Kezdőlap Gazdaság és üzlet Szponzorált tartalom Sokat spórolnak a cégek a 3D nyomtatással

Sokat spórolnak a cégek a 3D nyomtatással

-

A 3D nyomtatás egyre inkább átveszi a régebbi technológiák által uralt piacokat. Itt arra gondolok, hogy a fröccsöntés és a marógépek ideje lassan lejár. A 3D nyomtatás ezekhez képest egy akkora lépés mint ha régi telefonokhoz hasonlítanánk a legújabb okostelefonokat. Természetesen van még hová fejlődnie főleg itt Európában.
Ipari szektoroknál sorozatgyártás előtt hatalmas könnyedséget nyújt, mivel a prototípus legyártása így sokkal hamarabb kézzel fogható, alakítható, áttervezhető és órákkal később kipróbálható az új modell. Felhasználási területe lényegében számokkal le nem írható.

Az alábbi példákon (munkáinkon) keresztül is látszik, hogy a vállalatok sokat tudnak spórolni azzal, hogy használják ezt a technológiát:
1. Egyedi méretű hajócsavar nyomtatása
Ennél a projektnél a megrendelő 3 különböző méretben kért elektromos kis méretű hajókhoz hajócsavart. A hajócsavarokat bescanneltük, ezután megterveztük a méretet majd kinyomtattuk. A kinyomtatott hajócsavarokat pár nappal később sablonként használva kiöntötték alumíniumból amelyek felkerültek a hajókra. Így ezt a munkafolyamatot hetekkel megrövidítettük és sikeresen végrehajtottuk. Az ára más eljáráshoz képest, kevesebb mint negyed annyiba került.

2. Orvosi berendezés távirányítója, alkatrészei
A prototípus megtervezése utána közel 3 óra leforgása alatt kinyomtattuk az alkatrészeket, illetve az egyedi multifunkcionális távirányító részeit. Ennél a felhasználási területnél a sorozatgyártás sem vesz igénybe sok időt

3. GoPro kamera tartó tokk

Itt egy specifikált kameratartó tokkról volt szó amelyben 6 GoPro kamera elfér. A megtervezés után a nyomtatás kevesebb mint 1 napot vett igénybe, és kevesebb mint negyed annyiba került.

4. Terepasztal nyomtatása makett épületekkel

Ez egy nagyvolumenű időigényes projektnek mondható projekt volt. Egy kiállításra szánt óriási makettet nyomtattunk ki több darabból amelyet egyedivé alakítottunk még a tervezés szakaszban. Rengeteg kis és nagy épületet kellett szoros határidővel megalkotnunk. Mindössze 1 hét alatt mindent sikerült az utolsó kis házig hibamentesen kinyomtatni. Az eredeti ár nagyságrendileg 10 szer több lett volna.

A fenti példákból is jól látszik, hogy a cégek felhasználási területeinek széles spektrumát meg tudjuk valósítani, és olcsóbb bármely korábbi eljárásnál, sőt időt is megspórolnak vele a vállalatok.

A nyomtatáshoz rengeteg különböző színű, tulajdonságú anyag létezik, amiből elkészül a megrendelt tárgy, alkatrész, prototípus.  Az igényekhez igazodva bármilyen alkatrész kinyomtatható (műanyagszármazék,PET, Nylon, rugalmas PLA, ABS, fahatású PLA, átlátszó PLA.) .

Az elogo_gadgetoperorlső Magyar fejlesztésű 3D nyomtatót mi fejlesztettük ki amely Operor i4 névre hallgat. Mindazoknak ajánlom akik szeretnének bekapcsolódni egy világméretű innovatív technológiába. Nem csak munka szempontjából, hanem a mindennapok megkönnyítésére is hasznos. Ez az a gép amely megvalósíthatja ötleteinket, testet ölthetnek képzeletünkben levő gondolataink. Így ezek fényében mindenképpen érdemes venni egy nyomtatót, hiszen egy új dimenzió nyílik meg előttünk. Nézz be hozzánk a Gadget bárba, miközben kávézol egyet, el is készülhet a 3D nyomtatott tárgyad.

Olvasd el a többi 3D nyomtatás hete keretében írt cikkünket és merülj el ebben az érdekes technológiában. Kattints ide a többi cikkért!

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek