Megbolondultak az amerikai befektetők? 400 millió dollárt fektettek elektromos roller bérléses cégbe

Megbolondultak az amerikai befektetők? 400 millió dollárt fektettek elektromos roller bérléses cégbe

Amikor startupokra gondolunk,  nem biztos, hogy egyből az elektromos rollerek jutnak az eszünkbe. Tudod, egy dolog + applikáció = startup. Fura ezt leírni, de az egyik legforróbb téma volt eddig 2018-ban az elektromos roller bérlés. Kaliforniában 3 cég is szinte egyszerre indította el az elektromos roller bérlési szolgáltatását, a Bird, a LimeBikes és a Spin. Mintha a befektetőknek valami kézzel fogható érdekesség kellett volna, úgy repültek rá erre a területre is. A Bird a legértékesebb most. Kapaszkodj meg!

Néhány hónap alatt 415 millió dollár befektetési összeget kaptak az elektromos roller bérléses ötletükre, így már több mint 1 milliárd az értéke a Birdnek. 2017 szeptemberében alapította egy volt Uber alkalmazott. A vetélytársa, a Spin pedig kriptovalutával (ICO kibocsátás) von be tőkét.

Így működik az elektromos roller bérlése Kaliforniában

A lényeg az, hogy applikáción keresztül megkeressük a hozzánk legközelebb eső rollert, majd az applikációban lefoglaljuk és már vihetjük is. Meglökjük magunkat, majd utána már az elektromosság hajtja. Elérünk a célállomásunkhoz, ott pedig csak letesszük valahová.
1 dollárért kibérelhetőek a rollerek, majd 15 centbe kerül percenként a használata.
Ki tölti a rollereket? Erre a munkára lehet jelentkezni, mintha Uber sofőr helyett abból keresnél pénzt, hogy begyűjtöd a rollereket és feltöltöd valahol. Egyetemistáknak, és másodállásként is tökéletes munka. A Bird fizet érte kb. 5-20 dollárt/roller (ami attól függ, mennyire van messze, vagy mennyire bonyolult éppen megtalálni). Több helyen is olvastam posztokat, hogy a fiatalok mennyire élvezik (Bird scooter charge).

A növekedés gátja

Szakértők kiemelték, hogy tényleg jó ötlet, de lehet, hogy a befektetők egy kicsit túltolták a befektetési összeget ebbe a szektorba . Kaliforniában még csak-csak megéri használni, mivel szinte egész évben olyan idő van, de mondjuk Chicagoban csak pár hónapra korlátozódik  a használata.

További érdekes projektek:

Fotó: Bird/Instagram
Forrás: BusinessInsider , Qubit (magyar)