Az Uber újra Magyarországon! Csak most elektromos rollerrel jönnek

Senki nem gondolta volna, hogy az elektromos roller bérlés piac 2018-ban ennyire felfutóban lévő iparág lesz. Az USA-ban tömegek kezdték el használni, vagyis kibérelni a rollereket. Már most milliárd dolláros piac lett ott és több európai városban is megjelentek már. És várhatóan 2019 tavaszán jön Magyarországra az egyik ilyen cég, a Lime. Már munkatársakat toboroznak. Ebbe a cégbe fektetett az Uber 300 millió dollárt. Nézzük mit kell tudni a roller bérlésről!

Micro mobility -nak hívják ezt a szektort.

Hogyan működik az elektromos roller bérlés?

Egy applikáción keresztül, QR kód segítségével tudjuk majd használni a rollereket. Amit bárhol le tudsz tenni, mert nem dokkoló állomással működik, mint mondjuk a Mol Bubi. Na és itt jön még az érdekesség és a speciális üzleti modell. Az elektromos rollereket nem a cég tölti, hanem bárki jelentkezhet és pénzt kereshet a töltéssel. Erről lejjebb görgetve olvashatsz.

Mennyibe kerül?

Alapdíj + perc alapú díjazás. Amerikai adatok szerint fél órás elektromos rollerezés 350 Ft-ba kerül. Budapesti árakról még nincs hír, de jó támpontot ad Prága. Ott az alapdíj, amit a bérlés esetén kell fizetni 25 korona (kb. 300 forint), majd utána 2 korona (kb. 24 forint) a percdíj.

Aki feltölti pénzt kaphat

Amerikában is az az üzleti modell ezeknél a cégeknél, hogy a kihelyezett rollereket az utcán összeszedik azok, akik jelentkeztek munkára, hogy otthon (vagy ahol tudják) töltik a robogókat. Erre a munkára lehet jelentkezni, mintha Uber sofőrködés helyett abból keresnél pénzt, hogy begyűjtöd a rollereket és feltöltöd valahol. Egyetemistáknak, és másodállásként is tökéletes munka. A Bird (egy ilyen cég) fizet érte kb. 5-20 dollárt/roller (ami attól függ, mennyire van messze, vagy mennyire bonyolult éppen megtalálni). Több helyen is olvastam posztokat, hogy a fiatalok mennyire élvezik (Bird scooter charge).  Itt egy cikk, ahol egy ilyen roller töltő mesél a munkáról.

Botrányok, elhagyott rollerek

Azért árnyoldala is van a dolognak, az pedig, hogy sokan száguldoznak a rollerekkel (25 km/h -val tudnak menni), és ezzel veszélyeztetik főleg a gyalog közlekedőket. Másik probléma az itt-ott elhagyott rollerek. San Franciscoban például több probléma is volt ezekből.

Kapcsolódó cikk: Megbolondultak az amerikai befektetők? 400 millió dollárt fektettek elektromos roller bérléses cégbe

Forrás: Autopro, 444.hu, Slate.com

2020-as vállalkozási ötletek szeptember 30-tól a Minner hírlevélben!

Iratkozz fel most! A hétfőnként kiküldött Minner hírlevélben az üzleti hírszemle mellett a 2020-as üzleti ötleteket, trendeket is első kézből olvashatod! Feliratkozás