Mi lesz év végig a forinttal?

A forint egy kicsit erősödni tudott a térségbeli devizákhoz képest, de még így is nagyon gyenge. Az alapkamat csökkentés végül elérte eredményét, és tartósan 300 felett maradt a forint az euróval szemben.

Mi várható decemberben?
A fenti ábrán is látható, hogy hiába vettek fel a külföldiek forint melletti pozíciót többségében, a forint nem tudott erősödni, és 300 alá csökkenni. A swap, azaz napi kamat sem fizet már sokat, így a külföldi tőkének sem vonzó forintban tartani a pénzt, inkább a dollár felé megy mindenki. A dollárral szemben többet is gyengült a forint. Jelenleg 246 Ft egy dollár, az euróval szemben azért állunk jól, mert az euró is gyenge az utóbb időszakban a több devizával szemben.

Már régebbi cikkekben is írtuk, hogy FX-swap ügyleteket hajt végre az MNB, és most már nagyobb mértékben, mint eddig (az alábbi ábrán is látszik)

fxswap

A véleményünk továbbra sem változott, a dollárral szemben már teljesen látszik a gyenge forint, míg az eurón más a helyzet, ott egy kis euró erősödés után fog kitisztulni a kép. Mennyi lesz a forint? 310 fölé is mehet tartósan.

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!