Sokat mobilozol, laptopozol? A kék fény bántja a szemedet

Dátum

Megosztás

Egészen biztosan te is alábecsülöd a képernyők előtt töltött átlagidődet. Igaz már rendelkezésre állnak mérési eszközök, akár a mobiltelefonunkkal is mérhetjük, mennyit bambuljuk a képernyőt. De pislogsz te eleget? Egészen biztosan nem. És ott az ártalmas kék fény, bár különböző szoftveres megoldások csökkentik hatását, teljesen nem. Fáradt szemek, stressz, nem jó kilátások. Na de kezdjük először a statisztikákkal!

A cikk megjelenését az iCubebrand támogatta, akik fontosnak tartják, hogy ebben a digitalizált világban megóvjuk a szemünket. És még tovább tudd olvasni a Minner klassz cikkeit! Lássuk is a kék fénnyel kapcsolatos információkat!

A mobilunk napi 20 órán át is velünk van, de ettől még a többség nem tartja magát függőnek. Az alábbi ábra igazán beszédes, amit az Ipsos kutatóintézet készített.

„Na, de van kék fény szűrő a mobilomon!” – mondhatod magadban

A Manchesteri Egyetem kutatói arra jutottak friss kutatásukban, hogy például a kék fény zavart okozhat az esti lefekvésnél. Ha bekapcsoljuk a szűrőt, akkor sárgás színű lesz a kijelző, ám ez este a nappal illúzióját kelti szemünknek, azaz azt jelzi, hogy még nem kell elaludni. Majd teszteld le, nehezebben fogsz elaludni. Ha alaphelyzetben van a mobilod, akkor meg rontja a szemedet… Ördögi kör. Igaz a fő tipp az lenne itt, hogy ne mobilozz este lefekvés előtt már 30 perccel, bár ahogy látjuk a fenti statisztikában, több mint 58% rendszeresen használja.

A kék fény káros?

Ha már eleve beletesznek szoftveres szűrőt a mobilokba, vagy laptopokba, akkor gondolhatod, hogy igen. Az amerikai Toledói Egyetemen végzett kutatás megállapította, hogy a kék fény a szem retinájának (leegyszerűsítve) rongálásával károsítja a látást. Hosszútávon tehát károsodáshoz vezet, felgyorsítja a látásromlást, amit most még azért nem látunk tömegével, mert az okostelefonok csak 2007 után kezdtek el terjedni. Természetesen a laptop, a számítógép fénye is ide tartozik, tehát, aki irodai dolgozó, az ki van téve szinte egész nap a kék fény káros hatásainak.

Kék fényt szűrő szemüveg – monitor szemüveg

A szoftveres kék fény szűrők nem hoznak teljes sikert. A kutatások alapján az eszközök megoldást nyújthatnak a kék fény szűrésére, ilyen például a kék fényt szűrő szemüveg. Ha szinte egész nap számítógép előtt vagy laptop előtt dolgozol, akkor nagyon ajánlott a monitor szemüvegnek nevezett védőszemüveg használata, ami a kék fényt szűrő bevonatával megvédi a szemed a monitorból folyamatosan áradó kék fénytől. Igen, szemüvegről van szó, de nem úgy képzeld el, mint egy munkavédelmis búvárszemüveget, bár néha az is tud szexi, trendi lenni. Már kaphatók olyan szemüvegek, amelyekben irodai környezetben, vagy akár olyan, amiben otthon is kényelmesen érezheted magad.

Az iCubebrand értékesít itthon trendi kék fényt szűrő szemüvegeket, amelyek között egészen biztosan megtalálod azt, ami neked tetszik, és persze a környezetednek is fog. Óvd a szemed! Kattints ide és nézd meg a kínálatot:

Forrás: Manchester Egyetem,  Scientific Reports – Nature
Fotó: Plann/ Unsplash

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!