Ausztria is hazavitetné a Londonban őrzött aranyát – Mi történik?

A németek és a hollandok után az osztrákok is bejelentkeztek, hogy hazahozatnák a külföldön őrzött aranyukat. Ausztria aranytartalékának 80%-át Nagy-Britanniában őrzik. A CNBC értesülései szerint az előbb említett 80-ról 30%-ra csökkentenék a londoni aranytartalékukat, ami azt jelentené, hogy közel 5 milliárd dollárnyi aranyat szállítanának Ausztriába.

Ahogyan a németek, úgy az osztrákok is 2020-ig szeretnék hazahozatni a külföldön tárolt aranyat, vagy annak egy részét. Ennek óriási költsége lenne, tehát ebből is látszik, hogy a bizalmi index csökkent a térségben. A bizalom azért is csökkenhetett, mert egyrészt a még mindig tart az elhúzódó orosz-ukrán konfliktus, másrészt a görög adósságválság is itt a nyakunkon és nem utolsó sorban az, hogy az Egyesült Királyság meglebegtette, hogy kilépne az EU-ból.

Nemcsak a jegybankok aggódnak az európai problémák miatt, hanem az állampolgárok is. A német lakosság körében nőtt a fizikai aranyvásárlás 2015-ben. Ezt még nem nevezném pániknak, de érdemes figyelni rá, mivel egy pánikot maga a lakosság is elindíthat.

Az arany ára most vonzó a befektetőknek, mivel olcsó. Az utóbbi időben a dollár erősödése miatt nem tudott tartós emelkedő trendbe kezdeni a nemesfém. Egyre több hírt olvashatunk a világsajtóban az aranyról, amennyiben ez így folytatódik, az árfolyam is feljebb kúszhat rövid időn belül (20-50%-ot).

Arany árfolyam - finviz.com
Arany árfolyam – finviz.com

Fotó: wikipedia
Forrás: CNBC

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!