Alkalmazottból vállalkozó – Kiss Ákos megcsinálta! Már a munkája a hobbija is egyben

Folytatom azt a cikksorozatomat, ami olyan embereket mutat be, akik különböző úton jutottak el céljaikhoz, vagy már jó úton haladnak, hogy elérjék azt. Úgy alakítottam ki a cikkeket, hogy azok jól követhető mintát is adjanak neked is, illetve motiváljanak akár a vállalkozásban, vagy a karrieredben. Nézzük is a következő főszereplőt!

Kiss Ákossal akkor találkoztam, amikor a Minner videós oktató rendszeréhez kerestem a megfelelő megoldást. Annyira jól sikerült neki a márkaépítés, hogy azonnal egy nagyvállalatnak tűnt, ami így jól szemléltette azt, hogy a videós oktató platformok Ferrari-ját adja az ügyfeleinek. Amikor bemutatta az “online programját”, látszott, hogy él-hal a projektjéért. Nem is volt kérdés, én is ügyfele lettem, és már március óta használom a rendszerét. Hogy érte el, hogy egy sikeres IT vállalkozást épített, és exponenciálisan növekszik mind ügyfelek számában, mind bevételben?

Alkalmazotti időszak

A következő területeken dolgozott: 2 év TV-s háttérmunka (TV2, MTV), 3 év szoftverfejlesztés (PHP, Java), 1,5 év multi (IBM), 4 év informatikai szakértés bankoknál, biztosítóknál.
Miért lett elege?
Unta csinálni, nem tudott lelkesedni a munkák, projektek iránt, hiába fizettek neki nagyon jól. Sok olyan projektben vett részt, ahol teljesíthetetlen határidőket vállaltak be (a sales és a vezetés), ezért „jó lesz az úgy” felfogással kellett gyorsan megcsinálni a dolgokat, nem volt lehetőség minőségi munkát letenni az asztalra. Nyilván emiatt sok feszültség volt az ügyfelekkel, ami a csapatra újabb nyomást tett, és nekik kellett lemondani a szabadidőről a rossz döntések miatt. A végére ebbe belefáradt, kiégett teljesen.

Kiszállás – kockáztatás

2014 augusztusában felhívta a párját, hogy mi lenne, ha szeptember végétől felmondana és hozzátette, hogy fogalma sincs mit fog utána csinálni. Párja már látta korábban, hogy mennyire unja és mennyire utál bejárni, így támogatásáról biztosította, úgyhogy ugrott az ismeretlenbe, kb. alig egy évnyi tartalékkal.

Tanulás, felkészülés

Hónapokig csak könyveket olvasott, inspirálódott, üzleti tréningekre járt. A párja egyre jobban izgult, hogy ebből mi lesz, mert semmi ötlete nem volt. Aztán 2015. január 17-én este 10 óra körül egy könyvet olvasva egyszer csak beugrott neki, hogy mivel akar foglalkozni. Ott azonnal nekiállt megtervezni egy online videós oktatórendszert, aminek másnap neki is állt, és azóta is ezt csinálja. (A Minner nagy örömére, mert egy profi eszközt kaptam tőle.).

Hol jár most?

Lassan 1 éve piacon van felhős szolgáltatásként TudásPiac néven a rendszere. Tanároknak, oktatóknak ad a kezébe egy olyan megoldást, aminek köszönhetően előre felvett videókurzusokat lehet rajta értékesíteni úgy, hogy a felhasználók az adott oktató weboldalán látják a videókat. Igazi automatizált rendszer, mintha egy videós webshop lenne. Stabil ügyfélköre és bevétele lett. Közben folyamatosan fejleszti a rendszert (ezt én is látom). Láthatóan nagyon élvezi csinálni, főleg azért is, mert egyre többen érdeklődnek, egyre többen látják a megoldása előnyeit.

A legfontosabb, amit megtanultam (Ákos írja)

Talán ez az idézet írja le legjobban, amivel kb. 1 hónapja találkoztam: „Minden kudarcnak látszik félúton.” (Kanter törvénye)
* Legjobban szeretem a vállalkozósdiban:
Utáltam függeni másoktól, de most a saját váramat építem, az eredményeim csak tőlem függenek.
* A legnehezebb benne:
A hullámvasút. A lehangoló és a csodálatos dolgok váltogatják egymást. Viszont tudom, hogy idővel mindig mindent meg tudok oldani, még ha adott helyzetben nem is látszik a hogyan és a mikor. – Kiss Ákos 

A Minneren is olvasható ötletek közül több is megvalósítható a Tudáspiac rendszerével:

Hasonló cikkek: 

 Látod, megéri velem jóban lenni. Csinálj valami nagyot, és írni fog rólad a Minner! Az ismeretségi körömet ezzel támogatom. A cikk teljesen szponzoráció mentes.

Mándó Milán
Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!

Instant posztok

MinnerInstant

Ipari ingatlanok, ipari telkek, pörög az ingatlan piac ezen a területen.

Úgy beindult a magyarországi e-kereskedelem, hogy elfogynak a raktáraknak való telkek – HVG
Soha nem látott mértékben nőtt a kereslet a jó helyen lévő, nagy ipari telkek iránt – írta az Mfor.hu. A jelenségnek egyértelműen a koronavírus-járvány alatti e-kereskedelem gyors felfutása az oka. A portál azt is írja, hogy a telekárak a járvány másfél éve alatt legalább 20-40 százalékkal nőttek, és ma már nemcsak a raktárakat, csarnokokat fejlesztők, hanem a végfelhasználók is a vevők között vannak.
A lap megszólaltatta VLK Cresa befektetési igazgatóját, Takács Pétert, aki azt mondta, hogy

egyre több hazai és külföldi ingatlanfejlesztő szeretne pozíciót fogni, vagyis olyan területet vásárolni, ahol aztán logisztikai központot, gyártócsarnokot, raktárt hoz létre, és bérbe adja azt.

Emlékszel mit írtam arról, hogy mi történne, hogyha az Amazon bejönne Magyarországra? Pont az ilyen telkek, logisztikai központok felértékelődéséről írtam. Nos ez most a 2020-as e-kereskedelmi boom miatt pörgött fel jobban, mintha az Amazon jött volna. Olvasd el azt a cikket is! 

MinnerInstant

Az IoT (Internet of Things) világában elég maradinak tűnhet ez a tipp, de mindenképp próbáld ki! Legyen szó egy széljegyzetről, egy meeting „jegyzőkönyvéről”, vagy akár brainstromingról, a papírra leírt jegyzetek nem csak a memorizálásban segítenek, hanem a feldolgozásban is. Míg gépi jegyzetelésnél szóról szóra követjük az elhangzottakat, papírra történő jegyzeteléskor szelektálunk, a lényeget írjuk le, az összefüggéseket (később is) jobban átlátjuk és értelmezzük. Nem beszélve arról a pozitív hatásról, hogy a memóriánkat is fitten tartja, így aki gyakran ír kézzel, akár a demencia kialakulásának esélyét is nagymértékben csökkentheti. További jegyzetelős tippeket itt olvashatsz.

MinnerInstant

Amennyiben a weboldalad már rendelkezik titkosítással, válassz egy másik küldetést a minner.hu/kuldetes oldalról!

Mit jelent ez a tanúsítvány, és miért van rá szükség?

SSL (Secure Sockets Layer): egy olyan eszköz, amely azért felel, hogy titkosított és biztonságos csatorna jöjjön létre a kliens és a szerver között. Ez akkor igazán fontos, amikor bizalmas információkat kezelsz (nevek, címek, bankkártyaadatok, stb.), de a Google keresője is előrébb sorolja a tanúsítvánnyal rendelkező weboldalakat.

Sőt már a böngészők többsége figyelmeztet rá, ha SSL nélküli oldallal találkozik, hogy NEM BIZTONSÁGOS az oldal.

Bizonyára nem örülne neki a vásárlód és te sem, ha adatvédelmi szivárgás történne, ezzel akár a bizniszed sikerét is kockáztathatod. Ezért ma már alapelvárás, hogy rendelkezz SSL tanúsítvánnyal. Ha egy weboldal titkosított, a http:// url kiegészül, így https:// lesz a tanúsítvány megszerzése után, így könnyen ellenőrizhető bárki által. Hogyan tudod megszerezni? Mindenképp a tárhelyszolgáltatódnál érdeklődj! Mivel valószínűleg nem te leszel az első ezzel a kéréssel, nagy eséllyel meg tudják oldani pár ezer Forintért. Amennyiben még nem rendelkezel weboldallal, mindenképp járj utána, hogy rögtön titkosított weboldallal indulhass és ne utólag kelljen megszerezned a tanúsítványt.

MinnerInstant

Azt a célt tűztük ki, hogy minden egyes nap adunk egy olyan rövid üzleti tippet, melynek alkalmazásával hozzájárulhatsz céged fejlődéséhez, miközben kiadásaidat csökkentheted, a bevételeidet pedig növelheted. És hogy miért érdemes naponta 1 százalékot fejlődnöd? Sok kicsi sokra megy – tartja a mondás, de az alábbi ábra is remekül szemlélteti, mekkora különbséget jelenthet, ha minden nap csak 1 százalékkal jobban, és nem pedig gyengébben teljesítesz:

Napi 1% – Forrás: jamesclear.com

0. küldetés: Teljesíts annyi küldetést, amennyit csak tudsz!

Folyamatosan készülünk új anyagokkal, garantáltan minden munkanapra jutni fog egy challange, ami csak arra vár, hogy a saját bizniszedben élesítsd! Nem probléma, ha egy adott küldetést valamilyen oknál fogva nem tudsz teljesíteni, vagy éppen kimarad. A lényeg: találj vissza erre az oldalra, vagy görgess lejjebb, keress olyan célt, amelyet teljesíteni tudsz. Ez nem csak a vállalkozásodnak lesz jövedelmező, de téged is motiválni fog. A megvalósított ötleteket, valamint ezek eredményeit dokumentáld, és küldd el nekünk az info@minner.hu email-címre. A legjobb, legötletesebb megvalósításokról ugyanis beszámolunk majd az olvasóknak, így lehet, hogy a következő esettanulmány már a Te cégedről fog szólni!

Hol fogod megtalálni?

A küldetések a Minner Instant-ban jelennek meg, az összes feladatot a minner.hu/kuldetes oldalon éred el. Hajrá!

MinnerInstant

Tavaly csődöt jelentett, több milliárdos tartozás, dühös partnerek, vevők, sőt emiatt még egy Minneres üzleti ötlet is született (lásd itt).

Hogy áll most?

  • Túl élte a csődöt
  • Csak a fele tartozást kell kifizetnie a hitelezők, partnerek felé.
  • A látogatottsága a tizedére csökkent, korábban havi 750-900 000 -szer nyitották meg a felhasználók a Bónuszbrigád oldalát, ma már csak alig havi 75 000-szer. Egy kisebb kuponos oldallá zsugorodott.
  • Szerződés kötött olyan platformokkal, mint a jegy.hu, hogy feltöltsék ajánlatokkal az oldalt.
  • A Facebookon már tiltják a kommentelési lehetőséget. Láthatóan sokan dühösek még (joggal).

A BónuszBrigád üzleti modellje alapjaiban hibás, ami egy következő hasonló esetet hozhat. Lényegében nem kezelik külön partnerek pénzét. Pedig egyébként még adózás szempontból is jobban tennék, ha letétként kezelnék.

Ugye! Érdemes elolvasni a cikket, ötletet! Piaci rés lett a hazai kuponos oldalak piacán. Te indítod a következőt? Üzleti ötlet…

MinnerInstant

Már 7 éves a Minner, és most is még egy újabb szintre került az oldal. Ebben a szegmensben a leglátogatottabb hazai oldal, így kell is villantani, diktálni a trendet. Ezt egyébként nem nagyon mondja el itthon senki a vállalkozóknak, de valóban nincs olyan, hogy a vállalkozásod kész van (Minneren írunk erről természetesen).

Folyamatosan újítani kell, akár az üzleti modellt, akár új terméket létrehozni, akár más területen. Én egy olyan média oldalt üzemeltetek, amihez hasonló még nem volt itthon, sőt ennyire nem foglalkoztak azzal, hogy például mi is legyen a menüben, hogyan is olvasnak a felhasználók, mi a rutinjuk. Nincs előttem minta, de talán ez jó is, mert nincs mi bekorlátozzon.

Sokan szokták kérdezni, hogy: “Milán, mi a lelkesedésed titka, hogy tudod már több éve ugyanazzal a lendülettel csinálni a vállalkozásodat?” – A válasz több is lehet, és nem lennék én, ha nem csak annyival intézem el a választ, hogy szeretem, amit csinálok. Főleg, mert azért vannak pillanatok, amikor… …. …
A válasz: pont az ilyen kis újítások, akkora lendületet adnak nekem, az oldalnak, és most már a munkatársaknak is, ami azonnal átvált lelkesedéssé.

Most éppen egy új menüpontot helyeztünk el az oldalra, aminek röviden ezt a nevet adtuk: Hol tartok Igen, ezzel az olvasó a vállalkozása életciklusa alapján tud a cikkeink közül szemezgetni. Új aloldalakat hoztunk létre. Majdhogynem egy újragondolt tartalomjegyzék. És, hogy a legjobb élmény legyen a Minneren lenni, mindezt megfelelő dizájnnal tálaljuk.

Az új aloldalakat elneveztük:


Megnézem a többi Instant üzleti posztot! 

Hol tart a vállalkozásod?

További friss cikkek