A koronavírus gazdasági hatásai, 2020-as válság

Gazdasági válság 2020

Már most látni, itt a 2020-as válság. A vállalkozások teljesen leálltak a koronavírus okozta korlátozások miatt. Ez egy reálgazdasági válság. Érintettünk több témát is: gazdaság helyzet, intézkedések, munkaerőpiac, vállalkozások, ingatlan, és természetesen a tőzsdét is.  A Budapest Business Club BGE-PSZK meghívott egy élő adásba, ahol ezeket a témákat boncolgattuk. Beágyazom ide az élő adás felvételét, alatta pedig a podcast, hogy meg tudd hallgatni, és egy kis vázlatot is készítek ezek alatt.

A videó (a 15-perces visszaszámlálót ugord át):

A podcast:

(Vagy Spotify-on, vagy Apple Podcast-ban)

A vázlat

Mennyi embert érint azokban a szektorokban, amit elsőként érintett a járvány? (Forrás: Opten)

  • A három turisztikai ágazatban a vendéglátásban működik a legtöbb cég és egyéni vállalkozás. Összesen több mint 31 ezer piaci szereplő működik az országban. Ebből a társas vállalkozások árbevétele 2018-ban meghaladta a 941 milliárd forintot és több mint 100 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak.
  • A különböző szálláshelyeket (hotelek, motelek, panziók, hostelek és kempingek) üzemeltető cégek száma 4400 körül van, melyhez hozzá jön még 1657 darab egyéni vállalkozás. A szálláshely üzemeltető cégek árbevétele 2018-ban a 430 milliárd forintot is meghaladta. A szektor társas vállalkozásaiban több mint 30 000 fő dolgozik jelenleg.
  • Az utazásközvetítéssel és utazásszervezéssel foglalkozó társas vállalkozások száma 1819 darab jelenleg, az ezzel a tevékenységgel foglalkozó egyéni vállalkozások száma pedig 1110. A szektor cégeinek árbevétele 2018-ban 345 milliárd forint volt.

Ezek csak azok a szektorok még, amik kicsit nehezebben fognak helyre állni a következő hónapokban. A teljes gazdaságot érinti a leállás. Elindultak az elbocsátások. Rengeteg szektorban a bevétel a 0-ra esett, közben kiadási oldalon jelentkeznek tételek.

Ez egy reálgazdasági válság.

Mivel reálgazdaságot kell új pályára tenni,vagyis inkább visszatenni az irányba, így a monetáris eszközök semmi sem érnek. Kormányzati intézkedések kellenek, mert a vállalkozók maguk nem tudják megoldani a jelenlegi helyzetet, egyszerűen tehetetlenek a leállt gazdaságban.

Kis türelem, mert 2 órás adásról van szó, írok még ide.. Ki kell belőle venni a lényeget. De ha nem bírod kivárni, akkor a Mandiner újságírója összefoglalta már helyettem, kattints ide!

Fotó: Envato

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!