NFC névjegykártya – Jobb és hatásosabb, mint a QR kód. Megéri NFC névjegykártyát csináltatni? Mit tud? Miért jó? Mennyibe kerül?

Dátum

Megosztás

Sokan azt gondolták, hogy a QR kód majd egy kicsi felrázza a névjegykártyák életét. Aztán kiderült, kicsit körülményes is használni, nem mindenki akarja letölteni a QR kód olvasó appot… A QR kód névjegykártyán való használatáról így megoszlanak a vélemények, a Névjegykirály erről szóló blogbejegyzésében többet is olvashatsz. (kattints ide!) Most viszont térjünk rá az NFC technológiára.

NFC chip - fotó: Wikipédia
NFC chip – fotó: Wikipédia

Már minden újabb okostelefonban ott van az NFC technológia (a te mobilodba is valószínűleg, be van építve). Mivel hozzátartozik a készülékhez, így nem kell letölteni applikációt, hogy ki tudjuk használni az „új” technológiát. A mobiltelefonod így le tudja olvasni az adatokat olyan tárgyakról (plakát, könyv, névjegy, tábla…), amik NFC chipet használnak. Az NFC adatküldést, adatcserét tesz lehetővé, amennyiben nagyon közel (néhány centi, adott esetben fél centiméter távolságba) kerül az adott eszköz és az NFC chippel ellátott tárgy. Így jött képbe a névjegykártya. Mivel ezt a chipet egy vékony lapkának is tekinthetjük, könnyen „belepréselhető” két papír közé. Így bár vastagabb lesz a névjegy, de annál többet tud.

Az NFC technológia segítségével a névjegyünket csak egy mobil közelébe kell tenni (alá, fölé) és azonnal olyan adatokat tudunk elküldeni, mint:
– telefonkönyv adataink, név, telefonszám, emailcím és azonnal menteni is tudják a mobiljuk névjegyzékébe
– weboldal linkjét
– kép linkjét, kupon linkjét (mivel egy ilyen chip kevés adatot tud tárolni, illetve költséghatékonyság miatt sem érdemes képet egy az egyben átküldeni vele, mivel rossz minőségben történne az átvitel).
Az alábbi videó jól szemlélteti, mire is lehet használni. Alatta pedig kiderül, miért érdemes NFC névjegyet használni, és én miért rendeltem ilyen névjegykártyákat. És természetesen az sem utolsó szempont, hogy mennyibe kerül.

Miért használj NFC -s névjegykártyát? Mennyibe kerül?

Mikor először hallottam, hogy van ez a technológia, azonnal arra gondoltam, vajon mire lehet használni, megéri-e, kell-e ez nekem. A Névjegykirály.hu adott egy minta NFC-s névjegyet, hogy lássam, hogyan működik. Abban az időszakban többször mentem tárgyalni, és a névjegytartómban ott volt. Miközben tárgyaltam, a beszélgetés elején átadtam a saját névjegyem, és többször megmutattam, hogy mit tudna egy NFC-s névjegy. Ez annyira szemléletes volt, hogy a találkozókon utána máris könnyű volt a kommunikáció, máris volt más téma is az adott üzleten kívül.

A felvezető után jöjjenek a tippek, miért is érdemes használni, és hogyan:

  1. Tehát első tippem az, hogy érdekessége miatt már mély benyomást tudsz kelteni a tárgyalópartneredben. És a fenti sztoriban mégcsak nem is a saját NFC névjegyemet használtam, mert az még nem készült el, hanem a Névjegykirály.hu bemutató darabját.
  2. Kiemelt partnereknek csak: Mivel nem olcsó egy darab ilyen névjegy (500-800 Ft / darab), így fel kell készülni arra, hogy nem mindenkinek adsz ilyet. Például konferenciákon nem ilyet osztogatok majd. Csakis olyan találkozókon, tárgyalásokon fogom átadni, ahol már komoly ügylet előtt állunk.
  3. NFC névjegy helyett / Weboldal promó kártya: Azt is kitaláltam, hogy csináltatok olyan NFC névjegyeket, amik valójában nem tartalmazzák majd az adataimat, csak egy Minner logót, piros színű lesz az egész, és ezenkívül az oldalhoz tartozó főbb kulcszavakat teszem rá hashtaggelve. #vállalkozás #marketing #üzlet #startup #vállalkozás_ötletek #motiváció
    Így találkozókon nem adom át ezt a kártyát, csak a mobiljához érintem az ügyfélnek, hogy azonnal betöltődik a böngészőjében a weboldal, a www.minner.hu. Csak egy eszköz lesz tehát.

Mennyibe kerül az NFC névjegykártya?

Mivel maga a chip pár száz (90-250 FT) forintba kerül, és azt még programozni is kell, továbbá megfelelő technológiával névjegykártyába tenni, így egy-egy darab 1700 forint lesz a végén.

Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

A cikk megjelenését a Névjegykirály.hu támogatja. Készíttesd el náluk legújabb névjegykártyádat! Sőt, náluk NFC-s névjegykártya készítésére is lehetőséged lesz! Kattints ide!

nevjegykiraly_promo_02

 

Fotó: Vimeo

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!