Bezzeg most senki nem ír arról, hogy az orosz rubel 33%-ot gyengült az elmúlt 3 hónapban

Amikor rekord szintekre gyengült az orosz rubel, akkor a média felkapta. Most, amikor éppen csak megközelíti a rekord szintet, és 33%-ot gyengült a rubel az elmúlt 3-4 hónapban, a média még kussol. Ez egyrészt azt is jelenti, hogy még gyengülhet is. A média persze azért sem foglalkozik vele, mert az olajár csökkenés hatására gyengül a rubel, így ennek már nincs hírértéke.

A cikk elején található képen rubel/dollár és az olaj árfolyamának korrelációját láthatjuk. Ez jól szemlélteti a két árfolyam kapcsolatát. Érdemes, tehát figyelni az olajár változását, és ahhoz alakítani a rubel spekulációnkat. Érdekesség viszont az, hogy például a Gazprom árbevételének még jót is tesz a gyenge rubel, és előző évhez képest 71%-kal növelni tudta nettó nyereségét az első negyedévben.

Az dollár/rubel árfolyamára rápillantva máris láthatjuk rubel további gyengülését. Az orosz jegybank már a kamatot is csökkentette, így az is hatott az árfolyamra. Merre tovább? 50 dollár alatti olajárnál további folytatódhat a rubel gyengülése, vagyis nagyobb az esélye a gyengülésnek. A piac, és a spekulánsok is csak akkor fognak felfigyelni az árfolyamra, amikor újra 68-70 rubel lesz egy dollár. Most már a piac is lehiggadt annyira, hogy a brókercégek csökkentették az árfolyam különbséget (spread-et), így érdemes kötni az árfolyamra.

usdrubel

Fotó: Vicente Villamón/Flickr

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozok azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!