A volt Buda Cash ügyfelek újra egy csődközeli cégnél vannak. Az NHB nagy bajban

Szegény ex-Buda Cash-es ügyfeleket még az ág is húzza! Már az elmúlt hónapokban kiderült, hogy a Növekedési Hitel Banknál (NHB) problémák vannak, és csődközeli állapotban van. Tudni kell, hogy az NHB vette át a Buda Cash ügyfél állományának 2/3-át. És mi történt most? Ismét stresszes időszakot élnek át. Több tízmilliárd forint megy a kukába, sőt ebből 10 milliárdot az OBA áll.

A Növekedési Hitel Bank csődje

Az MNB még tavaly decemberben vezetett be korlátozásokat a Matolcsy György MNB-elnök unokatestvére, Szemerey Tamás által vezetett banknál (7 millió forintnál többet nem lehetett kivenni 30 napon belül), illetve felügyeleti biztosokat nevezett ki. A Napi.hu értesülése szerint az MNB a korlátozásokat feloldotta, de szólt az OBA-nak, hogy készüljön a betétesek kártalanítására.
Mi történt? Hogy mehet egy bank csődbe?
Az NHB nem csak egy egyszerű bank, hanem van befektetési üzletága is. Na most nem is itt voltak gondok, hanem a hitelkihelyezésekkel. Ahogy egy korábbi index cikkben olvastam, most derült ki igazán, hogy miért nem érdemes olyanoknak (haveroknak) hiteleket osztogatni, akik nem hitelképesek. Egyszerűen elfogytak azok, akik a hiteleket törlesztették és napról-napra rosszabb helyzetbe került a bank.

A Napi.hu úgy tudja, hogy a mintegy 30 milliárd forintnyi befagyott pénzből csak 10-12 milliárd lehet jogosult az OBA kártalanítására, azaz a betétesek 18-20 milliárdot bukhatnak. Rosszul járhatott az őrző-védő Valton-Sec Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., mivel az Mfor.hu szerint a cégnek mintegy 4 milliárdja volt az NHB-számláján a kifizetési korlátozás bevezetésekor. Emellett egy másik jelentős kárvallott lehet a jegybanki alapítványok tulajdonában lévő Kecskeméti Duális Oktatási Zrt. (KEDO) is.

Buda Cash ügyfelek szívroham közeli állapotban

Még decemberbe nyugtatta az ügyfeleket az NHB, hogy a befektetési üzletágat külön kezeli. Ez megnyugtató, de a következő hónapokban derül ki, hogy tényleg így van-e. Mindenesetre a sok Buda Cash károsult december óta nem lehet nyugodt. Köztük magánszemélyek, cégek, önkormányzatok. Ha betétjük is volt, akkor még inkább, továbbá végignézték, ahogy korlátozzák a pénz kivételt azt, hogy bezárja 9 vidéki fiókját a bank…

Forrás: Napi, Index, Origo
Fotó: Envato License

Üzleti képzések a MinnerAkadémián. Képezd magad most! Otthonról! Online! Kattints ide!