Offshore lovagok máshol is vannak

Külföldön is gond az, hogy a nagyobb  cégek offshore országokban tartják a profitjukat, és elkerülik az adózást. Több amerikai vállalat is így tesz, és sok adó befizetését kerüli így ki. A nagyobb részvénytársaságok is így tesznek, de ők megoldják valamelyest azt, hogy visszajusson a tőke a részvényeseknek (pl. részvény visszavásárlással). Az alábbi infografikán láthatjuk, mire is költhetné az Amerikai Egyesült Államok a tavaly offshore országokban parkoltatott profit után számított adót. A logókból gondolom kitalálod melyik cégről van szó (A második a General Electric).

Egy kis segítség az összehasonlításhoz, a 4-es metró 452 milliárd forintból készült el, ami átszámítva 1,6 milliárd dollár. Az amerikaiak a milliárdot billionnak írják. Így látszik, hogy csak az Apple éves adóbefizetéséből 27 darab 4-es metró épülne meg.

 

USA offshorelovagok

Így belegondolva ezek a multi, giga cégek hiába ígérnek és mondanak sok jót, mégsem törődnek sem a munkahelyteremtéssel, sem a környező gazdaság felpörgetésével. Pedig ez rájuk is kihatna, gazdaságilag ha kiszámolnák mindenképpen megtérülne (bár az igaz, hogy így lenyúlva az adót sokkal több marad náluk), a középréteget támogatnák ezzel. Ők a fő vásárlói réteg, tehát érdemes rájuk fókuszálni.

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!