KezdőlapTőzsdeOnlineTőzsdeExpo50-300%-ot hozó tőzsde robotok, kezelt számlák? Tegyük tisztába a dolgokat! Ne hagyd,...

50-300%-ot hozó tőzsde robotok, kezelt számlák? Tegyük tisztába a dolgokat! Ne hagyd, hogy elámítsanak!

-

Milyen csábító az, amikor több száz százalékos hozamokról olvasunk egy-egy ajánlatban. A forex (devizapiac) népszerűsége miatt meg is nőttek az ilyen ajánlatok. Legutóbb például egy MLM-ben működő kezelt számla hasalt el, és a befektetők nem is értik, miért veszítették el a tőkéjük 70-90%-át, holott előtte több száz százalékos hozamot realizáltak (ezt is bukták). A nagy hozamok természetes, hogy elveszik az ember eszét, és mohóvá válik, nem látja az esetleges simlisséget. Ezért jött létre ez a cikk, hogy picit tisztába tegyük az ehhez kapcsolódó dolgokat. Mit kérdezz, mit kell tudni a robotokról?

  • Látod fenn a kiemelt képet? Nos, ilyen álom hozamgörbe nincs. Felejtsd el!
  • A kezelt számlákkal vigyázz, az még nem robot kereskedés. Ott valaki a háttérben kezeli a te pénzed, robottal, vagy saját kézzel.
  • A robot azt jelenti, hogy hozzá kapcsolódik a kereskedési számládhoz, programodhoz, és meghatározott jelek után nyitja/zárja a pozíciókat. Sok robotnál viszont kell az emberi tényező is, sőt ez elkerülhetetlen, mert pl. nagyobb hír esetén érdemes leállítani. Pl. BREXIT esetén. Tehát ezt kérdezd meg, mikor kell beavatkozni saját magunk. Ha azt mondja, nem kell, akkor picit sántít a dolog.
  • Amikor valaki azt mondja neked, hogy martingale robotja van, akkor fojtsd bele a szót, és mondd, hogy nem érdekel. A martingale stratégiáról lehet, hogy hallottál már, a lényege a duplázós módszer. Ne alkalmazd! Nagyon kockázatos, és amelyik robot ezt használja, hamar lenullázza a számlát.
  • Kérdezősködj, ki áll a robot fejlesztése mögött, mióta kereskedik… Ez azért fontos, mert a robot attól, hogy maga köti a pozíciókat, a fejlesztő kereskedési stratégiája van mögötte.
  • Járd körbe, hogy melyik brókercégnél működik, milyen spread/költség mellett. Ez eltérő lehet, mivel valamelyik cég nagyobb spreaddel, költséggel dolgozik, ami akár a profitot is elviheti.
  • A legtöbb robot úgy működik, hogy egy ún. VPS szerveren (távoli gép) fut egy kereskedési szoftver (Metatrader4) és ezen fut a program, a robot, így nem kell otthon bekapcsolva lennie a gépednek. Nos erről is kérdezősködj, jó-e a magyar szerver, milyen internetkapcsolat kell (VPS-nél, milyen közel legyen a szerver a brókercéghez…). Ezek mind számítanak, főleg a pozíció nyitási/zárási ideje miatt.
  • Nézd meg a statisztikában, mennyi volt az átlag nyerő/vesztő pozíció. Ez azért fontos, mert a te szempontodból sem mindegy mennyi veszteséget bírsz ki. Ezért nézd mennyi volt az egymás utáni sorozatos vesztes pozíciók száma, ennek mértéke.
  • És el is felejtettem, kérdezd meg, mivel kereskednek, mikor, és akár azt is, hogy milyen stratégia alapján.

Érdemes ránézned Várkuti Géza robotjaira. Nála így tudod is, hogy ki van a robot megalkotása mögött. Várkuti most is aktív kereskedő, sőt szemináriumokat tart, illetve vállal mentorálást is. A hónap végén lesz egy szemináriuma Budapesten, élő kereskedés is lesz rajta:
Szeptember 30. Péntek 9-17 óráig
Budapest Vendel konferenciaközpont
Itt tudsz jelentkezni!

Olvasd el az 2016-os Online Tőzsde Expo további cikkeit is a Minneren: Kattintsi ide!

Fotó: pix8.net

 

Üzleti képzések - Tudásrészvény

Fektess a tudásba a MinnerAkadémia üzleti képzésein keresztül! Azonnal használható tudást adunk a kezedbe videókon és letölthető útmutatókon keresztül. Megnézed és használod. És így lesz a tudásból profit.

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek