Munkaerőpiac robotizálása

Szokták mondani, hogyha a munkádat le tudod írni, vagy néhány mondatban elmondani, akkor bizony pár év múlva könnyen robotizálható lesz, és akár el is tűnhet. Mindig megdöbbenve látom, amikor a közösségi oldalakon a foteltrollok a kétkezi munkát éltetik, és a tudás alapú munkákat szidják. Igen, jó dolog, ha az ember a kétkezi munkával keresheti a kenyerét, csak hamarosan nem az lesz a biztos munka. Én is szeretem a kézzel fogható termékeket, dolgokat, produktumot, de el kell fogadni a világ fejlődik és jönnek előtérbe a nem kétkezi produktumok. Nézd csak ezt az ábrát!

Egy friss OECD kutatás rávilágít arra, hogy Magyarországon alig van kereslet a magasabb képzett munkaerőre, míg a közepes és alacsonyra inkább. Az ábra jobb szélén keresd Magyarországot. Látható, hogy minél fejlettebb egy gazdaság, annál inkább a magasabb képzettségű munkaerőből van hiányuk, arra van kereslet. A munkaerőpiaci válság pont azokat az országokat érinti, ahol a közepes, vagy alacsony képzettségű munkaerőből van hiány. Egy gond van ezzel. Ezek azok a területek, melyek nagy része robotizálható.

És ez nem azt jelenti, hogy nálunk nincs hiány a magasabb képzettségű területeken. Egyszerűen a gazdaság kis részét adják az ilyen munkáltatók, ezért a fenti statisztikában nagyon alacsony szinten van.

Szinte minden szektorban élen jár (negatív értelemben) a hazai munkaerőhiány, betöltetlen állások terén.

Forrás: OECD 

Több száz millió a tét! Befektető kereső show döntő. Június 21. Ez nem egy unalmas üzleti rendezvény! Kattints ide!