1,35% az alapkamat? Pörög a gazdaság Hölgyeim és Uraim!?

A kamatdöntésről alul olvashatsz. Először jöjjön egy ki bevezető. Nem mehetünk el a csökkentés ténye mellett. Hiába alacsony az alapkamat külföldön, akkor is a jelenlegi gazdasági környezet az ilyen alacsony alapkamatot nem tenné lehetővé. Az is érdekes, hogy míg az USA a kamat emelését tervezi, mi csökkentjük. Ebből az lesz majd, hogy hirtelen fel kell emelnünk. A következő részt pedig az Equilor Befektetési Zrt. készítette:

Az elemzői várakozásoktól eltérően a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa 15 bázisponttal csökkentette a jegybanki alapkamatot, így az most 1,35%-on áll.

Az MNB kedden délelőtt jelezte, hogy Matolcsy György jegybankelnök 14:30-kor sajtótájékoztatót tart. Mivel ilyen eseményt csak nagyobb horderejű bejelentések esetén szoktak összehívni; a befektetők arra rendezkedtek be, hogy a mai volt az utolsó lépés a márciusban újraindult kamatvágási ciklusban.

A monetáris lazítási ciklus végét a hazai inflációs mutatókban kibontakozó emelkedés, illetve kisebb részben a 1,50%-os lengyel alapkamathoz mért diszkont indokolhatta a grémium részéről

  1. júliusban az MNB a konszenzusban szereplő 10 bázispont helyett 20 bázisponttal csökkentette az alapkamatot (2,10%-ra) és a maihoz hasonló módon sajtótájékoztató keretében jelentette be a monetáris lazítási ciklus szüneteltetését. A jegybank idén márciusban indította újra a kamatvágási ciklust, ami várakozásunk szerint a mai döntéssel ért véget.

Milyen kamatszintet vártak a befektetők?

A kamatdöntés napját megelőzően stagnáltak a kamatcsökkentési várakozások, a pénzpiaci termékek árazása alapján (3×6 FRA) a befektetők 1,30% körüli mélyponttal számoltak az MNB alapkamat kapcsán.

Forrás: Equilor
Fotó: MNB, Equilor, Bloomberg

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!