10 ok, amiért számodra is jó választás a befektetési alap

Mi is a befektetési alap? A befektetők a kisebb (pár százezer forint értékben) és nagyobb (milliós) összegeket egy portfólióba teszik, melynek kezelését szakemberek végzik. A portfólió kezelője dönti el mibe fektetnek, de erről előre tájékoztatja a befektetőket. Mi választhatjuk meg, mennyire kockázatos befektetési alapba fektetünk. De már alacsony kockázat mellett is évi 5-6% profitot szerezhetünk biztonságosan. De nézzük is meg a 10 okot, mert ebben szinte le is írtuk magának a befektetési alapnak az előnyeit.

1. Könnyen vásárolható/eladható
Szerencsére a legtöbb befektetési alap nyílt végű, így bármikor könnyen vehetünk, és ha szükségünk van a tőkénkre, könnyen el is tudjuk adni.

2. Könnyű váltani az alapok között
Az előző érvvel szorosan összefügg, ha úgy gondoljuk, hogy egy másik befektetési alap jobb profitot hozhat, akkor hamar tudunk váltani.

3. Kisebb összeggel is részt tudunk így venni a részvény, kötvény, árutőzsdei befektetésekben
Ahhoz, hogy valaki tőzsdén spekuláljon, rendelkeznie kell több milliós tőkével, de legalább 1-2 millióval. Ezzel szemben a befektetési alap egy jobb konstrukciót ad, így kisebb tőkével is befektethetünk.

4. Szakemberek foglalkoznak a pénzünkkel
Nem nekünk kell figyelni az árfolyamokat, gazdasági folyamatokat, hanem erre szakembereket bízunk meg. A befektetési alap portfólió kezelői profin végzik a munkájukat.

5. Hozam lehetőség
Az alacsony bankbetéthez képest nagyobb hozammal kecsegtetnek a befektetési alapok, akár évi 10-30%-os hozamot is kaphatunk a tőkénkre.

6. Kockázat kezelés
A befektetési alapnak van kockázata, tehát veszíthetünk is rajta. A kockázat mérsékléséről a portfólió kezelők gondoskodnak, és szakértelmükkel vigyáznak, hogy ne kerüljünk nagyobb veszteségbe.

7. Költségek könnyű nyomon követése
A befektetési alaphoz kell, hogy legyen egy értékpapír számlánk, ennek van egy számlavezetési díja. A legtöbb esetben ez havi 500-1000 Ft között mozog, de van ahol tőkével arányosan számolják. A befektetési alap vásárlása/eladása 1-2%-os költséget jelent tranzakciónként.

8. Nincs stressz
Persze, így is izgulsz a tőkéd miatt, de lényesen kevesebb stresszt okoz, mint az amikor saját magad részvényezel, vagy devizázol…

9. BEVA védelem
Ha valamiért fizetésképtelen lenne a befektetési szolgáltatód (ahol az értékpapír számlád van), akkor a Befektető-Védelmi Alap fog kártalanítani. Sőt még a hozamunkról sem kell lemondanunk. (Erről még később írni fogunk, ezért is érdemes visszanézned).

10. Online is vásárolhatunk befektetési jegyeket
Szerencsére már lehet online is válogatni a befektetési alapok között, és bármikor válthatunk, sokszor kedvezőbb költségekkel, mintha a bankfiókban, vagy a befektetési cégnél tennénk meg.

Fontos! Ne olyan befektetési alapban gondolkodj csak, ami előző évben 10-20%-ot hozamot hozott. Ez egy nagy hiba a befektetőknél, mert nem biztos, hogy most is annyit fog hozni, ezt meg kell vizsgálni jobban. És még azt is jegyezd meg, hogy ha ebben az évben az alapod 4-5%-ot hozott, vagy éppen 0-1%-ot, akkor nem biztos, hogy jó választás átváltani olyanra, ami ugyanabban az időben nagyobb hozamot hozott. Türelem! Jegyezd meg! A legtöbb befektető azért nem tud olyan hozamot elérni, mint amiket a befektetési alapok melletti hozam rublikában lát, mert nem tartják sokáig az alapot.

Ehhez kapcsolódó tartalom:
Miért emelkednek hosszú távon a részvényindexek?

Olvasd el az 2016-os Online Tőzsde Expo további cikkeit is a Minneren: Kattints ide!

 

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)