Mikor lesznek önvezető autók? Érdemes várni? Mikor cseréljem le a mostani autómat még egy hagyományosra?

Bár a technológia eddig is támogatta az autóipar fejlődését, de most az önvezető autók ezt az iparágat is felrázzák. A nagy autógyártók már mind-mind bejelentették, hogy elkezdték a kutatásokat, fejlesztéseket, de megfigyelhető, hogy a technológiai cégek is nyitottak ebbe az irányba. Már most megjelentek az önvezető autók demói az újabb autókban, több új autóban is vannak olyan funkciók, amiknek köszönhetően autópályán szinte robotpilóta üzemmódban haladhatunk, vagy éppen figyelmeztet egy-egy távoli akadályra. Mégis mikor fog ez népszerű lenni, mikor lesz elterjedt? Milyen új problémákat vetnek fel az önvezető autók? Lecseréljem a kocsimat még egy hagyományosra?

Mikor lesznek önvezető autók?

Érdemes szurkolni, hogy minél előbb beérjen ez a technológia, mert csökkentheti a dugók számát, sokkal jobban irányítható, vagyis kiszámítható lesz a forgalom, illetve a balesetek száma is csökkenni fog. A Kaliforniai Egyetem robotikai intézetének vezetője, Henrik Christensen szerint 10-15 év múlva lesz annyira kiforrott a technológia, hogy a fogyasztók is nagy számban vásároljanak és használjanak önvezető autót. Az autógyártók természetesen már közelebbi jóslatokkal állnak elő, vagyis annak bejelentésében, hogy az első kész önvezető autót mikor dobják piacra. Néhány autógyártó várakozása:

  • Mark Fields a Ford vezérizgatója 2021-re ígéri, hogy már önvezető autókkal lépnek a piacra – Forrás: Reuters , 2016. 08.16.
  • Scott Keogh az Audi Amarica vezére 2020-ra tervezi az első ilyen autókat – Forrás: IEEE Spectrum, 2017.01.05
  • Dan Ammann  a GM elnöke 2019 -re tervezi a pedál és kormány nélküli önvezető autók tömeggyártását. – Forrás: TheVerge 2018. 01. 12.

Tehát várni kell még, hogy elterjedjenek. Egy valami viszont biztos, hogy már a technológia részben megtalálható az új autókban. A cikk megjelenését támogató Bankkalkulator.hu oldalon érdemes átnézni milyen hitelkonstrukciókat ajánlanak a bankok autó vásárlása esetén. Nézzük is tovább, milyen pozitív dolgok, vagy éppen problémák kerülnek elő az önvezető autók megjelenésével!

Balesetek – Kit ment meg az önvezető autó? > Jogi problémák

Az Egészségügyi Világszervezet 2013-as mérése szerint évente 1,25 millió autóbaleset történik évente. Az önvezető autók megjelenésével az emberi tényező miatti balesetek száma csökkenhet. Sőt, már a tesztek alapján kijelenthető, hogy tényleg óriási csökkenés várható az előbb említett adatban. Több érdekes probléma is előkerült az önvezető autók megjelenésével.

  • Kit ment meg az önvezető autó olyan szituációkban, amikor is olyan esettel áll szemben, hogy egyik vagy másik irányba “elrántva a kormányt” kit mentesenek meg. Például adott egy szituáció, a zebrához érve már nem tud megállni az autó, akkor kit ment meg (vagy üt el) az autó, az idős urat, a gyerekeket, vagy egy fiatal párt. Vagy éppen az utasa helyett a gyalogost menti meg? Természetesen már az is pozitívum, hogy a balesetek csökkennek, valószínűleg erre nemsokára megoldást találnak a cégek. Több szakértő (pl. NVIDIA chipgyártó elnöke) is azt mondta, ez a kérdés nemsokára megoldódni látszik.
  • További kérdés, hogy az adott önvezető autóval okozott kár kinek a felelőssége lesz?
  • Adatkezelési kérdés – Az autó szintén gyűjti majd az utasairól az adatokat, merre, mikor, hogyan utaztak, kérdés, hogy ezt ki és hogyan fogja kezelni.

Összefoglalva

Az autóiparon, egészségügyön át a tech szektort is felrázza az önvezető autópiac. Kell még bő 10 év, míg általános lesz az ilyen autók használata. A jogi problémák, kérdések pedig az elkövetkező 1-3 évben megoldódhatnak, vagyis a cégek megtalálják a problémákra/kérdésekre a megoldást. Ez azt is jelenti, hogy bizony még bátran lecserélheted a mostani autódat, sőt már akár olyat is vehetsz, amiben részben benne van ez a technológia. A cikk megjelenését támogató Bankkalkulator.hu oldalon érdemes átnézni milyen hitelkonstrukciókat ajánlanak a bankok autó vásárlása esetén.

Forrás: Fortune

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!