Az gondoltad eddig, hogy a szabaduló szobát magyarok találták ki? Az igazság, hogy..,

Vágjunk bele mindjárt a közepébe. A sok hazai szabaduló szoba miatt az lehet az érzésed, hogy ez biza magyar találmány. Sajnos ez nem így van. A legérdekesebb, hogy először 2006-ban a Szilícium-völgyben (San-Francisco) volt ilyen játék, ami Agatha Christie krimijére épült. Aztán a japánok tovább vitték és Real Escape Game (REG)-nek kezdték hívni, és teljesen elterjedt Ázsiában. Itthon 2011-ben jelentek meg az első ilyen “szobák”, majd 2012-ben pörgött fel igazán ez a biznisz. Olvasd tovább, mert kiderül, miért is írtam meg ezt a cikket!

A Business Insideren barangoltam, amikor egy Escape Roomos cikkre lettem figyelmes. Rá is kattintottam, mert emlékszem, hogy több magyar cikkből anno azt szűrtem le, hogy ez valami magyar találmány. Aztán a cikk elolvasása utána rádöbbentem nem is az, no meg azután, mikor megnéztem a wikipédián. Az említett írásban New York első szabaduló szobájáról írnak (elvileg első, 2013-ban kezdték). Az alapító természetesen egyedül kezdte, ismerősei hülyének néztek, és pár tízezer forintnak megfelelő dollár ellenében el is tudta indítani a bizniszét. Még mindig nem tudod miért írtam le ezeket, igaz?

Anno a magyar alapítású (kajastartupon) Kitchenbox-on nevettem, amikor azt írták, hogy egyszer csak kipattant a fejükből a vállalkozás ötletük. Aztán persze kiderült, hogy egy amerikai cégről másolták egy az egyben. Ami nem is lenne baj! Másolni abszolút lehet. Visszatérve a szabadulós játékokra, rengeteg cég kezdett ilyet nyitni Budapesten. Ami legalább versenyhelyzetet teremtett. Te mernél egy már majdnem telített piacon egy újat indítani? Pedig sokan teszik ezt. Zuckerberg is több dolgot átemelt a MySpace-ből. Mi ebből a tanulság? Mire tudod használni ezt az infót?

  1. Merj másolni, más is ezt teszi.
    Erről szól egy régebbi cikkem, olvasd el!: Már van ilyen vállalkozás, miért indítsak egy hasonlót?
  2. A cikkben olvashattad, hogy az egyik ilyen szabaduló szoba alapítóját is hülyének nézték az ismerősei, hogy ebbe bele akar vágni. Bizony, ez sokszor így van. Természetesen erről a jelenségről is írtam a Minneren már! Mindenképpen olvasd el!
    Ismerőseid nem hallgatnak meg a vállalkozás ötleteddel kapcsolatban? Vagy nincs kinek elmondani?

Forrás: Wikipédia, BusinessInsider
Fotó: Wikipédia

Új vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem kell kezdőnek lenned!

Olvasd el a Minner friss üzleti ötleteit Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner ötletekre!! (A menüben is megtalálod)

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!