Amerikai piaci áttekintés – 2014. augusztus 5. Kedd

A hétfői kereskedésben már nyoma sem volt a csütörtök-pénteki rossz hangulatnak, az amerikai indexek közül a Dow Jones index volt alulteljesítő a maga 0.47%-os emelkedésével. Utána következett a Nasdaq 0.72%-ot emelkedett, a gyorsjelentési szezon kifutásával nem látok olyan tényezőt, ami a technológiai papírok emelkedését segíteni. Az élen a small-cap (Russell 2000) és az S&P500 végzett, +0.9%-os erősödéssel, ilyen az utóbbi időben nem volt, hogy a Dow leszakadó legyen, az S&P és a Russell együtt legyen felülteljesítő. Nincs nagy különbség az emelkedésekben (40 bázispont), de mégsem egy megszokott a helyzetről beszélünk. A hétvégén nem történtek rendkívüli események a világban (pl.: újabb latin-amerikai államcsőd), sőt, a Gázai-övezetben 3 napos fegyverszünetet kötöttek, amit a mai napon meghosszabbítottak. Az amerikai befektetőket még az sem nagyon érdekelte, hogy az oroszok csapatokat vonnak össze az ukrán határ mellett, a héten nagyszabású katonai gyakorlatot is terveznek a térségben. A befektetőket egyre kevésbé érdekli az ukrán-orosz konfliktus, nincs jelentős hatása az USA gazdaságára (ellenben Európával, főleg Németországgal, lásd a DAX közelmúltbeli teljesítményét), a 4%-os, második negyedéves gazdasági növekedést figyelembe véve nem meglepő a viselkedésük. A 10 éves amerikai államkötvény hozama visszaesett 2.47%-ra, ezzel leadva a korábbi napok hozamemelkedését (9 bázispontról beszélünk, ami ilyen rövid idő alatt nem kevés). Az utóbbi napok esései/kisebb pánikhangulata inkább egyfajta tőzsdei korrekciónak tűnik, recesszióról/válságról aligha beszélhetünk ilyen jó GDP és munka-erőpiaci adatok láttán.

Hétfőn nem volt lényeges makro-adat, ma a feldolgozóiparon kívüli beszerzési mendezser-indexet publikálják. Az 50 pont feletti érték gazdasági növekedést prognosztizál, az 50 alatti szűkülést jelent.

Zárás után jelent az AIG biztosító: magasabb EPS-t és bevételt értek el, mint ami a várakozás volt. Az eredményszámok után jött a szokásos bejelentés, amit már annyiszor hallottunk ebben a gyorsjelentési időszakban: részvény-visszavásárlási programot indít a vállalat, 18.1 millió darabot vesznek vissza. A híreket jól fogadták a befektetők, az árfolyam +3%-ban van after-hoursben.

A mai napon a Walt Disney, First Solar és a Groupon gyorsjelentéseit ismerhetjük meg.

Eddig 385 S&P komponens jelentett az 500-ból: 69%-uk jobb EPS-t, 63%-uk pedig magasabb bevételt ért el, mint ami a várakozás volt. Ez jó eredménynek számít, hiszen a korábbi évek átlaga rendre 64% és 61% volt. A második negyedévre előrejelzett növekedés EPS szinten 8.2%, bevételi oldalon pedig 3.5% volt. Az EPS lényegesen magasabb növekedése a részvény-visszavásárlási programoknak köszönhető, az organikus növekedés visszafogottabb, de még ez is jónak számít a gazdasági növekedéshez képest.

Jelenleg 64 hónapja tart a bikapiac, 1949-től számítva átlagoson 59 hónapig tartottak ezek a periódusok. 34 hónapja nem volt 10%-nál nagyobb esés az S&P-ben (vagyis korrekció), ugyanez nem mondható el a Russel 2000-ról és a Nasdaq-nál is bekövetkezett egy 8%-os esés az őszi csúcsponthoz képest. Az S&P 500 jelenleg 16.8-as P/E rátán forog, 118 dolláros eredménnyel. Ugyanez 2010-ben 85 dollár, 2011-ben 92 dollár, 2012-ben 102 dollár, 2013-ban pedig 111 dollár volt. 1954 óta átlagosan 16.4-es P/E rátán forgott az index, az utóbbi 10 év átlaga 14.4 volt.

19 negyedéve tart a gazdasági növekedés, 2009 harmadik és negyedik negyedévében, 2010 összes, 2011 összes, 2012 összes, 2013 összes negyedéve volt pluszos. Idén az első negyedév negatívba fordult, a második viszont kiugróan jobb lett, ezért idén 2.3%-os GDP növekedésre számítanak.

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!