9001, azaz a minőségbiztosítási, valamint az ISO 14001, a környezetirányítási rendszerekkel szorosan összefügg, illetve ezekkel együtt még teljesebb rendszert és biztonságot ad, mint a vállalat, mind pedig a fogyasztók irányába.

Az ÉBIR egyszerűen fogalmazva nem más, mintha a termeléstől, azaz a földtől kezdve, a különböző folyamatokon át, egészen az asztalra jutásig, a különböző élelmiszerek, és minden, azt érintő tevékenység szabályozása. Míg az ISO 9001 nagyszerűen alkalmazható itt is, de inkább a szervezeti részekre, addig az ISO 22000 tanúsítvány magára az élelmiszerre koncentrál.

Az élelmiszerbiztonság irányítási rendszer tanúsítványának, azaz az ÉBIR folyamata:

  1. Audit – Átvizsgálás és javaslattétel.
  2. Az élelmiszerbiztonság irányításáért felelős vezető kinevezése, valamint az ISO 22000 audit során az előzetesen felmért rendszerek javíthatóságának pontos tervezetének kialakítása.
  3. Dokumentáció és oktatás – Az ÉBIR oktatása, és az ehhez kapcsolódó dokumentáció, nyilvántartások, házi szabályzatok, űrlapok kidolgozása. Hasonlóan az ISO 14001-hez, itt is nagyon fontos a precíz nyilvántartás, és nyomon követés, hiszen élelmiszerekről beszélünk, e mellett az esetleges hatósági vizsgálatok során pontos listát, és nyomtatványokat tudunk felmutatni.
  4. Bevezetés – Minden folyamat konkrét javítása, új bevezetése, amennyiben az szükséges. Az előzetesen kidolgozott és átvizsgált rendszer teljes körű megújítása.
  5. Tanúsítvány megszerzése – Az ISO 22000 tanúsítása, amelyet külső cég végez, a tanácsadás, és a felkészítés során szakembereinkkel állunk rendelkezésetekre.

Az ISO 22000 kiemelt területei

Ugyan élelmiszerekről beszélünk, de azt se felejtsük el, hogy ez nem csak azokat jelenti, amelyek azonnal eszünkbe jutnak. Ide tartoznak, a halászatok, a tej- és húsüzemek, a gazdaságok, az adalékanyagokkal, valamint a takarmány-feldolgozók egyaránt. Amikor azt mondjuk, hogy egészen az asztalig nyomon van követve az élelmiszer, szó szerint értjük: a vendéglők, a gyorséttermek, de még a feldolgozással foglalkozó vállalatok, de még a csomagolás is szabályozásra kerül. Mindez a HACCP és az ISO 9001 előírásait szintén betartva.

Az ISO 22000 azért is rendkívül előnyös, mert nem kell gondolkodni. Nem kell az összes szabályt, előírást ismerni, ebben segít, sőt, ugye a tanúsítvány megszerzéséhez ezeknek teljes körűen működőképesnek kell lennie. E mellett pedig a vevők nagyobb bizalmat szavaznak meg, több üzlet jöhet létre, mert szabályozott keretben, tanúsítással működtök. Valamint, ha a cég belső érdekeit nézzük: míg a hatékonyság nő, addig a költségek – éppen a rendszerezett folyamatoknak köszönhetően, csökkennek.

Vedd fel velünk a kapcsolatot! A Mav-IT Kft szolgáltatásai a kis és középvállalkozásoknál szükséges informatikai és a vállalatirányítási terület jelentős részét lefedik. Látogass el a weboldalunkra most!

Kapcsolódó cikkek:

Fotó: David Nicolai / Unsplash

Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Képezd magad most! Otthonról! Online! Kattints ide!