Bosszút állnak a munkáltatók. Lebuktak a távmunka visszaélők – Hírszemle

Dátum

Megosztás

Te bedőlnél egy telefonos csalónak? Érdemes résen lenni: a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 2023-ban összesen 18 296 alkalommal hajtottak végre sikeres banki csalást Magyarországon. Eközben Amerikában az Hermés luxusmárkát perelte be két személy, amiért nem engedte a márka, hogy Birkin táskát vásároljanak. A Birkin táskák annyira exkluzívak, hogy csak az Hermésnel sok ezer dollárt elköltő, hűséges vásárlóknak ajánlják fel őket megvételre. Szinte játékosítják így a shoppingolást a szupergazdagoknak, kérdés jogilag megállja-e a helyét ez a gyakorlat. Szintén Amerikában megnőtt a leépítések száma, de nem lőtt ki a munkanélküliség: azokra a munkavállalókra csaptak le, akik távmunkában egy időben két állást láttak el, persze a főnökeik tudta nélkül. A Hírszemle végén pedig a Redditről szemezgettünk őrült főnök sztorikat.

A mikrofonok mögött Mándó Milán és Sólyom Eszter.

Youtube-on itt éred elSpotify-on ittApple Podcast-ban itt, vagy az alábbi lejátszókon keresztül:

A heti híreink és témáink:

 • 0:00 – Bevezető – Befektetői kibeszélő ajánló
 • 5:26 – Telefonos banki csalók. Ennyien dőltek be
 • 15:14 – Beperelték a Hermést, mert nem engedték megvenni nekik a táskát
 • 27:22 – Bosszút állnak a munkáltatók a távmunka visszaélőkön
 • 42:00 – „A főnök más világban él”

Te bedőlnél a telefonos banki csalónak? Több ezren igen!

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján 2023-ban összesen 18 296 alkalommal hajtottak végre sikeres banki csalást Magyarországon. Az ügyfeleknek ez 23 milliárd forintnál is nagyobb kárt okozott. 2022-ben még 9 milliárd forintos kárt okoztak a csalók, ez most ismét többszöröse lett, ahogy az elmúlt évek tendenciája mutatja. Miért van ennyi csalás, miért Magyarországon? 

Amikor engem is nemrég hívtak a bankomtól az ügyintéző mondta, hogy jogos a félelmem, és megérti, hogy nem akarok semmilyen ügyet sem intézni így. A bank is felkészült erre és más beazonosítási módokat is alkalmaznak. 

Van egy jó hírünk is. Annyi csalás volt mostanában, hogy óvatosak az emberek. Ennek eredménye, hogy 2023 utolsó negyedévében az előző negyedévhez képest mintegy a harmadával csökkent a sikeres csalások száma és összege.

A több tízezer pórul járt embert nemcsak telefonhívás útján csalták tőrbe, hanem például ál weboldalakkal, sms-ekkel, e-mailekkel. 

Eszter hozzátette, hogy ezeknek a csalásoknak könnyű bedőlni, mert direkt szorongást keltenek az emberben. Érzelmekre, félelmekre hatnak, és sürgetnek, hogy ne tudd racionálisan végiggondolni a dolgokat. Fontos hogy ha valaki sürget az intő jel, nincs olyan ügyintézés amiben ne tudnád visszahívni a bankodat, leellenőrizni az információt, rákérdezni hogy biztos-e.

Beperelték az Hermés luxusmárkát, mert nem kaptak táskát

Két kaliforniai magánszemély beperelte a Hermés luxusmárkát, mert szerintük jogtalanul tagadta meg a márka, hogy Birkin táskát vásároljanak

Akit kicsit is érdekel a luxus divat, az tudja, milyen extrémen exkluzív egy Hermés Birkin táska. A 40 éve piacra dobott modell igazi státuszszimbólum, és ezt a cég így is akarja tartani, ezért nem lehet csak úgy hozzájutni, hogy bemész egy üzletbe és leveszed a polcról. A vásárlóknak személyes kapcsolatot kell ápolni az őket segítő eladóval, és gyakran több tízezer dollárt elkölteni a márkánál, mielőtt felajánlják nekik a lehetőséget, hogy vegyenek egy Birkint. Az interneten számos videó és útmutató van arról, hogyan tűnj VIP vásárlónak, mit kell megvenned, mennyit kell költened ha Birkint szeretnél. 

A luxuskereskedők körében egyébként bevett gyakorlat, hogy a különleges darabok megvásárlását hosszú távú, fennálló vásárlói kapcsolathoz kötik. Nos, ebből lett elege annak a két személynek, akik pár napja beperelték az Hermést. Az egyik felperes azt állítja, 2022 szeptemberében kért egy Birkin táskát, amire azt a választ kapta, hogy a speciális táskákat azoknak az ügyfeleknek az ügyfelek vásárolhatják meg, akik „konzisztensen támogatják a céget”. Eddigre az illető több tízezer dollárt költött a Hermésnél, és a válaszból arra következtetett, még többet kellene költenie mielőtt vásárolhatna egy Birkint. A modellek egyébként 10 000 dollárnál kezdődnek, de könnyen elérhetik a 100 000 dolláros árat is, és az értékükből nem veszítenek a másodpiacon sem. 

Bosszút állnak a munkáltatók a titkos másodállásban lévőkön

Túl kevés a fizetés, nagy az infláció? Az emberek ilyenkor gyakran nyúlnak a másodállás felé. De mikor van erre idejük? A megoldás: home officeban. Amerikában figyeltek fel egy érdekes jelenségre. 2021 óta folyamatosan nőtt az elbocsátások száma főleg az IT, mérnöki területeken, ám ez nem okozta a munkanélküliségi ráta megugrását. Elemzők szerint ennek oka, hogy már a magasabb végzettségűek, szellemi munkások között népszerű lett a másodállás. Sokan úgy kaptak dupla fizetést így, hogy egyik és másik munkahelyükről is csíptek le munkaórát. A kutatások azt állapították meg, hogy erre jöttek rá a cégek, mert az elbocsátások nagyobb mértékben történtek olyan területeken, ahol a munkavállaló távmunkából dolgozott. 

Csak egy kis emlékeztető, a járvány előtt alig 5%-a az irodai dolgozóknak végezte távolról a munkáját, 2020-ban ez 60% lett, míg 2023-ra ez 30%-ra csökkent. 

Ez az egyik oldala, ami a kőkemény kapitalista verzió. A másik oldal, ami inkább ráerősít a Minneren már korábban bemutatott trendekre, hogy az irodai területen, tudásmunkások között egyre több lesz az, aki több munkát is vállal egyszerre. GIG economy, vagy itthon lehetne hívni hakni gazdaságnak is, de ez kicsit furcsán hangzik. 

Eszter nézőpontja, hogy a vállalkozók egy része a vállalkozásába a főállása mellett kezdett bele. Óhatatlanul foglalkoztak azzal is a főállás munkaidejében, ha nagyon szabálykövetők akkor is, max gondolatban. Az is baj?

Milán gondolata – az alkalmazott ki fog használni, ha ki tud.

Forrás: Insider

r/askhungary: „A főnök másik világban él”

Összegyűjtöttük a szerintünk legviccesebb kommenteket nektek.

 • Volt olyan évem, amikor a régi főnököm javaslata a fizetésemelésre az volt, hogy 4 órás munkaviszonyból 6 órásba jelent át. Nem lett volna probléma, ha nem 10-12- t dolgoztam volna naponta. Hogy fokozzam: könyvelő vagyok. 
 • ha beteg vagy, akkor az csak azt jelenti, hogy nem jössz be az irodába, de azért otthonról dolgozol. A legjobb a kollégám esetében volt, aki műtét után lábadozott, ágyból sem bírt kikelni, de azért bepróbálkozott a főnök, hogy „laptopról nem fog menni?” 
 • a legjobb, amit valaha meséltek nekem: a cégvezető felvetette az ötletet, hogy vesz az irodába egy smoothie gépet. De ezért cserébe a dolgozók hétvégente járjanak be takarítani az irodát, ezzel megspórolva a takarító céget, és szépen „ledolgozva” a smoothie gép árát. Slusszpoén: senki, tehát SENKI nem akart smoothie gépet az irodába, ez egyedül a cégvezető ötlete volt. 
 • Itt az egyik étteremben a szilveszteri buli belépős volt. De a tulajdonos nagylelkűen bejelentette, hogy annak aki aznap dolgozik a buliban, nem kell megvennie a jegyet!  
 • Az enyèm azt mondta a múlt heti csapat meetingen, hogy elege van abbol, hogy mindenki csak a laptopot nyomkodja. Kezdjunk el anélkül dolgozni. (Irodai munka) 
 • Mikor én felvetettem, hogy aki BKV-zik annak fizetik a bérletet, akik autóznak azoknak benzin hozzájárulást, én kerékpárral járok, nem-e akar nekem is valami támogatást adni, azt mondta, megtölthetem a kulacsom vízzel. 

Forrás: Reddit

Korábbi hírszemléink:

Tóth Levente
Tóth Levente
Tóth Levente vagyok, a Minner csapat negyedik tagja, tartalomgyártó. A tartalmak közül legszívesebben a technológiai újítások és az AI köt le, tőlem ezekről fogtok leginkább olvasni.