Amerikai piaci áttekintés – 2014. augusztus 5. Kedd

A hétfői kereskedésben már nyoma sem volt a csütörtök-pénteki rossz hangulatnak, az amerikai indexek közül a Dow Jones index volt alulteljesítő a maga 0.47%-os emelkedésével. Utána következett a Nasdaq 0.72%-ot emelkedett, a gyorsjelentési szezon kifutásával nem látok olyan tényezőt, ami a technológiai papírok emelkedését segíteni. Az élen a small-cap (Russell 2000) és az S&P500 végzett, +0.9%-os erősödéssel, ilyen az utóbbi időben nem volt, hogy a Dow leszakadó legyen, az S&P és a Russell együtt legyen felülteljesítő. Nincs nagy különbség az emelkedésekben (40 bázispont), de mégsem egy megszokott a helyzetről beszélünk. A hétvégén nem történtek rendkívüli események a világban (pl.: újabb latin-amerikai államcsőd), sőt, a Gázai-övezetben 3 napos fegyverszünetet kötöttek, amit a mai napon meghosszabbítottak. Az amerikai befektetőket még az sem nagyon érdekelte, hogy az oroszok csapatokat vonnak össze az ukrán határ mellett, a héten nagyszabású katonai gyakorlatot is terveznek a térségben. A befektetőket egyre kevésbé érdekli az ukrán-orosz konfliktus, nincs jelentős hatása az USA gazdaságára (ellenben Európával, főleg Németországgal, lásd a DAX közelmúltbeli teljesítményét), a 4%-os, második negyedéves gazdasági növekedést figyelembe véve nem meglepő a viselkedésük. A 10 éves amerikai államkötvény hozama visszaesett 2.47%-ra, ezzel leadva a korábbi napok hozamemelkedését (9 bázispontról beszélünk, ami ilyen rövid idő alatt nem kevés). Az utóbbi napok esései/kisebb pánikhangulata inkább egyfajta tőzsdei korrekciónak tűnik, recesszióról/válságról aligha beszélhetünk ilyen jó GDP és munka-erőpiaci adatok láttán.

Hétfőn nem volt lényeges makro-adat, ma a feldolgozóiparon kívüli beszerzési mendezser-indexet publikálják. Az 50 pont feletti érték gazdasági növekedést prognosztizál, az 50 alatti szűkülést jelent.

Zárás után jelent az AIG biztosító: magasabb EPS-t és bevételt értek el, mint ami a várakozás volt. Az eredményszámok után jött a szokásos bejelentés, amit már annyiszor hallottunk ebben a gyorsjelentési időszakban: részvény-visszavásárlási programot indít a vállalat, 18.1 millió darabot vesznek vissza. A híreket jól fogadták a befektetők, az árfolyam +3%-ban van after-hoursben.

A mai napon a Walt Disney, First Solar és a Groupon gyorsjelentéseit ismerhetjük meg.

Eddig 385 S&P komponens jelentett az 500-ból: 69%-uk jobb EPS-t, 63%-uk pedig magasabb bevételt ért el, mint ami a várakozás volt. Ez jó eredménynek számít, hiszen a korábbi évek átlaga rendre 64% és 61% volt. A második negyedévre előrejelzett növekedés EPS szinten 8.2%, bevételi oldalon pedig 3.5% volt. Az EPS lényegesen magasabb növekedése a részvény-visszavásárlási programoknak köszönhető, az organikus növekedés visszafogottabb, de még ez is jónak számít a gazdasági növekedéshez képest.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes negyedéve volt pluszos. Idén az első negyedév negatívba fordult, a második viszont kiugróan jobb lett, ezért idén 2.3%-os GDP növekedésre számítanak.

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!