Mikor kávézzunk? Biztosan te is hallottál már mindenféle okosságot, hogy mikor hat a szervezetünkre felpörgetően a kávé. Sokan arra esküsznek, hogy éhgyomorra, sokan csak reggeli után, aztán többen annyit isznak, amennyit csak tudnak, aztán majd csak hat. Utánanéztem, hogy mit mond erről a tudomány. Úgy látszik, a reggeli kávézást későbbre érdemes tolnunk!
- A kávé hasonlóan működik, mint egy fájdalomcsillapító, vagy antibiotikum. Egy idő után csökken a hatékonysága.
- Délelőtt 9:30 és 11:30 óra között érdemes meginni az első kávénkat
Steven Miller idegkutató vizsgálta a kávézás szervezetünkre gyakorolt hatását. Ebből kiderül, hogy a fájdalomcsillapítóhoz és az antibiotikumokhoz hasonlóan a kávé hatása is csökken, ha a szervezetünk megszokja. Miller azt javasolja, hogy a hatás érdekében csak akkor igyunk kávét, amikor a szervezetünknek tényleg szüksége van. Úgy gondolja, úgy általánosságban sok kávét iszunk egyébként is, ami bár lehet a szervezetünkre nincs negatív hatással (friss kutatásból is kiderült), de a hatékonysága nem megfelelő.
A kutatásokból kiderült, hogy a vér kortizol koncentrációja segíti az éberségünket. Tehát a testünk saját maga éberen tart minket és ennek csúcsa az alábbi időszakokban van:
- 5:30-6:30 között
- reggel 8:00-9:00 között
- 12:00-13:00 között
A kortizol koncentráció 9:30 és 11:30 között esik le a legalacsonyabb szintje. Tehát ebben az időszakban a legoptimálisabb kávézni. A kutatás feltételezi, hogy reggel 6-7 óra körül kel az ember, továbbá vizsgálták, hogy ez összefüggésben van azzal, hogy ki mikor kel. Tehát ha te hajnali 5-kor kelsz, akkor pont annyival előrébb kerül az a sáv, amikor hatása lesz a kávédnak.
Jó kávézást! Kóstold meg a cikket szponzoráló Wup Coffee kávéit! Otthon még frissen tudod őrölni és új szintre hozod a kávézásodat, mert speciality kávé a kávézás prémium szintje! Kattints ide a speciality kávé vásárláshoz!
Mi a speciality kávé? Egy korábbi cikkben írtam erről: Mi az a speciality kávé? Miben másabb a hagyományosabb kávénál?
Forrás: Popular Science/Steven Miller,
neurosciencedc.blogspot.com/
Fotó: Envato License