5 dolog, amit most tudnod kell a BMW -ről

Összegyűjtöttem néhány érdekes és fontos dolgot, amit érdemes tudnod az egyik legnagyobb autómárkáról.

1.  A logó

Mindenki ismeri a bajorok kék-fehér logóját. Azt azonban kevesen tudják, miért is így néz ki. A GTC.news cikkéből kiderül, hogy a BMW repülőmotor-gyártással kezdte meg történetét. A négybe osztott logó a forgó légcsavart hivatott szimbolizálni. Érdekes ezt látni prémium autók orrán, nem igaz? Ám bizonyos források szerint ennek nincs semmi alapja, mindössze Bayern tartományi színeit hivatott visszaadni. De a repülős verzió jobb.

2.  A különválás, és egy új cég létrejötte

Miután Camillo Castiglioni, addigi főrészvényes, 1922-ben elhagyta az eredeti céget, magával vitte a BMW márkanevet is. De ami hátramaradt, azt sem kellett félteni. Ugyanis abból jött létre az a vállalat, ami ma Knorr-Bremseként működik és fékrendszereket gyárt, főleg haszongépjárműveknek. Külön pikáns részlet, hogy a cég hazai üzeme a kecskeméti Mercedes-Benz gyár tőszomszédságában áll.

3. Repülőből autó

Bár a BMW repülőgép-motorok gyártásával kezdte, átálltak a motorkerékpárok és autók gyártására. Miért? Azért, mert az I. világháborút lezáró békék megtiltották a németeknek a hadigépek gyártását. Így a vállalatnak át kellett állnia egy olyan szegmensre, amihez megvolt a szaktudás, de nem kellett miatta tartaniuk a nemzetközi haragtól.

4. Majdnem megvette a Mercedes

Volt olyan idő, amikor a BMW-t majdnem felvásárolta a Daimler-Benz konszern. 1959-ben a BMW részvénytőkéjének a fele a Deutsche Bank tulajdonában volt, a vállalat nem volt igazán sikeres, de a banki képviselők hasznot akartak hajtani. Ezért előadták, hogy adják el a márkát a stuttgartiaknak. Némi könyvelési csűrcsavar után azonban ez meghiúsult, ma pedig már egymás konkurenciái.

5. A tőzsdén forognak a részvényei, te is lehetsz BMW tulajdonos

Nem véletlenül írtam most a BMW-ről. Május 18-án 4 eurós osztalékot fizetnek minden részvényük után. Most még ki lehet ezt használni, de utána sem érdemes elengedni! Az elmúlt években ugyanis folyamatosan emelkedett az osztalék összege:

  • 2013-ban €2,5;
  • 2014-ben €2,6;
  • 2015-ben €2,9;
  • 2016-ban €3,2;
  • 2017-ben pedig €3,5 volt.

A vállalat felszálló ágban van. Az árfolyamát a Volkswagen dízelbotránya szintén berántotta, de jóval gyorsabban felállt, és emelkedő trendbe lépett, mint a VW. A növekvő osztalékfizetés jelzi a befektetőknek, hogy a cég várakozásai pozitívak, és a profitot eljuttatják a részvényeseknek.

További cikkeket olvasnál a BMW részvényéről, a közelgő osztalékáról? Nézz fel a GTC.news oldalra, ahol követni tudod az ezzel és más részvényekkel kapcsolatos fontosabb híreket.

Kipróbált módszereket mutatunk be videókon keresztül. Ha ennyi mindent kapsz ingyen a Minneren, képzeld milyen izgalmas anyagok vannak a fizetős képzésekben! Nézd meg legújabb anyagainkat a MinnerAkadémián! Kattints ide!
Avatar
Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Ezen nagyot mosolyogtam, tényleg zseniális húzás! 1 eurót fektettek cégekbe egészen alacsony részesedésért cserébe, 500 startupba fektetett így be a Unicor VC kockázati tőke társaság. Viszont ezzel elérte, hogy többször is egy lapon említsék őket nagyobb tőketársaságokkal, mert ezek a média egyébként is szeret írni, főleg ha unikornisok (gigantikus startup) lettek adott cégekből. És felsorolják kik is nyertek az üzleten.

A Unicor VC-től nem lehet azt a tényt elvenni, hogy olyan vállalatokba fektet, amelyek rövid időn belül 1 milliárd euróst értékelést érnek el. A Top kockázati tőkebefektetők között említik a céget mindig. Ez megnyitotta a kaput nekik már több helyen is.

Imádom az ilyet! És most ez többszörös hatású volt, mert márkaépítést is sikerült elérniük, nem csak figyelmet kapniuk.

Gerillamarketingről itt olvashatsz, sőt podcast is egyben: Emlékszel a Minner wifis gerillamarketingjére? És a kávésra? Gerillamarketing példák [podcast]

Forrás: Haszon

MinnerInstant

Ahogy már tavaly felreppent a hír, a cég megváltoztatja a nevét. Főleg a politikai korrektség miatt. Ezt írják oldalukon:

Meghallgattunk. És tanultunk. Bár ez soha nem állt szándékunkban, megértjük, hogy a csomagoláson szereplő ember képe szolgasághoz kapcsolódó képeket idéz, és azt is, hogy az Egyesült Államokban az “Uncle” szó bizonyos időkben fekete emberekre utaló pejoratív kifejezésként élt. A nevünket Ben’s OriginalTM -ra cseréljük, és többé nem szerepeltetjük a képet a csomagolásunkon, hogy még befogadóbbá tegyük a márkánk arculatát.

Továbbiak erről a témáról A politikai korrektség akkor is érték, ha beleszól a vállalkozásunk életébe?

MinnerInstant

Most a pandémia alatt sokan csinálják, pedig nem szabályos, és nem felel meg az írásbeliség szabályának az e-mailben elküldött, majd aláírt és bescannelt szerződés. Persze keveset találkozunk ilyen bírósági üggyel, vagy nem érint minket, kisebb KKV-kat.

Megoldás lehet, ha áttérsz online, e-szerződésre, e-aláírásra. Körbejártuk és bemutattuk a témát: Így működik az online szerződés, aláírás. E-szerződéskötés útmutató

MinnerInstant

Nem rendelnék a nyár környékén! Július 1-től már vámoltatni kell a 22 euró alatti rendeléseket is. Kb. 40 millió csomag érkezik így harmadik országból melyek 3/4-e 22 euró alatti csomag. Persze pont azért is hozták be a szabályt, mert lehetséges nem is annyi a csomag értéke, mint amennyi rá van írva. Nos nincs még álláshirdetési dömping a postánál vámügyintézésre, vagy logisztikai munkásra. Pedig ennyi csomagot végigvinni, nem lesz egyszerű, főleg a vevőnek is be kell kapcsolódnia a vámeljárásba, ahogy azt nagyobb értékű rendeléseknél megszoktuk.

Erről cikk: 2021-től vége a 22 euró alatti áfamentességnek. Például a kínai rendeléseknél és még vámkezelés…

Forrás: MTI


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

További friss cikkek