28 éve volt az 1987-es tőzsde krach? Mi történt azóta?

1987. október 19-én volt a fekete hétfő (Black Monday) a tőzsde történelmébe. Akkor egy nap leforgása alatt 23%-ot zuhant a Dow Jones amerikai tőzsde index, magával rántva a többi tőzsdét is. Volt pánik, eladás… minden, ami tőzsde pánik idején szokott lenni. Azt aláírom, hogy bármikor lehetséges egy hasonló eset, és akár 20%-ot zuhanhatnak egy nap alatt a részvények. Kutatók, statisztikusok szerint 100 évente lehet hasonló, de nem is ez érdekel engem. Mi történ a pánik utáni 28 évben?

Az árfolyamok szépen lassan új csúcsokat döntögettek, és minden helyére állt (2 év alatt). A Dow Jones azóta (28 év alatt) a krach után 1700 pontról (krach után) 17000 pont fölé tudott menni. Ez így is éves 32% hozamnak felel meg!  Hogy lehetséges ez? Emlékszel erre az írásomra?: Miért emelkednek hosszútávon a részvényindexek? Nos ez az írásomban bent van minden, amit tudnod kell a tőzsdeindexekről (röviden tömören). A Dow Jones azóta az 1700 pontra zuhanás után most 17 000 pont felett tartózkodik. Ez így is éves 32% hozamnak felel meg! Közben persze új részvények kerültek bele, illetve távoztak is részvények…

Miért emelkednek hosszútávon a részvényindexek?
Azért, mert összetételük folyamatosan változik, és mindig a legjobban teljesítő részvények szerepelnek benne. Ezek a stabil cégek folyamatosan hozzák a bevétel és nyereség várakozást. Ettől még a nagyobb recessziókat ezek a cégek is megérzik, így az indexek is. De ennél jobb portfóliót nehéz összeállítani.

Évi 99% hozam!
Még egy megjegyzés 1989 végére a nagy zuhanást az árfolyam le is küzdötte, és új csúcson járt.  Egy példa, ha akkor vettél volna Procter&Gamble, vagy Coca-Cola részvényt, akkor évi 99%-os átlaghozamod lett volna (28 év alatt)! Évi 99% hozam!!!. Ezek a cégek akkor is stabil cégek voltak. Érted már miről beszélek, amikor nagy cégekről írok a tőzsde rovatban? Most a Facebook és a Google az új Procter és Coca-Cola. Illetve az Appleben is van potenciál.

600px-Black_Monday_Dow_Jones

fotó, chart: wikipédia
The New York Times

 

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!