Donald Trump bukott vállalkozó, csak mert volt egy-két kudarccal végződött vállalkozása?

Donald Trump egy igazi jelenség, egyéniség, ezt nem vitatja senki. Arra vonatkozóan viszont már több olyan kijelentést, cikket olvastam már, hogy egy bukott vállalkozó hogyan is lehet az USA elnöke. Ilyenkor mindig arra gondolok, hogy akik az ehhez hasonló kijelentéseket  írják, valószínűleg olyan messze voltak egy vállalkozástól vagy kockázatvállalástól, mint Makó Jeruzsálemtől. Trumppal kapcsolatban egyébként vegyesek az érzéseim 🙂 , na de most nézzük a bukott vállalkozásait és még egy-két információ erről a megbélyegzésről.

Trumpról a legtöbbünknek az ingatlan, ingatlan befektetés juthat eszébe, de nem csak ezen a területen tevékenykedett. Miért mondják azt rá, hogy bukott vállalkozó, holott több milliárd dollárnyi vagyona van? Oké mondjuk a vagyonának méretével néha túloz, általában szereti azt sugallni, hogy duplája, mint amivel rendelkezik, jelenleg 3,1 milliárd dolláros vagyona van, messze az egyik leggazdagabb amerikai elnök a történelemben.

Trump vállalkozásai, amikkel megbukott: 

Trump Airlines, Trump Vodka, Trump Magazine, Trump kaszinók, Trump steak, Trump Jelzálog Társaság.

Bukott vállalkozóból elnök?

Elég erős lenne a párhuzam ahhoz, hogy félresiklott vállalkozásokból arra lehessen következtetni, hogy Trump alkalmatlan lenne elnöknek. Egy vállalkozóhoz, vállalkozáshoz hozzá tartozik, hogy kudarcokkal is találkozik. Természetesen azzal is egyetértek, hogy Trump már-már halmozta ezeket a kudarcokat. Érdemes viszont átgondolni, hogy

  • ő kockázatvállaló fajta
  • (elvileg) a kudarcokból tanulnak a vállalkozók, az már kérdéses, hogy ő tanult-e.
  • soha nem tudhatjuk, miért is ment csődbe adott vállalkozása (pl. Megnézte azon a piacon mit tud elérni, tudta mennyit kockáztat, és ha nem jött be, akkor hagyta, és ment másik területre.)
  • a vagyonát így is növelni tudta (vagy adott esetben szinten tartani).
  • a kampánya nagy részét saját zsebből finanszírozta
  • Az ellenérvek is természetesen ott vannak, hogy ennyi félresiklott vállalkozás után elég nehéz őt komolyan venni üzleti szempontból, üzletemberként. Persze közben az USA elnöke lett.

Érdemes továbbá elgondolkodni az alábbi ábrán is:

kudarc

Fotó: Gage Skidmore/Flickr
Forrás: Wikipédia

2021 -es vállalkozási ötletek! Neked is hasznos, nem csak kezdőknek!

Iratkozz fel, hogy előbb megkapd! Kattints ide! Működő cégek is inspirációt merítenek új termékekhez, szolgáltatásokhoz, üzleti modellhez, vagy éppen marketing ötletet találnak. Újaknak pedig egyenesen kötelező! Tovább a Minner 2021- es ötletekre!!

Azt az üzleti blogot írom, amit én is szívesen olvasnék. A célom, hogy nap mint nap benntartsalak az üzleti flowban, fenntartom a lelkesedésed!. 6 éve foglalkozom azzal, hogy vállalkozások üzleti modelljét alakítom át, újítom meg. Imádom az üzleti statisztikákat, stratégiákat, kutatásokat és ezeket mind összekapcsolni. És ebben segítek neked is a cikkekben, oktatásokban, sőt akár chaten is!