A Richternek 5 milliárd forintjába kerültek a rossz árfolyammozgások

Mit szólnál ahhoz, ha a profitod attól függne, hogy az adott térségben hogyan alakul a helyi deviza árfolyama? A Richter olyan globális cég, mely ki van téve a deviza árfolyammozgásoknak, így ez a működési költségeire, bevételeire nap mint nap hatással van. Mennyire?

A cikk megjelenését az AKCENTA CZ támogatta, akik a legnagyobb közép-európai, átutalásokkal foglalkozó intézmény. Ügyfeleik között számos magyar KKV is megtalálható, akiknek elsősorban pénzváltásban, külföldi átutalásokban, valamint határidős ügyletekben segítenek.

A Richter növekedését az árfolyammozgások elfüstölték

A 2018-as évben a Richter árbevétele csökkent 1%-kal. Az árbevételre hatással volt a cég árfolyamkitettsége. A konszolidált árbevételét 5,5 milliárd forinttal csökkentették az árfolyammozgások, ami így 224 milliárd forint lett. 2,45%-os kitettséget jelent, ami a cég bevételeinek nagyobb mértékű csökkenését eredményezte. Ez a befektetőknek sem pozitív.

Az egyes termékek és piacok (más országok) árbevétel növekedése nem tudta ellensúlyozni a deviza árfolyam változásainak hatását. A vizsgált időszak árbevételére a legnagyobb hatást a RUB (rubel) és az USD árfolyamainak EUR-ral szemben bekövetkezett gyengülése okozta. A gyengülő RUB, USD, KZT és egyéb regionális devizák negatív hatást gyakoroltak oroszországi, ukrajnai és Egyéb FÁK régióbéli árbevételükre.
Na, de van, ahol profitált is a cég! A konszolidált árbevételnél az árfolyamok ellene voltak, de a vevői és szállítói állomány, a devizakölcsönök és a devizabetétek fordulónapi deviza árfolyamokon történt átértékeléséből 5,7 milliárd forint nyeresége származott, amit főleg a rubel, a dollár és az euró időszak végi, forinthoz viszonyított felértékelődése okozott.

Persze a Richter nem fog devizázni, és az árfolyamnyereségre is hajtani. Láthatjuk, hogy még ilyen nagy cégnél is, ahol külön csapat foglalkozik a devizakitettséggel, itt is elkerülhetetlen a devizakockázat, amihez szükséges a megfelelő tervezés. Képzeld el, hogy mekkora veszteséget tudna számukra okozni, ha nem foglalkoznának vele!

Tervezd meg a devizakitettséged!

Amennyiben a cégednek vannak devizában költségei, bevételei érdemes konzultálni szakértővel. A könyvelőd nem biztos, hogy foglalkozni fog a devizakitettséggel, pedig egyre több ilyen tétel merül fel a cégnél.

Az Akcenta pedig ebben találta meg a piaci rést. Minden ügyfelének egyéni, személyre szabott megoldást nyújt a pénzváltások, valamint a külföldi átutalások és a határidős ügyletek területén.

Az utóbbi legfőbb előnye abban rejlik, hogy biztonságot ad; előre rögzített árfolyamon történik az utalás, amelyet egy, a jövőben meghatározott időpontban teljesít az Akcenta. Ezáltal a vállalat bebiztosítja magát az árfolyamok jövőbeni negatív alakulásával szemben. A forward ügyletekkel jelentős összegeket spórolhatnak ügyfeleik, ezeket pedig vállalkozásuk fejlesztésére fordíthatják.

A visszajelzések alapján a cégek nagyra értékelik gyorsaságukat, az általuk biztosított tökéletes védelmet és a rugalmas ügyfélközpontú gondolkodásukat.

Kapcsolódó cikkek: 

Forrás: Richter/Budapesti Értéktőzsde

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!