Új ÁFA szabályok az e-kereskedelemben 2021. júliustól

Dátum

Megosztás

A webáruházaknak jó hír, hogy változnak az ÁFA szabályok az e-kereskedelemben, nemzetközi ügyeleteknél. Eddig előnybe kerülhettek azok a webshopok, akiknek az országában alacsonyabb volt az adókulcs és például magyarországi vevőket is kiszolgáltak. Ez most meg fog változni.

Ez a cikk az  Első Magyar Könyvelő és Pályázatíró Kft és az Everigo International Group (teljes körű szolgáltatások a külföldi terjeszkedéshez) közreműködésével jött létre.

Az e-kereskedelemre vonatkozó új ÁFA-szabályok 

A jelenleg is érvényes szabályozás szerint egy alacsonyabb adókulcsú ország webáruháza ezidáig előnyt élvezhetett egy magyarországi webshoppal szemben, de bármely más olyan tagország webáruházával szemben is, ahol magasabb az ÁFA-kulcs.

Az Európai Bizottság még 2020. szeptember 30-án magyarázatokkal egybefüggő észrevételeket tett közzé az e-kereskedelemre vonatkozó új ÁFA-szabályok kapcsán.

Az észrevételek célja az, hogy segítséget nyújtsanak azon KKV-knak, akik az online kereskedelem területén működnek, a határokon átnyúló – elsősorban Európai Unión belüli – nemzetközi ügyleteik ÁFA-vonatkozásait átláthassák, működésüket az adójogszabályoknak megfeleltetve tervezhessék.

A COVID-19 pandémia következtében a 2021. január 01-i hatálybalépés helyett csak július 1-től élnek az új szabályok.Ez azt jelenti, hogy minden piaci szereplőnek 6 hónappal több idő jut(ott) a felkészülésre.

A cél az, hogy kiegyenlítsék az esélyeket azon vállalkozások számára, akik szeretnének külföldre is terjeszkedni, és elsődlegesen online értékesítenek. Szeretnék elősegíteni, hogy az ÁFÁ-hoz kapcsolódó kötelezettségek teljesítése egyszerűbbé váljon, és megszüntessék  az alacsonyabb adókulcsú országok versenyelőnyét a nemzetközi piacon. 

Már 2015-ben elkezdődött a változtatások bevezetése, elsősorban a fogyasztók számára nyújtott elektronikus szolgáltatásokkal kapcsolatosan. A 2. intézkedéscsomagot 2017-ben vezették be az áruk távértékesítésére, valamint a végfogyasztók számára nyújtott bármilyen EU-n belüli, de határon átnyúló szolgáltatásokra vonatkozóan. Ez utóbbi intézkedések, más nevén az „ÁFA – e-kereskedelmi csomagok” fognak életbe lépni most, 2021. július 1-jén.

Nézzük meg egy picit részletesebben:

Mini Egyablakos Ügyintézés (MOSS):

Az Európai Unióban 2015 óta létezik a MOSS. Ez egy egyszerűsített rendszer, amit a végfelhasználóknak (B2C – Business to Consumer) történő távközlési, televíziós közvetítési és elektronikus szolgáltatások után történő ÁFA megállapítására és befizetésére használnak. Ennek sikerességén felbuzdulva ki fogják bővíteni és OSS néven Egyablakos rendszerré fogják alakítani.

Lehetőség lesz rá, hogy egy adott webáruház csak a saját országában adjon be bevallást a más EU-s országokba történt értékesítésekről, országonkénti lebontásban. Ezzel megszűnik az ÁFA- regisztráció más tagországokba, sőt bevallást sem kell beadni oda. Helyette az értékesítő tagállamának adóhatósága továbbítja majd a bevallás adatait és a befizetett ÁFA összegét a többi EU-s tagállamnak. A tervek szerint április 1-jétől már lehet regisztrálni az új rendszerbe.

ÁFA – e-kereskedelmi csomag:

Ez a Digitális Egységes Piaci Stratégia egyik alappillére.

  • 2017. december 5.: az Európa Tanács bevezeti az ÁFA elektronikus kereskedelmi csomagot.
  • 2019. november 21.: a Tanács hatályba lépteti az ÁFA elektronikus kereskedelmi csomag végrehajtási intézkedéseit. A KKV-k ÁFA-kötelezettségeinek egyszerűsítésére két küszöb is bevezetésre került. 
  • 10 000 EUR árbevételi határ az EU-n belüli, de határokon átnyúló TBE- (Telecommunications, Broadcasting & Electronic Services), azaz távközlési, televíziós és rádiós közvetítési és elektronikus szolgáltatásokra. A 10 000 EUR-t meg nem haladó TBE-szolgáltatásokra továbbra is a szolgáltató (szállító) tagállamának ÁFA-szabályai az irányadók. 
  • 100 000 EUR éves árbevételi küszöbig a szolgáltató (eladó) már csak egy bizonylatot köteles megőrizni (a korábbi kettő helyett) az ügyfél (vevő) tagállamának igazolása/azonosítása érdekében. Számlázáskor az ügyfél (vevő) tagállamában hatályos szabályok helyett az szolgáltató (eladó) azonosított EU-országának a szabályait kell figyelembe venni.

Azon vállalkozásokra, melyeket nem az Európai Unióban alapítottak, ellenben rendelkeznek EU-s adószámmal (EU-s ÁFA-nyilvántartást vezetnek) pl. valamilyen alkalmi ügylet miatt, az Unión kívüli szabályok alkalmazhatók.

  • 2020. február 12.: az Európai Bizottság bevezeti az EU 2020/194. számú Bizottsági Végrehajtási Rendeletet, amely az ÁFA Egyablakos rendszer működési feltételeit határozza meg.
  • 2021. július 1.: Az ÁFA e-kereskedelmi csomag bevezetése.

Az elektronikus interfészeket (piactereket, platformokat) működtető vállalkozásoknak bizonyos esetekben az EU-ban, az ügyfelek (vevők) számára történő áruértékesítések után, ÁFA-beszedési és fizetési kötelezettségük lesz. Lényegében az eladó az adott terméket a platformnak adja el, a platform pedig a vevőnek fog értékesíteni.

TBE szolgáltatások

A nem-EU adóalanyok által nyújtott TBE-szolgáltatásokra vonatkozó, nem-uniós szabályozások alkalmazását a határokon átnyúló szolgáltatások összes típusára ki fogják terjeszteni.

A TBE-szolgáltatások EU-n belüli lebonyolítására vonatkozó Uniós szabályokat ki fogják terjeszteni a B2C-szolgáltatások valamennyi típusára, az EU-n belüli távkereskedelemre, és bizonyos elektronikus interfészek által lehetővé tett hazai szolgáltatásokra is. Az EU-n belüli távkereskedelem kiterjesztése együtt jár a korábbi küszöbértékek eltörlésével is, valamint azon szabállyal is, hogy a rendeltetési hely szabályait alkalmazzák az ÁFÁ-ra vonatkozóan.

Új import szabályok

Erről van egy külön cikk a Minneren. 2021. július 1-jétől a 22 eurónál kisebb értékű, harmadik országból érkező küldemények áfamentessége megszűnik, ezekre az árukra vámáru nyilatkozatot kell benyújtani. Ettől az időponttól az áfafizetés a 150 eurónál kisebb értékű küldemények importjánál egységesen kötelező lesz, a vámmentesség azonban megmarad (kivéve az alkoholtartalmú termékeket, a
parfümöket és a kölnivizeket, továbbá a dohányt és dohánytermékeket, melyek továbbra sem vámmentesek). Az adminisztráció csökkentése miatt új és egyszerűbb árunyilatkozat-típusokat vezet be.

További részletek az új vámszabályról: 2021-től vége a 22 euró alatti áfamentességnek. Például a kínai rendeléseknél és még vámkezelés…

Külföldi terjeszkedés, biztos alapok adózásban is

Amennyiben a cikk felkeltette az érdeklődésed a külföldi terjeszkedés iránt, akkor a cikkben segítséget nyújtó Első Magyar Könyvelő és Pályázatíró Kft nemzetközi adótanácsadást is végez, a piacra lépésben pedig az Everigo csapata tud neked segíteni. Tedd meg az első lépést, hogy te is sikeres lehess a nemzetközi piacon!

Az online vásárlások megtöbbszöröződésének köszönhetően ma már sokkal egyszerűbb a külföldi terjeszkedés a vállalkozások, webáruházak számára! Az online világ előtérbe kerülése által pedig szinte bármely országban jelen lehetsz a webáruházaddal, vállalkozásoddal! Külföldi terjeszkedéssel kapcsolatban vedd igénybe az Everigo ingyenes konzultációját: https://everigo.eu/kapcsolat/

További forrás: ec.europa.eu/
Fotó:  Kelly Sikkema / Unsplash

Mándó Milán
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 9 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!