3 ok a forint gyengülése és 1 ok az erősödése mellett

A forint megrekedt a 310-es árfolyamszinten az euróval szemben. Nagyon rossz helyzetben van jelenleg az árfolyam, mivel inkább gyengülhet az elkövetkező időszakban a forint, mint erősödhet.  Vegyük sorra, mik azok az okok, amiért a két irányba elmozdulhat:

Forint gyengülés (akár 320-as euró is lehet):

  • alacsony alap kamat miatt a külföldi befektetők nem tartják forintban a pénzüket. Olyan országok devizáját választják, mint Új-Zéland,  vagy Ausztrália, ahol még így is 2,5% az alapkamat, és még erős gazdaságot is magukénak tudhatnak
  • a további alapkamat csökkentés tovább gyengíti a forintot
  • Ukrajna az összeomlás szélén, ez is kihathat a forintra. Sok külföldi befektető egy kalap alá veszi ezt a régiót.

Forint erősödés (300-as szint környékére):

  • Az alapkamat növelése. Ez se okozna nagyobb erősödést. Ahhoz, hogy a külföldi befektetőket motiváljuk, ahhoz a gazdaságnak is jobb eredményt kell elérnie

 

Az alábbi ábrán láthatjuk, hogy az elmúlt hónapban a forint gyengült egyedül a feltörekvő piaci devizák közül az euróval szemben. Ez az ábra is elgondolkodtató, és ez is arra sarkalhatja az embereket, érdemes euróban tartani a megtakarításainkat.

forint_febr

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!