A Richternek 5 milliárd forintjába kerültek a rossz árfolyammozgások

Mit szólnál ahhoz, hogy a profitod attól függne, hogy adott térségben hogyan alakul a helyi deviza árfolyama? A Richter olyan globális cég, mely ki van téve a devizaárfolyam mozgásoknak, így működési költségeire, bevételeire nap mint nap hatással van. Mennyire?

A cikk megjelenését az AKCENTA CZ támogatta, akik a legnagyobb közép-európai, átutalásokkal foglalkozó intézmény. Ügyfeleik között számos magyar KKV is megtalálható, akiknek elsősorban pénzváltásban, külföldi átutalásokban, valamint határidős ügyletekben segítenek.

A Richter növekedését az árfolyammozgások elfüstölték

A 2018-as évben a Richter árbevétele csökkent 1%-kal. Az árbevételre hatással volt a cég árfolyamkitettsége. A konszolidált árbevételét 5,5 milliárd forinttal csökkentették az árfolyammozgások, ami így 224 milliárd forint lett. 2,45%-os kitettséget jelent, ami a cég bevételeinek nagyobb mértékű csökkenését eredményezte. Ez a befektetőknek sem pozitív.

Az egyes termékek és piacok (más országok) árbevétel növekedése nem tudta ellensúlyozni a devizaárfolyam változások hatását. A vizsgált időszak árbevételére a legnagyobb hatást a RUB (rubel) és az USD árfolyamainak EUR-ral szemben bekövetkezett gyengülése okozta. A gyengülő RUB, USD, KZT és egyéb regionális devizák negatív hatást gyakoroltak oroszországi, ukrajnai és Egyéb FÁK régióbéli árbevételükre.
Na, de van ahol profitált is a cég! A konszolidált árbevételnél az árfolyamok ellene voltak, de a vevői és szállítói állomány, a devizakölcsönök és a devizabetétek fordulónapi deviza árfolyamokon történt átértékeléséből 5,7 milliárd forint nyeresége származott, ami főleg a  a rubel, a dollár és az euró időszak végi, forinthoz viszonyított felértékelődése okozta.

Persze a Richter nem fog devizázni, és az árfolyamnyereségre is hajtani. Láthatjuk, hogy még ilyen nagy cégnél is, ahol külön csapat foglalkozik a devizakitettséggel is elkerülhetetlen devizakockázat, amihez szükséges a megfelelő tervezés. Képzeld el, hogy mekkora veszteséget tudna számukra okozni, ha nem foglalkoznak vele!

Tervezd meg a devizakitettséged!

Amennyiben a cégednek vannak devizában költségei, bevételei érdemes konzultálni szakértővel. A könyvelőd nem biztos, hogy foglalkozni fog a devizakitettséggel, pedig egyre több ilyen tétel merül fel a cégnél.

Az Akcenta pedig ebben találta meg a piaci rést. Minden ügyfelének egyéni, személyre szabott megoldást nyújt a pénzváltások, valamint a külföldi átutalások és a határidős ügyletek területén.

Az utóbbi legfőbb előnye abban rejlik, hogy biztonságot ad; előre rögzített árfolyamon történik az utalás, amelyet egy, a jövőben meghatározott időpontban teljesít az Akcenta. Ezáltal a vállalat bebiztosítja magát az árfolyamok jövőbeli negatív alakulásával szemben. A forward ügyletekkel jelentős összegeket spórolhatnak ügyfeleik, ezeket pedig vállalkozásuk fejlesztésére fordíthatják.

A visszajelzések alapján a cégek nagyra értékelik gyorsaságukat, az általuk biztosított tökéletes védelmet és a rugalmas ügyfélközpontú gondolkodásukat.

Kapcsolódó cikkek: 

Forrás: Richter/Budapesti Értéktőzsde

2020-as vállalkozási ötletek szeptember 30-tól a Minner hírlevélben!

Iratkozz fel most! A hétfőnként kiküldött Minner hírlevélben az üzleti hírszemle mellett a 2020-as üzleti ötleteket, trendeket is első kézből olvashatod! Feliratkozás