Amikor startupokra gondolunk,  nem biztos, hogy egyből az elektromos rollerek jutnak az eszünkbe. Tudod, egy dolog + applikáció = startup. Fura ezt leírni, de az egyik legforróbb téma volt eddig 2018-ban az elektromos roller bérlés. Kaliforniában 3 cég is szinte egyszerre indította el az elektromos roller bérlési szolgáltatását, a Bird, a LimeBikes és a Spin. Mintha a befektetőknek valami kézzel fogható érdekesség kellett volna, úgy repültek rá erre a területre is. A Bird a legértékesebb most. Kapaszkodj meg!

Néhány hónap alatt 415 millió dollár befektetési összeget kaptak az elektromos roller bérléses ötletükre, így már több mint 1 milliárd az értéke a Birdnek. 2017 szeptemberében alapította egy volt Uber alkalmazott. A vetélytársa, a Spin pedig kriptovalutával (ICO kibocsátás) von be tőkét.

Így működik az elektromos roller bérlése Kaliforniában

A lényeg az, hogy applikáción keresztül megkeressük a hozzánk legközelebb eső rollert, majd az applikációban lefoglaljuk és már vihetjük is. Meglökjük magunkat, majd utána már az elektromosság hajtja. Elérünk a célállomásunkhoz, ott pedig csak letesszük valahová.
1 dollárért kibérelhetőek a rollerek, majd 15 centbe kerül percenként a használata.
Ki tölti a rollereket? Erre a munkára lehet jelentkezni, mintha Uber sofőr helyett abból keresnél pénzt, hogy begyűjtöd a rollereket és feltöltöd valahol. Egyetemistáknak, és másodállásként is tökéletes munka. A Bird fizet érte kb. 5-20 dollárt/roller (ami attól függ, mennyire van messze, vagy mennyire bonyolult éppen megtalálni). Több helyen is olvastam posztokat, hogy a fiatalok mennyire élvezik (Bird scooter charge).

A növekedés gátja

Szakértők kiemelték, hogy tényleg jó ötlet, de lehet, hogy a befektetők egy kicsit túltolták a befektetési összeget ebbe a szektorba . Kaliforniában még csak-csak megéri használni, mivel szinte egész évben olyan idő van, de mondjuk Chicagoban csak pár hónapra korlátozódik  a használata.

További érdekes projektek:

Fotó: Bird/Instagram
Forrás: BusinessInsider , Qubit (magyar)

(x)Születésnapi akció! 5 éves a Minner! Egy mozijegy áráért megkapod most a minikurzusokat! 5900 Ft helyett 1500 Ft. Csak pár napig él az akció! Kattints ide!