KezdőlapTőzsde20%-ot esett a Facebook részvény egy nap alatt. Tényleg buktak 120 milliárd...

20%-ot esett a Facebook részvény egy nap alatt. Tényleg buktak 120 milliárd dollárt?

-

120 milliárd dollárral csökkent a Facebook piaci kapitalizációja, miután 20%-ot esett egy napon belül a részvény árfolyama. Támadják is rendesen a Facebookot, sokan már-már hanyatlásról beszélnek. Végül is csak az internetezők 57%-a használja. Visszatérve a Facebookra és a részvényére. Miért esett a részvény, holott növekedett a bevétel, a nyereség, sőt még a felhasználók száma is? És tényleg bukott 120 milliárd dollárt a Facebook?

Aktív felhasználók száma – Európa <3 GDPR

A Facebookot 2 milliárd 234 millió felhasználó használja havi szinten. Egy térségben csökkent az aktív felhasználók száma, ez pedig Európa. Az alábbi ábrán látod, hogy 377 millió felhasználóról 376 millióra csökkent (utolsó két oszlop). Az elemzők szerint ez még csökkenhet. Szinte mindenki egybehangzó véleménye alapján a GDPR miatt van, vagyis az EU-s adatvédelmi rendelet május 25-i alkalmazását követően csappant meg a felhasználók száma. A zuhanás ezért is volt olyan nagy, mert még várható további csökkenés. Érdemes figyelni az USA piacát is, ott megállt a növekedés.

Facebook aktív felhasználók száma – Forrás: FB

Lassul a Facebook – közel a maximum

Nem nehéz kitalálni, hogy egyszer eléri a növekedése határát a közösségi oldal. Most a Föld internetezőinek 57%-a használja a Facebookot. Zuckerbergék lassuló bevétel- (!!!) és felhasználói szám növekedésre számítanak a közeljövőben. Ez az információ nem tetszett az embereknek, befektetőknek és visszaküldték a részvényt arra a szintre, ahol az adatvédelmi botrányok idején volt.

Vagyis azt jelenti, hogy senki nem akart vásárolni a részvényből, és ez árfolyam addig az árig csökkent, amikor már végre valaki vásárolt, mert eladók voltak már feljebb lévő szinteken is. Ez a 176 dollár volt, itt találkoztak először az eladók és a vevők. 

Egyébként egy érdekes információ, a cég profit marginja 39-45% között mozog, ami nem rossz. Igaz? Minden 1 dollár bevételből 0,39 dollár profit.

Facebook bevételei negyedévente

Semmi gond a a január-márciusi adattal, hiszen szezonálisan mindig visszaesik, mert a karácsony ideje alatt többet költenek a cégek reklámra, ezért azt az első negyedévben visszafogják!

Mi ez a 120 milliárd dollár értékvesztés, amitől harsog a média?

Egy cég piaci kapitalizációját úgy számolják ki, hogy az aktuális részvény árát megszorozzák az összes részvény darabszámával. Így kijön a piaci kapitalizáció. Ami most 503 milliárd dollár a Facebook esetében, az az előtte való nap 623 milliárd dollár volt? Ennyit veszített tényleg? Nem! Amilyen áron kereskedés történik a tőzsdén a részvénnyel, az az ár határozza meg aktuálisan az árfolyamot. Az aktuális ár csak azt érinti, aki éppen elad vagy vásárol abban a pillanatban. Ha minden részvényes eladta volna a részvényét 218 dollárért a FB-nak még előtte való nap, na akkor bukott volna a cég ekkora összeget.
Akkor ki bukott? A válasz egyszerű: aki 177 dollár és 218 dollár között vásárolt FB részvényt és (!) eladta azt 176 dollárnál.

Így néz ki most az árfolyam

Lehet, hogy furcsán hangzik, de ez egy egészséges korrekció volt. Ezt az is bizonyítja, hogy az árfolyam a nyitás után már nem zuhant tovább. A Facebooknak jobban rá kell koncentrálnia az európai piacra, de még pánikolni nem kell. Elég sok új területen mozgolódik a FB (például virtuális és kiterjesztett valóság, hardver piac). Bár minden cég ilyen jól prosperálna, mint a FB.  Én részvényesként nem érzem úgy, hogy el kellene adnom a részvényeimet, sőt ez számomra egy jó vételi lehetőség. 210 dolláron nem vásároltam volna, viszont most 176 dollárnál egy jó vétel.

Hogyan döntsd el, hogy mikor szállj be egy-egy részvénybe?

Egyrészt ebben segít az adott brókercégnél a kapcsolattartód, a brókered. Lehet tőle kérdezni, megvitatni a részvényeket. Segíteni fog benne. Továbbá a brókercégek folyamatosan adnak ki elemzéseket, hogy mibe érdemes éppen fektetni. Másik megoldás, hogy a segítség mellé saját magad is kutatómunkát végzel, és így könnyebben meg is érted, hogy a bróker miről beszél. Ebben segít a MinnerAkadémia videós tőzsde oktatása. Videókon keresztül megtanítalak a tőzsde, a részvénykereskedelem és a devizakereskedelem mikéntjére. Vagyis az oktatás után tudni fogod, hogy: mikor, miért és mibe fektess. Kattints ide, és kerülj te is a tanítványok közé!

Ki írta ezeket a tippeket? Mándó Milán vagyok. Több mint 10 éve foglalkozom tőzsdével, részvénykereskedelemmel. A Minner tőzsde rovatában már 4 éve olvashatod az elemzéseimet, melyekkel évről-évre kétszámjegyű hozamot érhettél el. Legutóbb pedig azért figyeltek fel rám a hazai befektetők, mert a tőzsde oktatásomban szereplő devizastratégiát alkalmazva 5 hónap alatt megnégyszereztem a betett tőkét.

Forrás: Facebook/Investor,
KözösségiKalandozások

 

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartsam a lelkesedésed! 7 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások működését fejlesztem, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek