3 ok a forint gyengülése és 1 ok az erősödése mellett

A forint megrekedt a 310-es árfolyamszinten az euróval szemben. Nagyon rossz helyzetben van jelenleg az árfolyam, mivel inkább gyengülhet az elkövetkező időszakban a forint, mint erősödhet.  Vegyük sorra, mik azok az okok, amiért a két irányba elmozdulhat:

Forint gyengülés (akár 320-as euró is lehet):

  • alacsony alap kamat miatt a külföldi befektetők nem tartják forintban a pénzüket. Olyan országok devizáját választják, mint Új-Zéland,  vagy Ausztrália, ahol még így is 2,5% az alapkamat, és még erős gazdaságot is magukénak tudhatnak
  • a további alapkamat csökkentés tovább gyengíti a forintot
  • Ukrajna az összeomlás szélén, ez is kihathat a forintra. Sok külföldi befektető egy kalap alá veszi ezt a régiót.

Forint erősödés (300-as szint környékére):

  • Az alapkamat növelése. Ez se okozna nagyobb erősödést. Ahhoz, hogy a külföldi befektetőket motiváljuk, ahhoz a gazdaságnak is jobb eredményt kell elérnie

 

Az alábbi ábrán láthatjuk, hogy az elmúlt hónapban a forint gyengült egyedül a feltörekvő piaci devizák közül az euróval szemben. Ez az ábra is elgondolkodtató, és ez is arra sarkalhatja az embereket, érdemes euróban tartani a megtakarításainkat.

forint_febr

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!